Exact așa cum o spune și titlul, astăzi îți voi da câteva sugestii concrete care să te ajute în practica recunoștinței.
Poate știi însă deja că nu îmi stă în fire să îți dau sugestiile și mai apoi să fug. De fiecare dată, atunci când transmit un mesaj, intenția mea este să fiu cât mai complet cu putință. Atunci când consider necesar, pregătesc chiar terenul prin explorare, metafore sau alte lucruri care îmi vin în minte pe moment.
Și exact în aceeași notă simt să îți transmit și mesajul articolului de astăzi. Iar din ce mi-am dat seama, acest stil te ajută pe tine să percepi mesajul cu claritate.
În același timp, nu vreau ca lectura articolelor de pe Fii Împlinit să fie pentru tine ca executarea unei rețete din cartea de bucate. Atunci când folosești o carte de bucate iei ingredientele, le combini, iar dacă ai făcut pașii corect, la final vezi rezultate. Mâncarea iese gustoasă.
Însă dacă faci de exemplu pâine, atunci când combini făina cu apa o să iasă aluat. De ce iese însă aluat, este o cu totul și cu totul altă poveste. Există niște principii fizice și chimice în spate. Ei bine, în articolele de pe Fii Împlinit eu îmi propun să explic și aceste mecanisme din spate. În așa fel încât atunci când aplici o recomandare concretă, aceasta să aibă un teren fertil pe care să se așeze.
Așa că astăzi, înainte de a-ți da câteva sugestii practice care te vor ajuta în a practica recunoștința, o să îți descriu și mecanismele din spate. O să răspund practic la întrebarea: „De ce?”. De ce este util să practici recunoștința și care este motivul pentru care merită să faci loc acestei practici în viața ta”. După ce vei fi înțeles mecanismul, vei ști și singur cum să practici recunoștința. Iar recomandările de la final vor veni doar ca niște sugestii interesante și care merită luate în considerare ca un punct de plecare.
Hai deci să vedem mai întâi…
Ce Este Recunoștința?
Despre recunoștință s-au mai scris articole. Chiar eu am mai publicat câteva în trecut. Le găsești în arhivă.
Însă nu am întâlnit niciodată un articol în care să se definească concret ce înseamnă recunoștință.
Eu o să ofer în continuare o definiție, însă o să te rog să ai în vedere că aceasta este definiția pe care eu o dau recunoștinței. Nu o emit cu titlul de adevăr absolut. Iar apropo de adevăr, poate știi deja că acesta este întotdeauna relativ.
Definiția pe care eu urmează să o dau recunoștinței mi se pare că reflectă cel mai eficient termenul. Iar pe lângă asta, perceperea recunoștinței în acest fel ajută foarte mult orice om care își dorește să o practice.
Înainte însă de a-ți spune definița mea, am fost curios și am deschis dex-ul. Așa că o să te invit să ne amuzăm puțin cu definiția din dex pentru recunoștință:
RECUNOȘTÍNȚĂ, recunoștințe, s.f. Datorie, obligație morală față de un binefăcător.
După câte vezi, dex-ul definește recunoștința ca fiind o obligație. Personal când am citit acest cuvânt m-a bușit râsul. Și asta pentru că mi se pare o definiție complet lipsită de sens. În primul rând pentru că nimeni nu este obligat să nimic. Fiecare om este prin definiție liber. Și fiecare om își construiește și este responsabil pentru realitatea pe care o experimentează. În această viață tu nu TREBUIE să faci nimic. Dacă vrei să faci anumite lucruri, atunci le poți face. Însă nu ai nicio obligație. Alegerea este la tine. Este adevărat că în funcție de ce alegi vor exista anumite consecințe. Însă aceasta este o cu totul și cu totul altă discuție.
Încheind paranteza cu definița din dex, hai să îți spun cum definesc eu recunoștința.
Recunoștința este o stare de conștiință caracterizată printr-o vibrație înaltă.
Și acum dă-mi voie să explic.
Tu te poți afla afla la un anumit moment într-o anumită stare. Iar în permanență ești caracterizat de o vibrație specifică. Dacă ești trist, ai o anumită vibrație. Dacă ești fericit, ai o altă vibrație. Și, bineînțeles, dacă ești recunoscător ai o altă vibrație specifică. Iar același lucru este valabil indiferent de starea în care te afli tu la un moment dat.
În cartea „Power vs. Force”, Hawkins descrie în detaliu care e treaba cu toate aceste vibrații. Mie mi-ar lua prea mult timp să îți spun toată povestea, așa că îți spun esențialul. Iar această parte cea mai importantă pe care te invit să o știi tu acum este aceea că Hawkins a descoperit o modalitate prin care să măsoare frecvența stărilor de conștiință. Iar una dintre aceste stări ale conștiinței este recunoștința.
Iar recunoștința, are o vibrație foarte înaltă. Se află foarte sus printre nivelurile de conștiință posibile. Cel mai înalt nivel pe scara lui Hawkins fiind iluminarea. Iluminare care are și cea mai înaltă vibrație pe care o poate atinge o ființă umană.
Ideea este că pe această scară a nivelelor de conștiință, cu cât vibrația este mai înaltă cu atât individul caracterizat de acea vibrație și implicit de acel nivel de conștiință mai înalt experimentează armonie și împlinire în viața lui.
Înțelegând asta, înțelegi și de ce este imporant să transformi recunoștința într-o practică zilnică.
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, tipul de activități pe care le faci peste zi, te mențin într-o stare care este orice numai recunoștința nu. Și aici mă refer la trafic, agitație, programe gunoi rulate de oamenii din jur, etc. etc. etc.
De aceea, ar fi recomandat ca măcar pentru câteva minute în fiecare zi să te translezi cu bună știință într-o stare de vibrație înaltă numită recunoștință.
Ideea este că dacă îți vei da voie să practici mai des recunoștința, vei ajunge să îți fie din ce în ce mai ușor și să simți vibrația autentică, nu numai să rostești niște cuvinte care vibrează apropiat de vibrația recunoștinței.
Și dându-ți deci voie zilnic să atingi vibrația înaltă a recunoștinței, viața ta va tinde în mod natural spre a fi armonioasă. Te vei simți tot mai fericit, împlinit, vei experimenta sincronicități și așa mai departe.
Acum că am pregătit terenul, în continuare o să vin cu recomandările practice. O să vezi câțiva pași concreți pe care îi poți avea în vedere pentru a face loc practicii recunoștinței în viața ta.
1.Spune „Mulțumesc” Cât Mai Des Cu Putință
Eu am experimentat cu a spune mulțumesc în foarte multe situații. Circumstanțele au fost dintre cele mai diverse. Însă concluzia pe care o pot trage acum după toate aceste experiențe este că energia unui „Mulțumesc” armonizează de fiecare dată.
Dacă nu ai făcut-o deja, îți recomand să citești și articolul în care explic cum este cel mai potrivit din punct de vedere energetic să răspunzi atunci când cineva îți adresează nu „Mulțumesc”.
Faptul că afirmația „Mulțumesc” este vindecătoare îl confirmă și Hew Len. Dr. Len fiind autorul practicii Ho oponopono, care este o terapie de care sunt fascinat de câteva săptămâni.
A spune „Mulțumesc” des cred că este cea mai simplă modalitate de a practica recunoștința. Nu trebuie decât să fii atent la situațiile de viață pe care le experimentezi și să adresezi acest cuvânt simplu.
După ce te obișnuiești puțin cu practica, îți recomand să încerci să spui „Mulțumesc” și în situații mai neobișnuite. De exemplu cineva mă mustra foarte tare la un moment dat. Era vorba de o persoană care atunci mă văzuse pentru prima dată, dar era iritată. Cu sinceritate în suflet, i-am spus „Mulțumesc”. Nici nu îți poți imagina confuzia de pe chipul acelei persoane la auzul acestui cuvânt simplu. Însă imediat după asta situația s-a ameliorat considerabil.
Și este firesc să fie așa. Imaginează-ți că aprinzi un chibrit. Odată aprins, chibritul arde că așa este natural. Mai apoi însă, duci chibritul sub un jet de apă rece. Se va stinge instant. Tot pentru că așa este natural.
Ei bine, un „Mulțumesc” sincer are efectul fluxului de apă rece asupra situațiilor lipsite de armonie. Le armonizează instant.
Așa cum am explicat și în începutul articolului, vibrația recunoștinței este una înaltă. Vibrațiile mai joase ale urii, fricii, rușinii, pălesc în fața vibrației frumoase și armonioase ale unui mulțumesc.
Propune-ți deci să folosești cât mai des acest cuvânt magic. Și nu uita că mai important decât a-l folosi extrem de des este să îi simți și energia atunci când îl rostești.
2.Fă Un Exercițiu Mental De Recunoștință
Frumos la toate aceste sugestii pe care ți le ofer acum este că sunt foarte ușor de aplicat.
Pentru punctul curent, tot ce trebuie să faci este să îți aloci minim 5 minute în fiecare zi în care să trimiți gânduri de recunoștință către niște oameni din viața ta.
Ca să îți fie ușor, la început poți alege câțiva oameni pentru care îți este ușor să simți recunoștință. Te poți gândi la oameni care te-au ajutat într-un fel sau altul în viață, sau oameni care îți înseninează zilele prin simpla lor prezență în viața ta.
Și păstrând imaginea a câte unui om pe rând în minte, simte și adresează-le mental o afirmație precum: „Mulțumesc și sunt recunoscător pentru că faci parte din viața mea”.
Poate fi exact propoziția de mai sus, sau orice altă afirmație care simți tu că rezonează mai mult cu tine.
După ce treci de partea ușoară în care trimiți vibrația recunoștinței înspre niște oameni care chiar te-au ajutat și îți sunt dragi, îți propun să experimentezi puțin și cu partea care este văzută mai dificilă de majoritatea oamenilor. Și anume, ceea ce îți propun este să trimiți recunoștință sinceră înspre niște oameni care nu îți sunt foarte dragi, ba chiar te deranjează într-un fel sau altul.
3.Adresează Verbal Gânduri De Recunoștință
După cum ai văzut, în cadrul punctului unu îți recomand doar să ai intenția de a spune cât mai des mulțumesc. Desigur că dincolo de intenție este necesar să o și faci, dar presiunea nu este foarte mare.
În cadrul recomandării de la punctul doi, presiunea este aproape inexistentă. Exercițiul este unul mental. Așa că nu este necesar ca altcineva să știe ce faci tu.
Dacă însă te numeri printre cei care înțeleg importanța părăsirii zonei de confort, există recomandarea de față.
Iar aici îți propun să faci exact ceea ce ai fi făcut și la punctul 2. Adică să spui o afirmație de genul: „Mulțumesc și sunt recunoscător pentru că faci parte din viața mea”. Numai că de această dată, te invit să faci asta atunci când omul căruia îi adresezi afirmația și energia se află lângă tine.
S-ar putea să te simți inconfortabil la început. Energia pe care o vei experimenta însă ulterior va fi fabuloasă.
4.Ține Un Jurnal Al Recunoștinței
Acest jurnal al recunoștinței este o practică de care eu personal mă țin aproape zilnic. Și asta pentru că mi-am dat seama că funcționează excelent pentru mine.
Însă cum oamenii sunt diferiți, pentru tine s-ar putea sau nu să funcționze. De aceea am ținut să îți dau mai multe recomandări practice în articolul de astăzi pentru ca tu să poți alege ceea ce este cel mai potrivit pentru tine.
Personal am un caiet mare pe care mi l-am cumpărat pentru a schița tot felul de lucruri care îmi vin în minte pe parcurul zilei. Așa că într-o anumită porțiune din acel caiet, notez în fiecare dimineață lucrurile pentru care sunt recunoscător.
Folosesc un stilou, iar pentru început ca un fel de titlu scriu: „Sunt recunoscător pentru:” sau „Astăzi sunt recunoscător pentru:”. Iar dedesubt, cu liniuță, încep să fac o listă cu lucrurile pentru care sunt recunoscător.
Ce mi se pare deosebit de interesant la acest exercițiu este că indiferent de starea în care mă aflu la început, după ce am notat câteva puncte pe caiet, încep să simt în mod autentic vibrația recunoștinței. Iar până la urmă acesta este și scopul tuturor acestor exerciții practice pe care ți le-am recomandat astăzi. Și anume, să te ajute să simți periodic recunoștință autentică.
La fel cum îți recomandam și la punctul 2. după ce te obișnuiești cu a ține un jurnal al recunoștinței, îți recomand să treci pe listă și situații, oameni, obiecte care te deranjează și să fii sincer recunoscător pentru prezența lor în viața ta. O să vezi cum dacă schimbi felul în care te uiți la lucruri, lucrurile se schimbă.
***
Ajunși în acest punct, eu consider articolul încheiat. Ai înțeles ce este recunoștința, știi de ce este important să o practici și știi și cum să o practici folosind cele 4 recomandări de la final de articol.
Tot ce îmi mai rămâne de spus este să îți doresc succes în practică!
Iar dacă ți-a plăcut articolul te rog să-i dau un share.
De asemenea, dacă vrei să înveți mai multe despre recunoștință, în Academia Fericirii avem un modul întreg în care discutăm despre asta.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu