Întâlnesc tot mai mult în ultima vreme în articolele și cărțile pe care le citesc o sugestie de îmbunătățire a calității vieții. Oamenii propun cititorilor lor să renunțe la dorința de control. Se fac comparații în fel și chip cu fenomenele naturale cum ar fi ploaia pe care nu o poți controla. Iar dacă nu poți controla ceva nu are nici un rost să te obosești să schimbi.
Eu nu spun că este rău să renunți la a încerca să controlezi ceea ce nu poți controla, însă prima problemă apare atunci când dorindu-ți să urmezi sugestia, încerci să determini care sunt lucrurile pe care nu le poți controla. Cum afli tu asta? De unde știi dacă poți sau nu controla un anumit lucru? Exemplul ploii care este în afara controlului tău este ușor de dat, dar atunci când vrei să transpui metafora în practică întâmpini o problemă.
Fotografie de wakeupbaylee
Ce poți controla?
Răspunsul la această întrebare este relativ. Dacă însă o să citești întreg articolul o să obții unicul răspuns complet și general valabil la această întrebare.
Acum vreau să îți dau câteva exemple care demonstrează cât de relativă este această capacitate de a, sau de a nu avea controlul asupra unui eveniment. Iar dacă tot este iubit de toată lumea o să i-au exemplul ploii.
Tu nu poți controla ploaia, dar oare este chiar așa?
Oamenii au inventat aparate prin care pot direcționa fluxul de nori și pot determina anumite condiții atmosferice în zone dinainte alese. S-a dat la știri, sunt articole pe net, și umblă zvonuri că armata ar avea aparatură de control climateric mult mai avansate. Noi vedem în media doar vârful aiceberg-ului. Cert este că astăzi oamenii pot controla ploaia. Este adevărat că un astfel de aparat poate costa mii sau milioane de euro, însă controlul ploii este la îndemâna oamenilor. Acum depinde de tine dacă ai sau nu suficienți bani pentru a achiziționa aparatul care să îți permită controlul ploii. Deci cum rămâne cu ploaia pe care nu o poți controla?
Ți se propune să accepți. Ți se spune de exemplu că tu nu poți controla acțiunile și deciziile altor persoane, iar de aceea, tu nu ar trebui să îți legi fericirea de ceea ce urmează sau ceea ce nu urmează să facă alte persoane. La prima vedere poate părea logic, iar dacă ție ți se pare că reușești să faci asta, este perfect. Și eu îți propun același lucru chiar acum. Dacă știi că încerci să obții controlul asupra reacțiilor și gândurilor altor persoane, și eu te sfătuiesc să renunți la asta.
Acest sfat pare să respecte o logică de necombătut, totuși eu scriu acest articol pentru a-ți prezenta realitatea în profuzimea ei. Realitatea spirituală a vieții pe care o duci spune că
Tu controlezi absolut tot fără nici o excepție
Eu nu pot spune că am întânit față în față vreo persoană care să cunoască acest lucru, așa că presupun fără a avea prea multe șanse să mă înșel că nici tu nu ești de acord cu ideea.
Este abstract? Posibil. Este greu de înțeles? Pentru unii.
Cu riscul de a mă repeta, îți spun că eu aici nu am intenția de a-ți inocula ție nici un fel de principiu sau idee. Eu doar îți povestesc care sunt principiile după care îmi trăiesc eu viața, garantându-ți faptul că ele mă fac împlinit. Poate pe tine te împlinește să crezi că nu poți controla ploaia. Poate tu ești împlinit crezând nu poți controla gândurile și reacțiile oamenilor. Știi însă că îți poți controla propria reacție. Te antrenezi să obții reacții dintre cele mai bune, iar după ce exersezi suficent nu vei mai fi distras, ci împlinit pentru că ai reușit să îți controlezi reacțiile. Este minunată această abilitate într-un om, iar eu o respect sincer.
Dacă ideea de a accepta anumite lucruri ca fiind înafara controlului tău funcționează pentru tine și contribuie la împlinirea ta, dă-mi voie să îți strâng mână și să te felicit. Tot timpul îmi face să plăcere să întânesc oameni, și mai ales oameni care trăiesc o viață împlinită.
Dacă însă acestă idee nu funcționează pentru tine, sau dacă funcționează dar vrei să faci un salt în conștiință eu sunt aici să îți prezint realitatea exact așa cum este ea.
Și eu am crezut pentru o bună perioadă din viața mea că nu pot controla anumite lucruri, iar asta mi-a adus anumite satisfacții. A venit însă și vremea în care să îmi trăiesc viața așa, nu mi s-a mai părut suficient, iar atunci am plecat în căutarea adevărului profund. Pe acesta o să îl descriu în rândurile care urmează.
Adevărul profund
Este acela că tu te afli în permanență în control. Tu controlezi tot fără nici o excepție. Tu controlezi ploaia, tu controlezi vântul, tu controlezi apa, tu controlezi reacțiile celorlați dar și reacțiile tale. Acesta este adevărul, iar în cele ce urmează o să îți răspund la o obiecție mult prea des întânită.
Eu nu vreau să mi se întâmple nimic rău
Și eu sunt de acord. Asta nu schimbă cu nimic faptul că totuși tu ești cel care controlezi totul. Când îți spun că tu controlezi tot ceea ce ți se întâmplă mă aștept să nu fii de acord pentru că tu nu poți înțelege cum anume controlezi tu ploaia sau cum ești tu responsabil de războiul din Siria. Nu poți înțelege cum dacă tu controlezi totul nu ai suficienți bani, și nu poți înțelege de ce nu ești perfect sănătos. Dacă te-ai afla într-un control deplin al vieții tale, zici tu că nimic „rău” nu ar trebui să ți se întâmple, pentru că doar nu ești nebun să îți dorești altceva decât binele.
Interesant este faptul că tocmai datorită acestui raționament tu nu ai putut să devii conștient până acum. De astăzi însă ai posibilitatea să vezi realitatea așa cum este.
De astăzi, indiferent de situația de viață cu care te confrunți ar trebui să îți pui una din următoarele întrebări:
1. Oare când am luat eu decizia să mi se întâmple ceea ce mi se întâmplă acum?
2. Oare ce am eu de învățat din ceea ce mi se întâmplă? Atât timp cât eu dețin controlul asupra a tot și a toate, iar eu îmi doresc în permanență binele, înseamnă că și această experiență este una pozitivă. Dacă o vezi altfel, întreabă-te cum este ea pozitivă. Nu uita că tu ai ales-o.
Și încheie fiecare astfel de exercițiu întrebându-te
3. Ce aș vrea eu să mi se întâmple pe viitor? Enumeră aici niște alegeri conștiente.
În fapt, secretul constă în a face cât mai multe alegeri conștiente. Tu ești 100% responsabil pentru viața pe care o trăiești și pentru ceea ce ți se întâmplă. Fie că ești conștient de asta sau nu, și fie că ești de acord cu asta sau nu, adevărul este același: Tu controlezi în permanență tot ceea ce ți se întâmplă. Așa că
Dă-le voie celorlalți să facă ce vrei tu
Iar aici o să îți spun un secret. Ei oricum fac în permanență numai și numai ce vrei tu. Fie că tu vrei să accepți asta sau nu. Așa că nu te mai împotrivi. Detașează-te, și întreabă-te cât mai des, care este acel aspect pozitiv care derivă din fiecare experiență de viață pe care o ai.
Întreabă-te cel mult: „Ce-o fi fost în mintea mea când am decis să experimentez asta?”, și nu uita niciodată că tu ești cel care controlează tot.
Sper că ai înțeles care este adevărul și o să iei o decizie înțeleaptă. La final aș vrea să îți propun următorul raționament.
Întreabă-te mai întâi dacă ceea ce credeai tu despre viață înainte de a citi acest articol te împlinește. Dacă tu ești un om împlinit în toate aspectele vieții tale înseamnă că ai descoperit și înțeles suficient, iar eu te felicit pentru asta. Este nemaipomenit. Ție, om împlinit, ți-aș fi recunoscător dacă mi-ai lăsa un comentariu în care să îmi spui dacă modul în care înțelegi tu viața este asemănător cu expunerea mea, sau tu ai găsit o altă modalitate prin care ai ajuns să trăiești împlinerea.
Dacă însă nu te consideri o persoană împlinită atunci ai două posibilități.
Fie spui că tot ceea ce am scris eu este un nonsens, iar tu ți-ai pierdut câteva minute din viață citind niște afirmații utopice. Alegi astfel să nu pui în aplicare nimic din ceea ce ai citit și să te întorci la viața ta neîmplinită fără a acorda nici măcar o șansă informațiilor de aici. Acest scenariu este o posibilitate care din punctul meu de vedere sfidează orice logică, dar mi s-a întâmplat să întâlnesc astfel de reacții.
Fie acorzi cel puțin o șansă informației pe care ai citit-o și începi să o implementezi pas cu pas. Recitești eventual articolul, descoperi soluțiile practice, te gândești la cum ai putea introduce aceste noi concepte în viața ta și faci un mare pas spre împlinire.
Decizia este în permanență a ta, iar eu știu sigur că nu vei alege decât ceea ce este mai bine pentru tine, doar tu nu îți dorești niciodată „răul” nu-i așa?
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu