Recunoștința este o practică care vine cu beneficii pentru sănătatea ta mentală și fizică. Este posibil să mai fi auzit despre subiect. Poate mai și practici recunoștința din când în când. Totuși să fii recunoscător nu a devenit pentru tine un obicei.
În acest articol am făcut o sinteză pe pași care te va ajuta să implementezi mai ușor obiceiul de a fi recunoscător. Nici nu are importanță dacă ai mai încercat până acum. Pașii sunt general valabili și te îndreaptă spre rezultatul pe care îl aștepți.
Fotografie de rnoel1
Cum să practici recunoștința în 5 pași simpli
PAS 1: Stabilește clar dacă vrei acest obicei în viața ta
Poate nu ai înțeles deocamdată ce presupune. Eu scriu articolul plecând de la premisa că ai mai auzit despre recunoștință, dar nu ai reușit încă să o implementezi. Dacă pentru tine „a practica recunoștința” este un lucru nou, ți-am pregătit ceva. Fă un salt peste pași. Citește partea de final despre practicarea recunoștinței, după care reîncepe să citești de aici.
Dacă ești cât de cât familiar cu recunoștința, pentru tine a venit momentul să nu te mai ascunzi. Ia acum o decizie fermă indiferent care ar fi aceasta. Nu cred că vrei să fii doar persoana care este de acord, citește articole despre armonie și recunoștință, dar care nu pune nimic în practică. Așa că…
PAS 2: Alege un interval de timp
De exemplu, mie mi se par foarte eficiente perioadele dinainte și după somn.
Ca sugestie, dacă alegi să practici recunoștința dimineața ar fi bine să o faci după ce te dai jos din pat. Eventual dacă ai putea să părăsești camera în care ai dormit ar fi ideal.
De ce zic asta?
Pentru că este destul de posibil ca dacă rămâi în pat să adormi din nou, și nu cred că îți dorești asta.
Perioada propice pentru a practica recunoștința este totuși seara înainte de culcare. Acum riscul de a adormi nu mai este la fel de mare ca dimineața.
Ceea ce ai tu de făcut în cadrul acestui pas este să stabilești o perioadă din zi pentru practică. Este indicat să respecți un anumit interval orar pentru că astfel organismul tău se familiarizează mai ușor cu obiceiul. Gândește-te puțin la programul tău zilnic, și alege o oră care crezi că ți s-ar potrivi.
Iar dacă ești la început, pentru a-ți fi mai ușor…
PAS 3: Fă-ți o listă
Asta pentru că s-ar putea să nu ai inspirație. Chiar dacă ai luat o decizie fermă, și chiar dacă ți-ai ales o perioadă din zi, s-ar putea să nu îți vină nimic în minte pentru care ai putea fi recunoscător. Poți preîntâmpina asta pregătindu-ți din timp o listă.
Sunt unele lucruri pentru care poți fi recunoscător zi de zi, indiferent de circumstanțe. Pentru a intra în stare poți pentru început să exersezi cu acestea.
Să-ți dau câteva exemple:
- Te-ai dat jos din pat în această dimineață
- Vezi
- Auzi
- Poți mânca singur
- Te folosești de propriile tale picioare în timp ce mergi
- Poți vorbi
Cu timpul, la această listă vei adăuga experiențe de peste zi care îți vor veni în minte pe moment.
Odată ajuns aici, timp de 10-15 minute,
PAS 4: Roagă-i pe ceilalți să fie înțelegători
Nu ai vrea să îți pierzi concentrarea. Dacă nu le spui celorlalți membri ai familiei ce te pregătești să faci, există mari șanse să fii întrerupt. Poți fi întrerupt dacă ți se adresează o întrebare sau dacă auzi dintr-o dată dialogul dintre ei undeva în apropiere.
Așa că explică-le că tu te-ai decis să fii recunoscător zilnic lui Dumnezeu pentru ceea ce ți-a oferit. Iar pentru asta ai nevoie de 10-15 minute de liniște pe zi.
Cel mai probabil vor înțelege, iar după ce ai obținut liniștea,
PAS 5: Simte ceea ce exprimi
Eu ți-am dat mai sus câteva motive pentru care merită să fii recunoscător. Tu vei găsi cu siguranță și altele. Recunoștința nu va avea însă nici un efect dacă nu vei transforma cuvintele în trăire.
Așa că interiorizează sentimentul, și ai grijă să îl manifești în special la nivel intern.
Este exact ca diferența dintre un bun recitator și unul mediocru. Cel mediocru face cuvintele să sune spart și gol. Recitatorul bun, transformă cuvintele în sentimente, și mai apoi le îndreaptă spre urechile publicului.
Interiorizează mai întâi, și mai apoi adresează cuvintele de recunoștință. Acestea trebuie să plece din ceea ce simți și nu din obligația de a face.
De ce să practici recunoștința?
1. Recunoștința are efect terapeutic asupra psihicului și fizicului tău. Buddha a spus acum câteva mii de ani că ești ceea ce gândești. Așa că dacă gândurile tale sunt unele de recunoștință, tu te armonizezi cu celelalte părți componente ale întregului din care faci parte.
2. Această practică este și un bun prilej de dialog cu tine însuți. Te înconjori tot mai rar cu pace și liniște. Televizorul, telefonul, radioul sau calculatorul îți întrerup tot mai des acest dialog atât de necesar. Practicarea recunoștinței te pune față în față cu tine însuți, iar asta este benefic pentru organismul tău.
3. Nu în ultimul rând, recunoștința te face un om fericit, gata să primească cu bucurie fiecare experiență din viața lui.
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share pe rețele sociale. Astfel îi vei ajuta și pe ceilalți să implementeze acest obicei în viața lor. Iar pentru impresii sau completări, te invit să folosești secțiunea de comentarii de mai jos.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu