Se întâmplă de foarte multe ori în relațiile pe care oamenii le numesc „de dragoste” ca dependența să fie confundată cu iubirea. Am și întâlnit multe persoane care pur și simplu dacă rămân singure acasă „trebuie” neapărat să își umple liniștea cu puțin zgomot. Nu contează dacă este o muzică bună sau un documentar genial. Ceea ce contează este dacă în interiorul tău tânjești sau nu după prezența celuilalt.
Iubirea adevărată nu are personificare. Dacă îl iubești pe Dumnezeu cu adevărat, înseamnă că îi iubești și pe ceilalți oameni cu adevărat. Chiar dacă atunci când am început să scriu articolul pe care tocmai îl citești aveam de gând să îți dau doar soluții pentru a te elibera de dependență, între timp mi-a mai venit o idee. Pentru început o să îți spun câteva lucruri pentru a-ți da seama dacă ești dependent sau iubești.
Cum distingi între iubire și dependență?
- Să spunem că partenerul tău pleacă într-o seară de acasă să cumpere pâine. Se întoarce însă exact peste o săptămână. Care este reacția ta? Dacă îl iubești cu adevărat, primul lucru pe care îl vei face nu va fi să îl întrebi isteric unde a fost în tot acest timp. Dacă îl iubești cu adevărat prima ta reacție va fi aceea de a manifesta iubire. Practic iubirea ta nu s-a oprit niciodată, ea a continuat să curgă din tine înspre exterior. Acum că partenerul tău este acasă, iubirea pe care tu o manifești nu va face decât să își atingă ținta.
- Dependent ești atunci când găsești în cel de lângă tine lucruri despre care crezi că ție îți lipsesc. Te hrănești astfel cu ceea ce partenerul tău îți oferă, iar starea de plăcere resimțită o confunzi cu iubirea.
- Dar dacă partenerul tău s-ar opri din a-ți mai oferi? Nu contează ce îți oferă acum. Poate fi vorba de lucruri materiale, de discuții interesate, plimbări prin parc etc. Știi tu mai bine ce primești de la partener. Dacă însă dintr-o dată, fără nici un motiv, partenerul nu ți-ar mai oferi unul dintre aceste lucruri, cum ai reacționa? Dacă ai resimți chiar și o minimă stare de disconfort înseamnă că nu iubești, ci că faci troc.
Iubirea este în esență necondiționată, este îndreptată într-adevăr înspre ceilalți, dar nu are nici o legătură cu acțiunile sau comportamentul acestora. Iubirea are legătură cu tine și cu capacitatea ta de a o manifesta.
Acum, după ce ți-am explicat puțin despre cum să recunoști dependența, o să îți dau câteva posibile soluții în cazul dependenței de prezența celuilalt. Dacă tu ești același indiferent dacă partenerul este sau nu lângă tine, înseamnă că articolul nu ți se adresează. Dacă însă atunci când partenerul pleacă, resimți o stare de disconfort, dor sau singurătate, încearcă să citești în liniște punctele de mai jos. Mai apoi aplică-le pe cele cu care simți că rezonezi.
Cum să nu mai fii dependent de prezența celuilalt
1. Nu ești niciodată singur
Odată născut îți este imposibil să mai fii vreodată singur. Nu ai fost singur nici înainte să te naști, și nu vei singur niciodată. Ești parte din întregul numit Dumnezeu și te poți regăsi în tot ceea ce te înconjoară. Este de datoria ta să devii conștient de asta.
Poți fi lipsit de prezența unei alte persoane, singur însă nu poți fi niciodată. Pentru a înțelege asta te invit să faci următorul lucru:
2. Cunoaște-te pe tine
Răspunde-ți la întrebările:
- Cine ești?
- De unde vii?
- Încotro te îndrepți?
Acesta este testul pe care ți-l poți face pentru a afla cât de bine te cunoști. Dacă știi răspunsul te felicit, dacă nu, te invit să îl afli. Nu este greu să îți răspunzi la întrebările de mai sus, pentru că așa cum spuneam într-un articol trecut, toate răspunsurile se află deja în interiorul tău. Ține de tine să le accesezi folosindu-ți astfel capacitatea cu care ai fost înzestrat.
3. Găsește scopul tău înalt
Poți fi sigur că ai apărut pe acest pământ pentru a fi fericit. Tot ceea ce se află în jurul tău „complotează” pentru ca tu să fii fericit. Dacă nu ai conștientizat încă asta, nu este nici o problemă. Ia-ți acum puțin timp să te gândești la asta. Cum ar fi oare ca tot ceea ce există în jur să comploteze pentru fericirea ta?
După ce o să te gândești puțin la asta, poți trece la a găsi un răspuns complet. Ești înzestrat cu capacitatea de a crea armonie și în viețile celorlalți. Modalitățile sunt practic infinite, însă fiecare dintre noi poate crea această armonie doar prin câteva modalități. Tu ai în tine răspunsul și la această întrebare. Tot ceea ce trebuie să faci este să îl cauți. După ce vei fi aflat, dependența ta va fi redusă aproape la zero. De ce? Pentru că dacă ai ajuns în acest stadiu, ești complet. Vibrația dependenței este incompatibilă cu vibrația scopului tău înalt.
4. Învață să te simți bine cu tine
Iar asta nu o poți face decât ieșind la plimbări cu tine, discutând cu tine, mâncând cu tine etc. Societatea actuală te învață să te plimbi împreună cu partenerul sau cu prietenii, să socializezi cu ceilalți și să mănânci, la fel, numai în prezența altora.
A nu se înțelege că resping aceste moduri de a socializa. Ele sunt benefice, și este potrivit și armonios să faci asta. Lucrul care îți este mai rar amintit și pe care probabil nu îl iei în considerare este să păstrezi un echilibru între plimbările cu ceilalți și plimbările cu tine, discuțiile cu ceilalți și discuțiile cu tine etc.
Dacă pe cel mai bun prieten al tău nu îl mai bagi în seama pentru un an de zile, s-ar mai putea numi aceasta prietenie? Probabil că nu.
La fel se întâmplă și în cazul relației tale cu sinele tău profund. Acordă mai multă atenție părții din tine cu care poți dialoga, așa vei ajunge să te simți bine cu tine. Vibrația ta va deveni mai armonioasă, iar dependența de celălalt va dispărea puțin câte puțin.
Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care tu le poți face. Te invit să mai găsești și singur altele care poate ți se potrivesc mai mult. Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share pe rețelele sociale sau recomandă-l unui prieten. Iar pentru nedumeriri sau completări te invit să folosești secțiunea de comentarii de mai jos.