Pentru că am observat foarte mulți oameni plângându-se de latura practică și de aplicabilitatea principiilor spirituale în viața de zi cu zi, am decis să scriu o serie de articole în care să dau exemple concrete în acest sens.
Orice principiu spiritual, odată însușit, are aplicabilitate universală. Pentru cei care spun că o idee spirituală nu are prea multe de a face cu realitatea, am să le spun întotdeauna două lucruri:
- Fie respectiva noțiune spirituală nu este cu adevărat însușită.
- Fie nu faci legătura între situațiile pe care alegi să le experimentezi, și principiul spiritual.(cu toate că asta este foarte greu să se întâmple, atât timp cât ideea este însușită la nivel profund).
În cele ce urmează, îmi propun să fac niște conexiuni prin exemple concrete. Voi lega situații pe care alegi să le experimentezi în cadru familial, de anumite principii spirituale. O să îți poți da astfel ușor seama de beneficiile pe care însușirea de principii spirituale ți le aduce în acest context.
Fotografie de Carl Zoch
Beneficii
1. În loc să cerți, iubești. Îți dai seama că nevoile tale nu sunt nici ceva vital, și nici „soarele” după care ceilalți membri ai familiei ar trebui să își ghideze viața. Cunoscând principiul iubirii necondiționate și ceea ce presupune el, tot ceea ce trebuie să faci este să acționezi din iubire. Vei fi uimit de modul în care acțiunile tale vor altera realitatea înconjurătoare. Aplicând iubirea necondiționată în familie, elimini orice situație conflictuală.
2. Înțelegi despre copilul tău, că nu este „al tău”, ci este un suflet care a ales să aibă anumite experiențe alături de tine în această viață. Iar pentru că eu nu am copii, o să îl chem puțin în ajutor pe Eckhart Tolle. Acesta spunea următoarele:
„Dacă aveți copii mici, oferiți-le ajutor, îndrumare și protecție atât cât vă stă în puteri, dar mai important este să le oferiți spațiu – spațiu ca ei să existe. Ei vin în această lume prin intermediul vostru, dar ei nu sunt niciodată „ai voștri”. […] Până la urmă vor face greșeli și vor cunoaște suferința, așa cum se întâmplă cu toți oamenii. De fapt, acestea ar putea fi greșeli doar din punctul vostru de vedere. Ceea ce este pentru voi o greșeală poate fi exact experiența necesară copiilor voștri.”
Ce-i drept, nici Eckhart Tolle nu are copii. Pentru cei care au însă, îl consider un punct de vedere valid și care merită luat în considerare. Dacă ești conștient de faptul că manifești posesivitate față de copilul tău, poți cel puțin încerca această abordare. Faptul că abordarea funcționează în toate celelalte arii ale vieții, mă face să cred că funcționează și în relația părinte-copil.
3. Dispare gelozia în cuplu. Este practic exact aceeași trăire spirituală despre care vorbeam mai sus, de data aceasta aplicată în relația cu partenerul. Cel alături de care trăiești nu este „al tău”. El este o persoană alături de care ai decis să ai anumite experiențe. Partenerul tău nu este un bun de larg consum pe care „îl deții”. Numai în posesivitate există gelozie. În iubire, există iubire.
4. Ești prezent în „acum”, iar asta îți aduce beneficii extraordinare în cadrul relației cu membrii familiei. Indiferent dacă este vorba de partener, copii sau părinți, cu toții au venit în această lume pentru a-și exprima unicitatea. Prin urmare, a fi ascultați și înțeleși este una din nevoile lor de bază. Dacă tu ești ancorat în momentul prezent, ești totodată receptiv și înțelegător. A fi în prezent, pentru cei care nu știu, este foarte aproape de „a fi pe fază”. Ți s-a spus probabil de către alți oameni că ai fost sau nu „pe fază” în diverse situații. A fi prezent în „acum”, înseamnă o lipsă de atașament față de trecut sau viitor. Iar această lipsă de atașament de orice alt moment cu excepția celui prezent te face să înțelegi mai bine ceea ce ți se transmite, și să transmiți mai bine ceea ce gândești.
5. Nu impui lucruri cu forța. Asta pentru că ești conștient de faptul că binele și răul sunt două noțiuni relative. Orice atitudine dictatorială conduce la deteriorarea relației cu ceilalți membri ai familiei. Nu o să mai spui lucruri precum: „Eu zic să te angajezi în cutare loc pentru că știu ce este mai bine pentru tine.” sau „Băiatul X nu este pentru tine.” sau „Hainele acestea sunt potrivite pentru tine, iar celelalte nu.” Conștientizarea faptului că totul este relativ, te face să nu mai poți fi „dictator”. Iar dacă reușești să combini asta cu celelalte aspecte enumerate până aici, ai numai de câștigat, iar partenerul, copii și părinții te vor iubi pentru asta.
6. Nu mai arunci vina pe ceilalți. Mai ales în cadrul familiei, fratele dă vina pe soră pentru „pozna” pe care a făcut-o. Soțul dă vina pe soție pentru că roșiile pe care le-a cumpărat de la piață nu sunt de calitate. Soția dă vina pe soț că nu a reparat ușa la dulap, și de aceea ea s-a lovit în această dimineață, și tot așa. Fiecare dă vina pe celălalt și fuge de responsabilitate. Înțelepciunea spirituală hawaiană despre care am vorbit aici, odată însușită, te pune în imposibilitate de a mai blama și a arunca vina pe altcineva. Totodată, însușirea principiului simplu al responsabilității totale îți aduce pacea.
7. Modifici comportamente plecând de la tine. Atunci când ți se întâmplă să nu îți placă atitudinea copilului sau a partenerului de viață, amintește-ți că el este așa pentru că tu ești așa. Numai făcând pace în interiorul tău, poți simți pacea care pleacă de la partener înspre tine. Și numai atunci când te umpli de iubire, poți simți iubirea care îți este transmisă.
8. Nu încerci să schimbi. De multe ori, neînțelegerile la nivel de cuplu au loc atunci când unul din parteneri vrea să îi impună cu forța celuilalt un stil de viață sau anumite atitudini. De la a încerca să îl schimbi pe celălalt și până la ceartă nu este decât un pas. Încearcă însă să schimbe, numai acela care nu a înțeles cu adevărat iubirea, și numai cel care trăiește oriunde altundeva numai în prezent nu.
* * *
Ar mai fi și alte aspecte. Te invit însă pe tine să continui lista. Poate mai depistezi tu lucruri care mie mi-au scăpat. Ce alte principii spirituale te ajută pe tine în relația cu membrii familiei tale?
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu