De câte ori ți-a fost frică să nu îi superi pe cei din jur?
De câte ori te-ai supărat pe un membru al familiei sau pe cineva apropiat pentru felul în care s-a comportat cu tine?
Ideea de „supărare” este atât de încetățenită încât îți este aproape imposibil să o mai sesizezi. Toată lumea se supără pe toată lumea. Asta pentru că cei care trăiesc și în același timp înțeleg realitatea sunt foarte puțini.
Articolul pe care îl citești este un îndemn la conștientizare. Un apel la a deveni conștient de armonia care te înconjoară. Liniștea a fost dintotdeauna acolo. Dacă nu ai sesizat-o este pentru că nu ai fost suficient de atent.
Fotografie de Diego Sevilla Ruiz
În cele ce urmează o să îți prezint o listă pe care îți propun să o parcurgi cu interes și atenție. Astfel, la finalul articolului vei fi mai aproape de frecvențele armoniei și ale fericirii. Te vei supăra mult mai rar. Asta pentru că dacă integrezi ideile de mai jos, noțiunea de „supărare” așa cum o știai până acum va fi ștearsă din vocabularul tău.
Cele 7 idei pentru a nu mai fi niciodată supărat
1. Nimeni nu te poate supăra
Tu poți alege în schimb să te superi. Eu nu te pot supăra prin propria mea voință. Dacă tu vrei să mă superi pe mine îți garantez că nu o să poți. Așa cum spuneam și în articolul precedent, tot ceea ce îmi poți tu face prin propria ta voință este să îmi produci o temporară stare de disconfort.
Orice poate face altcineva prin propria lui voință este să îți producă o stare de disconfort. Tu decizi dacă te superi sau nu.
2. Supărarea este alegerea ta
Eu te pot înjura. Îți pot spune cuvinte urâte și care să nu aibă nicio legătură cu realitatea. Cu toate astea, supărarea ta la auzirea cuvintelor mele este o chestiune de alegere. Nimic mai mult. Nimeni nu are putere de decizie asupra sentimentelor tale.
3. Oprește-te și definește ce înseamnă să fii supărat
Fii sincer cu tine însuți. Așa o să conștientizezi că de cele mai multe ori nu faci altceva decât să joci un rol. Unul destul de prost de altfel și care nu te armonizează deloc.
A fi supărat înseamnă să refuzi dialogul. Starea de supărare presupune în esență șantaj sentimental. Cel din fața ta nu îți produce nicio reacție. Prietenul, soția, copilul care stă în fața ta nu poate produce reacții în tine însuți. Tu ești cel care alege reacția. Iar supărarea înseamnă șantaj emoțional asupra oamenilor din jurul tău. Nimic mai mult.
4. Întreabă-te când ți-a adus ție supărarea armonie
Răspunsul este: niciodată! Prin rolul de supărat pe care l-ai jucat, ai putut cel mult să determini o reacție de frică în cel față de care te-ai arătat supărat. Această frică a făcut ca pe o scurtă perioadă de timp, „învinuitul” să îți acorde mai multă atenție. Eventual a făcut unele gesturi ca să „te împace”. Și-a cerut scuze recunoscându-și vina. A fost mai pios sau s-a comportat cu tine diferit față de cum o făcea de obicei.
Dar acest comportament pe care ai reușit să îl determini nu a fost în nici un caz armonios. Comportamentul învinuitului pleacă întotdeauna din frică. Iar această frică îți hrănește ție ego-ul. Prin intermediul fricii te amăgești că ai produs o schimbare. În realitate nu ai făcut altceva decât să îl determini pe cel din fața ta să joace un rol.
Dacă stai puțin în liniște vei înțelege. Jucând roluri, determini joc de roluri.
5. Supărarea este o dovadă a lipsei de înțelegere a realității
Dacă stai față în față cu un om, iar acesta îți spune că este supărat poți ști sigur că omul respectiv nu înțelege ce este armonia. Este valabil și în cazul în care cineva se declară supărat datorită unui gest sau comportament de-al tău.
Poți folosi această idee drept radar. Atunci când dai peste o persoană căreia îi lipsește cuvântul „supărat” din vocabular, fă tot posibilul să stai cât mai mult lângă acea persoană. Trăitorii de realitate și adevăr nu sunt niciodată supărați.
6. Înțelege unde are loc
Supărarea nu este ceva ce înflorește în afara ta asemenea fructului din grădină.
Aflându-te în fața unui pom cu roade din belșug, tu poți spune: „Ce gustos trebuie să fie acest fruct.” După aceasta, iei fructul și îl mănânci. Acesta a apărut în afara ta, iar acum este în tine.
Ei bine, supărarea nu înflorește în afara ta. Tu nu te poți lăsa niciodată pătruns de supărare. Tot ceea ce poți tu să faci este să creezi în tine supărare.
Săgeata roșie simbolizează relația ta cu exteriorul. Stimulii externi din toate categoriile sunt simbolizați prin săgeata albastră. În figura de mai jos, simbolizat printr-un pătrat verde este locul unde NU se formează supărarea.
Ceea ce trebuie să înțelegi este că supărarea nu poate fi niciodată indusă. Ea este întotdeauna creată în tine și de către tine. Iar figura următoare îți arată locul unde aceasta ia naștere dacă tu alegi să îi dai naștere.
7. Supărat poți fi numai în separare
Asta pentru că supărare = separare. Atunci când împarți lumea în eu și ceilalți. Atunci când produci această scindare și nu recunoști cine este cel din fața ta, poți fi supărat. În clipa în care îți vei lua totuși răgaz să înțelegi că tu ești cel/cei din fața ta, nu te vei mai putea supăra. Cum să te mai superi când înțelegi că dacă o faci te superi pe tine? Ceilalți sunt oglinda care te reflectă clar.
Este ca și cum te-ai trezi dimineața, iar atunci când ai privi în oglindă te-ai supăra pe cel din oglindă pentru că nu arată bine. Iubește-te pe tine pentru a învăța mai apoi cum să îi iubești pe ceilalți.
La final eu îți doresc ca de astăzi să nu mai fii supărat, ci numai fericit și bucuros.
Dacă ți-a plăcut articolul dă-i te rog un like sau un share pe rețelele sociale.
Aștept opinia ta referitor la ceea ce ai citit.
Tu te supărai până acum?. Te vei mai supăra la fel de des de acum în colo?
Folosește secțiunea de comentarii de mai jos și comunică-mi gândurile tale.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu