În discuțiile purtate pe e-mail și nu numai cu oamenii care citesc acest blog, o idee apare în mod repetat. Iar un astfel de tipar repetitiv sugerează prezența neclarității undeva prin mentalul colectiv. Așa că pe lângă răspunsul individual oferit oamenilor care aduc subiectul în discuție, s-a simțit și scrierea unui articol spre a invita mai multă claritate pe acest subiect.
Subiectul, așa cum se deduce și din titlul articolului face referire la gândurile rulate în minte și se află în strânsă legătură cu întrebarea: „Cum fac să scap de gândurile care nu îmi dau pace?”. Omul simte că el nu ar vrea să experimenteze anumite gânduri de vibrație joasă, dar ceva se întâmplă și totuși le experimentează la pachet cu disconfortul asociat.
Ce îți transmite acest articol, înainte de a lua lucrurile pe rând punctual, este că simpla înțelegere și integrare a unor principii, oferă omului posibilitatea ca gânduri de o vibrație mai benefică să fie experimentate.
De ce simpla înțelegere a unor mecanisme este un pas semnificativ în rezolvarea „problemei”? Imaginează-ți că iei un om care a trăit acum 100 de ani și îl pui în fața unui calculator performant sugerându-i să scrie codul pentru un program care calculează probabilități cuantice.
Dacă acelui om îi lipsesc informațiile despre cum funcționează un calculator, cât și despre tot ceea ce înseamnă scrierea de cod și mecanica cuantică, cum ar putea el vreodată să facă ceea ce îi sugerezi? În schimb dacă același om ar învăța toate acestea, ar fi câteva șanse să încropească un mic progrămel pentru început, mai apoi un program mai complex și tot așa. Adică s-ar descurca oarecum cu problema.
Tot așa e și cu gândurile și mintea. Dacă mecanismele din spatele gândirii nu sunt înțelese, abordarea în fața gândurilor și a minții este asemănătoare cu cea a omului care a trăit acum 100 de ani și căruia i se cere să scrie cod pe computer.
Așadar, în continuare vor fi adresate câteva chestiuni care odată integrate, acceptate și lucrate, pot ajuta pe oricine să scape de gândurile care nu îi dau pace. Iată-le:
1. Mintea este o formă de energie formată doar din gânduri. Iar mintea nu este tot una cu creierul. Există chiar și diverse arii ale științei care astăzi tind să fie de acord cu această diferențiere între minte și creier. Într-un mod rudimentar, creierul poate fi considerat o antenă pentru minte, deci există o relație între el și minte, dar nu sunt unul și același lucru.
2. Gândurile pe care un om le experimentează se află în strânsă legătură cu nivelul de Conștiință. Așa că până ce nivelul de Conștiință experimentat nu este altul, natura gândurilor va tinde să rămână aproximativ aceeași. Pentru elevarea nivelului de Conștiință nu există o rețetă pe pași, fiindcă această substanță fundamentală a existenței pe care o numim Conștiință, urmează un tipar evolutiv care este mai degrabă spontan și în armonie cu Întregul. Totuși se poate observa că salturi semnificative în Conștiință apar mai des la acei oameni care citesc cărți de dezvoltare personală și spiritualitate, merg la cursuri unde sunt îndrumați de facilitatori care știu ceea ce fac, și așa mai departe.
3. Din fericire, există atât metode de ștergere a programelor mentale gunoi din minte, cât și metode de inserare a programelor noi armonioase în minte. Dacă o să cauți, o să găsești mai multe. Ce îți recomandă acest articol este ca pentru ștergere să folosești Ho oponopono așa cum a fost explicat în această emisiune: https://www.youtube.com/watch?v=z7cEBg_XBP4, iar pentru inserare, să folosești tehnica afirmațiilor așa cum o descrie și sugerează Niculina Gheorghiță în această carte de exemplu. Folosind aceste două tehnici, ele merg mână în mână și o să poți observa cum după un timp gândurile care nu îți dădeau pace, tind să nu mai apară în realitatea ta.
4. Alege observarea în detrimentul luptei. De cele mai multe ori când gânduri de o vibrație joasă sunt experimentate, oamenii aleg să lupte sau să fugă cu orice preț de ele. A te lupta cu aceste gânduri va conduce de fiecare dată la și mai multe stres. A fugi de gânduri înseamnă de exemplu evitarea oricărui moment în care rămâi singur și în liniște. De foarte multe ori oamenii pornesc televizorul, radioul sau pun muzică atunci când sunt singuri, „ca să le țină de urât” zic ei. De fapt gesturile acestea sunt de cele mai multe ori o formă de reprimare a unor gânduri. Mutând atenția pe altceva, gândul de vibrație joasă nu mai este conștientizat, dar asta nu înseamnă că el nu rulează și nu are un efect. Așa că ce te invită acest punct patru este ca atunci când gândurile pe care nu ți le dorești apar, să îți propui ca doar să le observi cum curg fără a te atașa de ele și fără a le dezvolta și hrăni cu energie suplimentară. Doar observă-le conștient și ele se vor evapora. Iar în cele din urmă…
5. Ca ultimă sugestie cu care vine acest articol este invitația de a medita. Poți să începi cu meditații ghidate și scurte, sau poți să începi cu orice alte forme de meditație dorești. Doar că pentru a experimenta o minte liniștită, meditația este o practică esențială. Este important să înțelegem ce este mintea și că aceasta nu este creierul, este relevant să ștergem programe gunoi din subconștient și să inserăm altele armonioase, este frumos să alegem observarea gândurilor în detrimentul luptei cu acestea, și este de folos să înțelegem că natura gândurilor reflectă nivelul de Conștiință, însă dincolo de toate acestea, a medita este esențial pentru oricine care își dorește gânduri armonioase și o minte liniștită. Practica meditației este una din acele practici de care te lași ușor fiindcă seamănă cu mersul la sală de care oamenii se apucă și se lasă după câteva săptămâni sau zile. Ține minte însă că în funcție de cât își dă un om voie să se antreneze mental în meditație, el va experimenta gânduri din ce în ce mai armonioase, va fi capabil ca doar să observe gândurile de vibrație joasă în loc să se lupte cu ele și multe altele. Așa că permite-i acestei practici să își facă loc în viața ta și vei avea de câștigat pe toate dimensiunile vieții. Și asta pentru că aproape nu există o arie în care meditația să nu se dovedească de folos în cele din urmă.
Acestea fiind spuse, articolul se consideră încheiat. Intenția din spatele textului este aceea ca cititorul să înțeleagă mai multe despre minte și gânduri, dar să fie oferite și câteva direcții și sugestii practice de urmat pentru disciplinarea minții. Nu mai rămâne așadar decât să îți fie urat mult succes pe drumul tău!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu