Cu toții vrem. Nu contează ce. Ceea ce este sigur este că vrem. Poate vrem o mașină, mai mulți bani, o casă nouă, un prieten. Vrem să ne găsim jumătatea, vrem cunoaștere, dobândirea anumitor abilități, pace, liniște sufletească etc. Lista este fără exagerare infinită. Minunat este că putem obține cam orice vrem dacă respectăm un principiu simplu: „mai întâi oferă și mai apoi cere”.
Dorințele tale pot fi îndeplinite. Realitatea poate deveni congruentă cu ceea ce îți imaginezi că ai vrea să ai, însă pentru asta trebuie să îndeplinești condiția esențială: Pune ceva în această lume, adu-ți contribuția într-un fel sau altul, iar pentru asta vei fi inevitabil recompensat.
Fotografie de mediastone`s
Dar…dar… nu am ce să ofer
Tu vorbești serios când spui asta? Exiști pe acest pământ pentru că Dumnezeu și-a dat acceptul să o faci. Dacă tu spui că nu ai nimic de oferit, cu alte cuvinte, nu te poți face prin nimic folositor acestei lumi, înseamnă că Dumnezeu a greșit când te-a creat. Dumnezeu nu își dă niciodată acceptul pentru existența a ceva inutil. Iar dacă tu exiști, înseamnă că ai un rost. Pentru simplul fapt că ești, se poate spune despre tine că ai ceva de oferit. Nu trebuie decât să începi să o faci.
Bine, m-ai convins că trebuie să am ceva de oferit pentru simplul fapt că Dumnezeu si-a dat acordul să exist, dar totuși nu știu ce am de oferit.
Asta e cu totul altceva. Important este ca mai întâi să conștientizezi că odată ce exiști, ești capabil să oferi. Răspunsul la întrebarea:„ce oferi?” este alegerea ta. Seria de mai jos te poate ajuta să găsești un răspuns:
Cel mai bun răspuns însă îl găsești însă în tine însuți. Numai tu poți afla care este acel ceva pe care îl poți oferi.
Începe acum
ACUM este unicul moment în care poți începe să oferi. Uită-te în jur, depistează cât poți de repede un lucru pe care îl poți oferi și oferă-l chiar acum altcuiva. Asta te va pune pe traiectoria lui a oferi. Este foarte probabil ca acest exercițiu să îți dea vitalitatea necesară descoperirii acelui ceva pe care să îl oferi oricui cu toată inima pentru tot restul vieții tale.
Richard Branson spune în cartea Screw it, Let’s do it – Lectii din scoala vietii următoarele: „Când sora mea, Lindi, și cu mine încercam să vindem pe stradă revista Student, un vagabond mi-a cerut bani. Nu aveam un ban, dar eram atât de înnebunit să fac un bine, încât mi-am smuls hainele și i le-am dat. O fi străbătut Gandhi toată India, înfășurat într-un cearceaf, ca să-și spună crezul dar, să mă târâi prin Londra, învelit într-o pătură veche, nu prea aș fi avut aceeași distincție.”
Astăzi Richard Branson este multimilionar. Nu uita că atunci când a început să ofere, nu avea teoretic ce să ofere. Pare că totuși a înțeles foarte bine faptul că pentru a primi trebuie să începi să oferi chiar și dacă nu ai. Un alt lucru care pare să îl fi înțeles foarte bine este acela că trebuie să acționeze ACUM. Nu s-a gândit să se ducă până acasă să aducă niște bani. Nu s-a gândit că o să ofere niște bani atunci când o să aibă câțiva în buzunar. Nu s-a gândit că îi va da următoarei persoane care îi va cere. Asta pentru că a înțeles că ACUM este unicul moment în care trebuie să oferi. Dovada că lucrurile funcționează exact așa sunt milioanele de dolari din contul său.
De ce funcționează acest principiu?
Atunci când într-o parte a globului se nasc mai mulți băieți, la un interval foarte scurt de timp, se va restabili echilibrul dintre sexe. Într-o altă parte a globului se vor naște mai multe fete pentru a compensa diferența.
Imaginează-ți că tu ești linia neagră de mai jos.
Atât timp cât nu contribui cu nimic în această lume, nu o să reușești să obții mai nimic din ceea ce îți dorești. Incepând cu momentul imediat următor celui în care oferi ceva.
Vei deveni capabil să primești ceea ce la rândul tău îți dorești.
În virtutea echilibrului desigur. Linia neagră(adică tu 🙂 , cam ciudată comparație, dar important este să înțelegi principiul) trebuie să fie în echilibru. Oferind te predispui la a primi. Iar cu cât te poți menține mai mult în „a oferi”, cu atât vei fi capabil să trăiești mai mult din experiențele dorite. Pentru că până la urmă la asta se rezumă totul. Tu nu îți dorești o mașină nouă, ci îți dorești experiența pe care o vei trăi dacă vei avea acea mașină nouă. Tu nu îți dorești mai mulți bani, tu îți dorești experiențele pe care le-ai putea avea dacă ai avea mai mulți bani.
Cu cât oferi mai mult cu atât dobândești mai mult. Aplică asta în viața ta și vei avea tot ceea ce ți-ai dorit vreodată.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu