Ca reacție la ultimul articol pe care l-am postat, o cititoare mi-a lăsat următorul comentariu: ”Bine, bine… mă accept și devin conștient, dar ce fac să schimb? Ce fac ca să mă trezesc la timp, să nu mai zic că fac și nu fac, etc.”
Atunci am meditat puțin asupra mesajului pe care eu îl transmit prin intermediul acestui blog. Ca să îți fie și ție clar, și pentru a ști la ce să te aștepți pe viitor, țin să îți spun că acesta este un blog menit să te ajute în evoluția ta spirituală. Te afli pe un blog de spiritualitate. Chiar dacă acesta este subiectul principal pe care îl voi trata în articolele mele, de fiecare dată când voi considera necesar voi face loc articolelor care îți oferă soluții concrete, care te motivează și care te ajută să crești.
Aristotel spunea că: ”Este bine să fii treaz înaintea zorilor, asemenea obiceiuri contribuie la sănătate, bogăție și înțelepciune.” Și cine nu își dorește să fie sănătos, bogat și înțelept nu?
Sau, așa cum o spune un proverb japonez: ”Nu există bărbat care să se trezească înainte de răsăritul soarelui, 365 de zile pe an, și care să nu își îmbogățească familia.”
Te poți ușor informa despre igiena somnului, și despre cât de important este să nu ne privăm de somn. Cel mai probabil o știai deja. Astăzi însă afli soluția care funcționează pentru mine, și care este aplicată în mod constant de către foarte multe persoane care se trezesc dimineața, însă mulți dintre ei o fac fără să o conștientizeze. Până atunci, hai să îți vorbesc puțin despre mine și somn.
Povestea mea…
Adevărul este că am încercat tot ce se putea încerca în materie de trezit dimineața sau program de somn. Prima dată când am avut în vedere un program de somn a fost atunci când am fost dat la grădiniță. Programul era impus de părinți, iar el presupunea ca în fiecare seară la ora zece să fiu în pat. Trezitul dimineața era de asemenea la oră fixă pentru că programul la grădiniță era același în fiecare zi.
Mai apoi, undeva pe la mijlocul clasei a opta am fost nevoit să iau o decizie radicală în ceea ce privește somnul. Asta pentru că timp de 3 ani jumate` nu am învățat nimic, iar acum, mă vedeam nevoit ca în jumătate de an să învăț tot ce nu am învățat în câțiva ani pentru a putea intra la un liceu bun. Dormeam șase ore pe noapte, iar cum mă trezeam mă apucam de învățat. Sâmbătă și duminica dormeam mai mult, și am ținut-o așa multe săptămâni, până ce au venit examenele pe care le-am luat și am intrat în clasa în care vroiam la liceul pe care mi-l doream.
În vremea liceului dormeam când apucam, însă mă trezeam în fiecare dimineață la 6:00 pentru că de la 7:00 începeam orele. Nu mă simțeam foarte bine având un somn dezordonat, însă nici nu făceam nimic pentru a schimba asta.
Au trecut anii de liceu și a venit facultatea, iar în primul an am reușit să o fac lată. Nopți nedormite. Seri în care mă culcam pe la 3-4 noaptea și dimineți în care trebuia să mă trezesc la 7:00 pentru a fi prezent la cursuri și laboratoare. Atunci mi-am spus că trebuie să fac ceva, așa că am făcut. Acel ceva se numea oră fixă la culcare și oră fixă la trezire. Pus în pat la 22:00, trezit dimineața la 7:00. Dacă ai făcut o facultate îți poți imagina cam de câtă voință trebuie să dea dovadă cineva pentru a reuși să facă asta stând în cămin. Cei drept mi-a ieșit pentru vreo două luni după care am luat-o de la capăt cu nopți nedormite, culcat la 3-4 noaptea etc.
A venit anul doi de facultate, și ținând cont de experiența cumulată am avut mai bine de șase luni în care mă culcam undeva în jurul orei 00:00, și reușeam să mă trezesc dimineața până în ora 7:00 fără a fi trezit de alarmă. Pur și simplu mă trezeam și eram odihnit. Mai erau unele excepții, și câteodată mă trezea alarma, însă asta se întâmpla foarte rar. Starea de bine pe care experimentat-o în această perioadă a fost extraordinară, și ți-o doresc și ție.
Cum poți eșua
Cea mai comună strategie greșită este asta: Presupui că dacă vrei să te trezești mai devreme, trebuie să te pui în pat mai devreme. Calculezi cam de cât somn ai nevoie acum, și muți tot programul cu câteva ore în urmă. Dacă spre exemplu acum dormi de la miezul nopții până la 8:00 dimineața, te pui în pat la 10:00, cu gândul să te trezești la 6:00 dimineața. Sună rezonabil, dar de obicei nu iese așa cum ți-ai dori.
Introducere în soluție
Citind blogul unui tip pe nume Steve Pavlina care este practic un sintetizator de informație, dat fiind faptul că a citit 1000+ cărți de management al timpului, educație financiară, spiritualitate, sănătate etc, am dat peste o clasificare a teoriilor cu privire la igiena somnului.
Acesta afirmă că există două mari școli de gândire în acest sens. Prima spune că ar trebui să te pui în pat și să te trezești dimineața la aceleași ore în fiecare zi. Aceasta, spune el, pare să fie soluția practică pentru un cetățean al societății moderne. Asta pentru că avem nevoie de predictibilitate în programul nostru. Și avem nevoie de o cantitate adecvată de odihnă.
Cea de-a doua școală de gândire îți spune că ar trebui să fii atent la nevoile organismului, și să te pui în pat atunci când te simți obosit, iar dimineața să te trezești fără alarmă. Această abordare se bazează pe faptul că organismul nostru știe de câtă odihnă avem nevoie, așa că ar trebui să îl ascultăm pe el.
Aspecte negative ale acestor două teorii
Referitor la prima, dacă dormi un număr fix de ore, este destul de probabil ca uneori să te pui în pat când încă nu îți este somn. Dacă în fiecare noapte îți ia mai mult de 5 minute să adormi, atunci nu ești suficient de obosit. Pierzi timp stând întins în pat și nu adormi. O altă problemă ar fi presupunerea că în fiecare noapte ai nevoie de același număr de ore de somn, presupunere care este una greșită. Cum ai putea avea nevoie de același număr de ore de somn, dacă tu faci activități diferite în fiecare zi? Numărul de ore ar putea fi similar, însă nu exact același.
Aspectul nu tocmai pozitiv al celei de-a doua teorii ar fi acela că, dacă dormi atât cât simți că îți comunică organismul, ai toate șansele să dormi prea mult. Poți ajunge și până la 10-12 ore de somn, ceea ce înseamnă prea mult. Diminețile tale scad în predictibilitate. Imaginează-ți cum ar fi să ai un serviciu cu program fix, iar tu să nu îți setezi alarma.
Soluția
Ceea ce funcționează defapt este o îmbinare a celor două teorii. În imagini, cele două teorii ar arăta în felul următor. Prima teorie, cu ceasuri la finalul și la începutul perioadei de somn…
A doua teorie în care dormi cât îți spune organismul ar fi o simplă linie, cu o perioadă nedefinită de start, și o perioadă nedefinită de final.
Iar soluția care îmbină cele două teorii constă în a asculta ceea ce îți spune organismul seara, ceea ce se traduce prin a te pune în pat atunci când te simți suficient de obosit pentru a adormi imediat. Iar dimineața să te trezești la o oră fixă pe care o alegi după cum îți place. Ceea ce știu din proprie experiență este că în primele zile îți va fi destul de greu să te trezești dimineața la ora la care ți-ai propus. În foarte scurt timp însă organismul își va ajusta perfect perioada de somn, iar tu te vei putea trezi odihnit la aceiași oră în fiecare dimineață. Mai jos poți vedea desenul soluției…
Prin urmare dacă vrei să îmbunătățești acest aspect al vieții tale. Dacă vrei să te trezești devreme în fiecare dimineață, sau dacă vrei doar să îți crești calitatea somnului, atunci știi ce ai de făcut: Pune-te în pat atunci când te simți suficient de obosit pentru a adormi imediat, și trezește-te la oră fixă în fiecare dimineață.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu