Te afli pe un lac. Vâslești bucurându-te de vremea de afară. Din când în când te oprești pentru a simți liniștea și pacea din jurul tău.
Dintr-o dată o altă barcă se izbește în a ta și te zdruncină sănătos. Te prinzi în ultima clipă de o margine și reușești să te menții în barcă. Ești foarte nervos și te întorci să îl cerți pe cel care s-a izbit în tine.
Constați însă că în cealaltă barcă nu este nimeni. Ea plutea pe lac fără nici un om în ea. Tragi o gură de aer pe care o expiri ușor. Te liniștești. Nu mai ai nici un motiv să fii nervos.
Secretul este acela că în fiecare zi a vieții tale barca este goală. Trage aer în piept și relaxează-te.
Când cel de lângă tine nu se comportă așa cum te-ai aștepta tu să se comporte: bum! te enervezi. Când ești întrerupt, te enervezi. Exemplele sunt nenumărate. Împărțite în pași lucrurile stau cam așa:
1. Vreau să obțin un anumit lucru sau un anumit rezultat într-un mod specific.
2. Alți oameni nu îmi oferă acel ceva în acel mod în care eu mi-l doream.
3. Mă enervez.
Sigur l-ai văzut pe acel copil mic care vrea înghețată, iar părinții decid să nu i-o ofere. Dintr-o dată începe să plângă, să îi tragă pe părinți de haine, să se dea cu fundul de pământ.
O atitudine copilărească, ai spune, nu-i așa? Ca adulți nu suntem cu nimic diferiți. Vrem un anumit lucru (atenție, afecțiune, bani, etc), iar când cel de lângă noi nu ni le oferă, izbucnim. Cum poate să facă așa ceva!?
Eu mă enervez foarte tare când sunt întrerupt. Atunci când fac o anumită activitate, îmi ia destul de mult timp să devin concentrat (să îmi intru în mână), iar dacă sunt întrerupt îmi ia chiar și mai mult până când pot relua cu spor treaba de acolo de unde am lăsat-o.
A te enerva sau nu este însă o chestiune de alegere. Nu uita că barca este întotdeauna goală. A te enerva nu îți aduce nici un lucru bun. Consumi energie inutil. Eventual te și cerți cu cel care te-a enervat. Îți este și mai greu să faci lucrurile să se întâmple așa cum ai fi vrut tu.
Soluția care te face să te enervezi mai rar, se numește într-un cuvânt: compasiune.
Tu ai vrea ca realitatea din următoarea clipă, următoarele ore sau următoarele zile să arate într-un anumit mod. Aproape sigur, modul în care tu ți-ai imaginat că va arăta realitatea ta nu corespunde cu ceea ce și-au imaginat despre realitatea lor persoanele cu care locuiești, sau prietenii pe care îi ai.
Uneori, cel cu care interacționezi poate fi de-a dreptul nesimțit. Atitudinea lui și ceea ce face pare să fie făcut special ca să te enerveze. În momentul în care constați asta practică puțină compasiune și vei fi cu mult mai calm, iar asta va fi spre binele tău și al tuturor.
Ce înseamnă defapt compasiune? Înseamnă să privești realitatea prin ochii celui de lângă tine. Știu, îți este imposibil să faci asta. Dacă te strădui poți însă înțelege măcar jumătate sau măcar un sfert din ceea ce reprezintă realitatea celuilalt. Făcând asta o să îți dai seama de ce nevoile lui nu coincid cu ale tale. Poate o să constați că nu are suficienți bani, poate altcineva s-a comportat cu el într-un mod neplăcut, sau poate are o zi proastă. Nu există nici un motiv să te enervezi. Practică compasiunea.
Un alt lucru practic și foarte simplu pe care poți să îl faci este să comunici cât mai mult.
Am stabilit că te enervezi atunci când nu îți sunt îndeplinite dorințele. Până să îl consideri pe cel de lângă tine un nesimțit, și până să te enervezi, comunică cât mai multe din dorințele tale. Poate cel de lângă tine ar fi mai atent să nu îți pună piedici, sau poate chiar te-ar ajuta să obții anumite lucruri. Însă cum ar putea el face asta, dacă nu știe care sunt dorințele tale?
Nu există nici un motiv suficient de bun pentru care să te enervezi pentru că a intra în această stare înseamnă consum de energie și slăbirea relațiilor pe care le ai. Știind că te enervezi des, ceilalți vor simți nevoia să adopte o atitudine de apărare când sunt lângă tine. Așa că practică compasiunea. Fii mai iubitor și mai atent la nevoile celor din jur. Acordă-le tu ceea ce ai vrea ca ei să îți acorde ție, indiferent dacă este vorba de bani, afecțiune sau timp petrecut împreună, și bucură-te să primești la rândul tău compasiune și iubire.
Și nu uita, barca este întotdeauna goală…
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu