Consideri că dacă ai fi avut mai mult noroc, viața ta ar fi arătat altfel? Crezi că unii oameni se bucură de viață pentru că au avut un dram de noroc în plus față de tine? Dacă mâine ai găsi o mare sumă de bani pe stradă, te-ai considera norocos pentru banii care ți-au ieșit în cale?
Norocul este un cuvânt foarte des utilizat în mai toate împrejurările. Rar se întâmplă să nu te întâlnești cu „domnul noroc” măcar o dată pe parcursul unei zile. El apare demn, și soluționează impecabil toate nedumeririle pe care le poți avea.
Întrebare: De ce un cunoscut și-a găsit un loc de muncă mai bine plătit decât tine?
Răspuns: Pentru că a avut noroc.
Întrebare: De ce vecinul are mașină personală, iar tu nu ai?
Răspuns: Pentru că el a avut noroc.
Întrebare: De ce prietenul tău cel mai bun pare împlinit de relația pe care o are cu partenerul, iar tu nu mai suporți certurile zilnice?
Răspuns: Norocosul! și-a găsit un partener mai bun și mai iubitor decât tine.
Întrebare: De ce unora li se întâmplă pur și simplu lucruri bune, iar peste tine dau numai ghinioane?
Răspuns: Probabil așa ești tu mai ghinionist. Cum poți contracara norocul? Oricât te-ai zbate, tu nu o să te poți compara niciodată cu un norocos. Există o diferență de bază între voi. Tu ești mai ghinionist decât el.
Ei bine, astăzi îți dau o soluție prin care îți poți îmbunătăți instant calitatea vieții pe care o duci. Aceasta are următorul nume: Nu există noroc!.
Dar dacă găsesc bani pe stradă cum se cheamă?
Se cheamă că ai găsit bani pe stradă. Norocul pur și simplu nu există. Dacă ai găsit bani pe stradă înseamnă că i-ai meritat. Și pentru că îmi dau seama cât de ciudat îți poate suna asta, dă-mi voie să îți explic.
O să îți dau două explicații din care să o poți alege pe cea cu care simți că rezonezi mai bine.
Fotografie de Trudie
1. Totul este energie
Iar faptul că ai găsit bani, nu este altceva decât o confirmare a faptului că ai o potrivire virbrațională cu acei bani. Ai emis pe frecvența banilor, și așa ai putut intra în contact cu ei. Nu ți s-a întâmplat niciodată să găsești o monedă sau chiar o bancnotă într-o zonă foarte aglomerată? Probabil te-ai întrebat atunci, cum de nu au văzut-o ceilalți. Răspunsul foarte simplu este acela că ceilalți nu emiteau la acel moment pe frecvența banilor. E ca la radio. Dacă radioul nu este setat pe frecvența corespunzătoare unui anumit post, nu îl recepționează. Imaginează-ți că oamenii sunt niște radiouri care prindeau alte posturi în acea zonă aglomerată, iar tu ai fost cel care erai setat pe canalul „să vină banii la mine” și ascultai show-ul prezentat de crainicul „tata banilor” care ți-a atras atenția că pe jos este ceva ce te-ar putea interesa.
2. Dumnezeu nu a creat norocul
Pe bună dreptate, ai putea să mă întrebi cum pot să știu eu asta. Îmi imaginez că dacă ai ajuns cu lectura până aici ești o persoană care are o anumită imagine cu privire la Dumnezeu. Chiar dacă poate nu îl poți defini exact, îi atribui anumite calități și îl vezi într-un anumit mod specific.
Ceea ce m-a ajutat pe mine cel mai mult a fost răspunsul pe care l-am primit într-o anumită zi. Acest răspuns îmi spunea că Dumnezeu este întotdeauna bun și întotdeauna corect. Uitându-mă în jur am văzut un univers foarte bine pus la punct care funcționează după niște legi care denotă o inteligență foarte mare în spate. Dacă mă uit la tot ceea ce este viu pe pământ, văd de asemenea o la fel de mare inteligență. Dacă mă uit la mine, la organismul meu, văd că cine m-a gândit așa, este cu mult mai inteligent decât aș putea eu vreodată spera să fiu.
Iar toate aceste lucruri care au o inteligență supremă în spate au creat o discrepanță în mintea mea între ideea de nedreptate și Dumnezeu. Fiind atât de inteligent, Dumnezeu nu poate fi nedrept. Pur și simplu m-am uitat în jur, iar asta mi-a fost suficient pentru a nu-l mai considera niciodată pe Dumnezeu nedrept. Iar atunci când conștientizezi asta, jumătate dintre problemele tale se rezolvă instantaneu.
Norocul și ghinionul sunt rude foarte bune cu nedreptatea. Sper că ești de acord cu asta. Ce poate fi mai nedrept decât ca tu să ai ghinion, iar un altul să aibă noroc? Conștientizează însă că în infinita Sa inteligență, Dumnezeu nu este nedrept, deci nu ar fi creat niciodată norocul și ghinionul care sunt nedreptatea însăși. Norocul și ghinionul sunt noțiuni inventate de oameni care refuză sau nu pot să își explice anumite situații din viața lor sau din viața altora. Explicația este însă foarte simplă.
Fiecare are exact ceea ce merită
De ce? Pentru că trăim în Dumnezeu, iar acesta nu este niciodată nedreptatea. Dacă tu crezi că cel care se manifestă prin toată această inteligență de care îți vorbeam mai sus și pe care o poți conștientiza și tu foarte ușor, este nedrept, trebuie să recunosc că este alegerea ta, iar eu nu insist să ți-o schimbi. Totuși, dacă tu îți menții acest punct de vedere și crezi în continuare că norocul există, deci Dumnezeu este în esență nedrept, am și eu o rugăminte la tine. Explică-mi și mie te rog cum poate fi Dumnezeul în care crezi tu atât de inteligent și în același timp nedrept, alegându-și favoriți dintre oameni cărora le dă noroc, și bătându-și joc de alții pe care îi pedepsește pe nedrept dându-le ghinion. Te rog să îmi dai o explicație cât mai simplă, sau cât de în detaliu vrei tu și să mă faci și pe mine să înțeleg de ce îl consideri pe Dumnezeu nedrept, când poți vedea atât de ușor cât de inteligent este. Iar referitor la asta, este un posibil răspuns pe care te rog să nu mi-l dai pentru că mi-a mai fost dat de câteva ori și o să îl discut în cele ce urmează. El sună cam așa:
Dumnezeu este câteodată nedrept cu mine pentru ca să mă îndrepte sau ca să îmi încerce credința.
Adică Dumnezeu se plictisește, și din când în când își spune: „Ia să vedem cam ce ghinion am putea arunca asupra lui (și aici deschide catastiful cu numele tuturor oamenilor, închide ochii, își plimbă degetul aleator pe hârtie, se oprește, deschide ochii și vede numele lui Ion) Ion”. Apoi își spune: „Cam de ce ghinion am eu chef acum? Hmm. Fie ca Ion să își rupă un picior.” Iar după asta se pune pe așteptat să vadă cam cum o să reacționeze Ion când o să îl lovească ghinionul. Ion își rupe piciorul. Afirmă bineînțeles că a avut ghinion, iar acum Dumnezeu se află în așteptare. O să își amintească oare Ion de El? O să mai aibă Ion credință în Dumnezeu chiar și după această „încercare”?. Iar dacă da, Dumnezeu îl cheamă deja pe sfântul Petru și îi spune să pregătească o nouă cameră în rai, să o văruiască cu cel mai bun var, și să pună în ea drept pat norișorul cel mai moale, pentru că Ion a demonstrat că este tare în credință. Cam așa ar trebui să stea lucrurile dacă tu crezi că Dumnezeu îți dă ghinioane ca să îți încerce credința, iar altora noroc, dintr-un motiv asemănător.
Află că Dumnezeu este iubirea și nimic altceva. După cum însă spun de fiecare dată când am ocazia, eu respect opiniile celorlați și nu îmi propun să le schimb. Așa că dacă tu crezi în continuare că norocul există, te rog lasă un comentariu în care să îmi explici cum este compatibilă inteligența infinită a lui Dumnezeu cu existența norocului și a ghinionului.
Dacă nu ai mai auzit niciodată ideea conform căreia norocul nu există și fiecare are exact ceea ce merită, este posibil ca ceva să se revolte în tine în acest moment. Mi s-a întâmplat să le spun adevărul despre noroc oamenilor pe care i-am întânit și care mi-au devenit apropiați, iar după un moment de reculegere conștiința le tresărea și îmi spuneau ceva care suna cam așa: „Dar ce am făcut eu să merit să găsesc respectivii bani pe stradă?!” sau „Ce am făcut eu să merit să îmi fie tăiată calea în trafic?!” sau „Ce am făcut eu să merit boala pe care o am?! Este evident că atunci când am găsit bani am fost norocos, iar când am dobândit boala am fost ghinionist”. Sunt destul de convins că dacă atunci atunci când ai început lectura articolului credeai în noroc și ghinion, cam acestea sunt gândurile care ți-au trecut și ție prin minte, așa că o să le ofer un răspuns.
Dacă cel cu „Totul este energie” nu te mulțumește. Dacă nu poți vedea lucrurile din perspectiva asta. Dacă nu îți poți imagina oamenii ca aparate radio care prind tot timpul un anumit post, iar atunci atunci când tu ai găsit respectivii bani ascultai postul „Bani din abundență”, iar emisiunea care se difuza era „Bani pentru tine”. Sau dacă nu îți poți imagina că atunci când un om își rupe piciorul asculta postul de radio „Gânduri negre”, iar emisiunea difuzată era „Fracturi osoase”, atunci poate poți accepta următoarea idee:
Tot ceea ce ai făcut și tot ceea ce ai gândit vreodată „s-a înregistrat”
De fapt nu poți să aderi la această idee și să o ignori complet pe cea în care totul este energie. Adevărul este că ele sunt foarte bune prietene și se susțin una pe alta. Prin urmare, o să îți dau un alt posibil răspuns la întrebarea: „Dar ce am făcut eu să merit să găsesc acei bani?!” Acesta este: „Ai trăit până în acea clipă”. Ia un moment de pauză și recitește te rog în liniște ultimile două propoziții. Citește-le pentru cel puțin încă o dată și înainte să continui lectura, formează-ți o opinie personală despre ideea care reiese din aceste două propoziții.
De fiecare dată când le-am spus asta oamenilor din viața mea, au respins ideea fără ca măcar să se gândească. Te întreb însă pe tine: „Dacă nu ești de acord că tot ceea ce ai făcut și gândit în această viață s-a înregistrat, iar o parte din ceea ce experimentezi se datorează acțiunilor și gândurilor tale din trecut, atunci ce crezi tu defapt?”. Consideri că trecutul tău nu îți influențează prin nimic prezentul? Pentru că dacă tu crezi asta nu îți înțeleg motivația pentru care te educi spre exemplu. Oamenii în general o fac pentru a acumula cunoștințe care să le fie de folos în viitor, iar în clipa prezentă se folosesc de ceea ce au învățat în trecut. Oamenii care fac sport constant, ceea ce îți recomand și ție să faci, o fac pentru că știu că asta îi ajută să aibă un corp sănătos. O lună în care ai alergat în fiecare zi acum un an, te poate ține astăzi mai departe de obezitate.
Acestea sunt însă exemple concrete a căror rezultat este unul predictibil. De ce atunci când nu poți prezice rezultatul, alegi să îl negi? Așa cum mișcarea fizică pe care ai făcut-o sau nu ai făcut-o te influențează astăzi, la fel se întâmplă cu fiecare alt gând sau altă acțiune a ta, indiferent care ar fi ea. Nu există nici o acțiune care să nu aibă un efect care la un moment dat se va răsfrânge asupra ta. Acest efect îl poți percepe ca pozitiv sau negativ, însă el, tot efectul acțiunilor și gândurilor tale rămâne.
Și ca să nu uităm de unde am plecat, așa se explică de ce ai meritat tu să găsești respectiva sumă de bani, sau de ce ai meritat să te îmbolnăvești. La întrebarea: „Ce am făcut să merit asta?”, îți răspund „Ai făcut tot ceea ce ai făcut din momentul în care te-ai născut și până când evenimentul a avut loc. Asta ai făcut să meriți ceea ce ți s-a întâmplat. Ai trăit și ai făcut alegeri”.
Viața fără noroc și ghinion este cu mult mai bună decât cea pe care o duci acum
Dacă renunți la ideea de noroc sau ghinion, o să pierzi majoritatea motivelor pentru care suferi astăzi. Ce rost mai are suferința, atunci când știi că un anumit lucru ți se întâmplă sau ți s-a întâmplat deja ,fie pentru că:
1. Totul este energie, iar tu ai recepționat respectiva trăire, exact cum aparatul de radio recepționează un anumit post.
2. Dumnezeu este întotdeauna drept și iubitor. Inteligența inifinită care se regăsește în tot ceea ce este nu ar putea fi nedreaptă.
3. În acord cu afirmațiile de mai sus, fiecare are exact ceea ce merită. Deci chiar dacă tu caracterizezi trăirea ca negativă, ea este în procent de 100% creația ta.
4. Tot ceea ce ai gândit vreodată este o cauză pentru un efect pe care îl poți resimți astăzi, mâine, sau în oricare altă perioadă de timp.
5. Toate acțiunile tale sunt o cauză pentru efectele pe care le poți resimți astăzi sau în orice moment pe parcursul întregii tale vieți.
6. Atât gândurile cât și acțiunile pe care le-ai făcut nu se pierd în neant. Ele reprezintă informație care este reținută pentru ca ea să fie o cauză pentru ceea ce tu urmează să experimentezi.
Știu că este destul de probabil ca în mintea ta să existe o legătură foarte strânsă între ideea de a găsi bani pe stradă și noroc. Nu trebuie să te învinovățești pentru asta, pentru că la fel gândește majoritatea oamenilor. O să îți explic însă cam cum văd eu lucrurile în această situație. Ținând cont de ceea ce ai citit până acum, o să îți fie mai ușor să înțelegi de ce, de fapt, norocul nu există.
Spuneam mai sus, că toate acțiunile pe care le faci, nu se pierd după consumarea lor, ci rămân „înregistrate”. Ei bine, atunci când tu nu îți explici ce ai făcut să meriți să găsești o anumită sumă de bani, eu îți expun următorul scenariu.
Pentru că Dumnezeu este iubire, El a creat un program care spune cam așa: „Toate sumele de bani pe care un om le dăruiește din iubire altor oameni, sunt însumate. Când se adună patru astfel de gesturi, facem suma, înmulțim cu patru, și i-o oferim drept recompensă celui care a dăruit din toată inima. Asta ca și răsplată pentru respectarea legilor eterne ale universului.”
Apare acum o dilemă care o să vezi că nu e foarte mare: ”Dar dacă eu găsesc bani, înseamnă că un alt om a trebuit să îi piardă.” Logic nu? Ceea ce ai putea tu înțelege dacă ți-ai da voie, este faptul că tu nu ești norocos pentru că îi găsești, iar omul care îi pierde nu este ghinionist. Un posibil motiv pentru care tu meriți suma, l-am enunțat mai sus, iar un posibil motiv pentru care altcineva merită să nu mai aibă acei bani se poate datora unor acțiuni de ale sale în care și-a însușit în mod incorect niște bani. Iar același program care îți dă ție suma de bani, spune că dacă un om își însușește bani pe nedrept, atunci când se adună patru astfel de fapte, facem suma, înmulțim cu patru, și îi luăm respectivii bani.
După câte poți vedea nu este nevoie de noțiunile de noroc și ghinion pentru a explica situații ca acestea. Iar dacă eu ți-am demonstrat că cea mai la îndemână situație în care poți da vina pe noroc sau ghinion nu are nici o legătură cu aceste două noțiuni, se poate ușor deduce că un raționament asemănător poate fi aplicat în cazul oricăror situații din viața ta. Norocul și ghinionul nu există. În cazul celorlalte situații te las pe tine să îți pui imaginația la contribuție și să înțelegi o dată pentru totdeauna că nu obții nici un beneficiu dacă dai credit norocului sau ghinionului. Obții însă o sumedenie de beneficii dacă renunți la noroc și ghinion.
Beneficii ale omului care înțelege că norocul și ghinionul nu există
1. Elimini incertitudinea din viața ta. Incertitudinea este dăunătoare. Incertitudinea te face să îți trăiești viața asemenea unui om care se află în mijlocul deșertului Sahara și nu are nici măcar o busolă pentru a fi sigur că păstrează direcția. Eliminând incertitudinea faci loc certitudinii și implicit liniștii interioare.
2. Îți explici lucruri pe care până acum le atribuiai norocului sau ghinionului. Cu cât o să te familiarizezi mai mult cu ideea, cu atât lucruri care până acum îți păreau inexplicabile îți vor deveni perfect clare.
3. O să resimți foarte rar starea de milă. Mila este un sentiment care îți dă bătăi de cap atunci când vrei să îl plasezi într-o categorie. Este el negativ sau pozitiv? Eu am ajuns la concluzia că mila este un sentiment care are mai mult de a face cu negativul decât cu pozitivul. Mila trebuie înlocuită cu compasiunea. Cea din urmă fiind un sentiment cu vibrație clar pozitivă. Omul care înțelege că nu există noroc și ghinion, nu mai poate trăi manifestând milă pentru că înțelege că fiecare efect este unul meritat și are o cauză foarte bine definită, chiar dacă el nu o poate deduce momentan. Iar atunci când mila este tot mai puțin prezentă,
4. Poți experimenta deplin compasiunea. Iar după ce devii tot mai familiar cu aceasta, vei putea să
5. Practici recunoștința mult mai ușor. Atunci când crezi în noroc și ghinon cum ai putea tu să fii recunoscător? Cum să poți să îți convingi mintea să fii recunoscător pentru ceea ce tu consideri că are drept cauză un ghinion? Ți-ar fi greu să fii recunscător pentru ghinionul de a-ți fractura piciorul, nu? De aceea, în momentul în care renunți la noțiunile de noroc și ghinion poți practica mult mai eficient recunoștința. Atunci poți fi recunoscător pentru legile eterne ale universului care s-au aplicat și în cazul tău. Poți fi recunoscător pentru că ești conștient de ele, și să te bucuri pentru că oricând poți începe să le folosești și tu.
Acestea fiind spuse eu consider articolul complet. Acum, tu te vezi pus în situația de a renunța la convingerile despre ghinion și noroc, și de a adopta alte principii. Poți face alegerea de a renunța, iar asta îți va îmbunătăți considerabil calitatea vieții. În același timp sunt convins că o să fie unii oameni care nu o să renunțe la ideea de noroc și ghinion pentru că asta ar veni cu o responsabilitatea mult prea mare. Îmi dau seama că poate părea destul de greu pentru unii ca din secunda următoare să devină responsabili pentru tot ceea ce li s-a întâmplat, li se întâmplă sau li se va întâmpla în această viață. Totuși eu am încredere în tine că o să faci o alegere înțeleaptă. Deci, ce ai hotărât?
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu