Acest articol este pentru tine dacă îți dorești să fii mai creativ. O să îți prezint 3 sugestii pe care dacă le aplici în viața ta, îți vei crește creativitatea. Înainte însă de a trece la sugestiile efective, o să îți povestesc puțin cum mi-a venit ideea să scriu acest articol.
Probabil știi deja că blog-ul Fii Împlinit este despre spiritualitate și dezvoltare personală. Vreau să știi despre articolul de astăzi că este unul extrem de practic. Cele 3 sugestii pe care ți le voi oferi funcționează fiindcă le-am testat eu însumi în prealabil.
În meseria de scriitor pe care mi-am ales-o, să fiu creativ este ceva foarte important pentru mine. Și asta pentru că dacă rotițele creativității nu se învârt, pot sta și 2-3 ore holbându-mă la ecranul alb al laptopului, fără să pot atinge tastele în așa fel încât să formez propoziții cu sens.
Articolul de astăzi îl scriu fiindcă m-am gândit că în mod sigur mai sunt și alți oameni care își doresc să fie mai creativi. Printre oamenii care îmi citesc articolele se numără: scriitori, profesori universitari, coachi, medici, educatoare de grădiniță, studenți etc. M-am gândit că tuturor acestor oameni nu le va strica un plus de creativitate.
Dincolo de asta, indiferent de ce faci tu în viața ta de zi cu zi, mai multă creativitate este bine venită. Indiferent de profesie și clasă socială, avem nevoie în jurul nostru de oameni creativi. Dacă ești părinte de exemplu, ai putea folosi un plus de creativitate în relația cu copilul tău. Iar eu sunt de părere că indiferent de acțiunile pe care un om le face zi de zi, creativitatea și pasiunea ar trebui să fie nelipsite.
Așa că în continuare o să-ți spun care sunt lucrurile pe care eu le-am aplicat în viața mea cu rezultate de care sunt foarte mulțumit, lucruri pe care le poți aplica și tu. Țin să îți reamintesc că articolul de astăzi este extrem de practic. Dacă doar îl citești, nu vei avea foarte mult de câștigat. Dacă însă vei alege să și aplici punctele 1,2,3, creativitatea de care vei da dovadă te va surprinde chiar și pe tine.
1.Întră periodic în „modul pustinc”
Iar în cele ce urmează o să îți explic ce presupune de fapt această practică. Nu știu dacă ai auzit de un tip pe nume Bill Gates. Se întâmplă ca acest individ pe nume Bill să fie cel mai bogat om de pe planetă la momentul în care scriu aceste rânduri. Una dintre practicile sale vechi este să intre în „modul pustinc” de 2 ori pe an. Asta înseamnă pentru el că timp de două săptămâni, de două ori pe an merge undeva la o cabană izolată. Acolo nu are internet, telefon și nicio altă distragere. Iar timp de 14 zile, tot ceea ce face este să se gândească și să citească.
Am citit mai multe despre acestă practică în cartea Esențialism de Gregg McKeown. În carte, autorul dă mai multe exemple de oameni care chiar dacă sunt extrem de celebri și foarte ocupați și-au făcut loc pentru o astfel de practică în viața lor.
Iar când am citit că până și Bill Gates care este cu siguranță foarte ocupat și se întâmplă să fie cel mai bogat om de pe planetă face asta în mod regulat, am decis să o fac și eu.
Numai cu eu am adaptat-o stilului meu de viață, lucru pe care te invit să îl faci și tu. Felul în care aplici sugestia este adaptabil, important este totuși să o aplici.
Eu am ales să intru în „modul pustic” o dată la 7 zile. Prin urmare, odată pe săptămână, timp de 6-8 ore, tot ceea ce fac este să gândesc. Am stiloul și un caiet în față pentru a-mi nota eventuale idei și conștientizări, dar în principiu tot ceea ce fac este să gândesc. Am descoperit că această practică mă ajută să fiu mai creativ, iar acesta este motivul pentru care ți-o recomand și ție.
Tu s-ar putea să nu poți aloca și nici 4 săptămâni pe an ca Bill Gates și nici o zi pe săptămână ca mine. Alocă însă atât cât poți tu. Poate 2-3 ore pe săptămână sau jumătate de oră în fiecare zi în care să intri în „modul pustnic”. Aplică această sugestie, și îți garantez că te vei întoarce aici și îmi vei mulțumi pentru îndemn.
2. Învață să cânți la un instrument muzical
Eu am luat decizia să învăț să cânt la chitară prin liceu. Pentru tine poate fi orice alt instrument. Poți alege pian, vioară, violoncel, flaut, nai, fluier sau absolut orice altceva îți trece prin cap.
Recomandarea mea este să cumperi o variantă ieftină a acelui instrument și să cauți pe internet lecții gratuite. Mai mult sau mai puțin, eu în acest fel am învățat să cânt la chitară, iar momentan sunt la nivelul la care pot încânta într-o oarecare măsură oamenii care mă ascultă cântând. Nu sunt nici de departe un profesionist în ale cântatului și nici nu îmi doresc asta. Fiindcă ideea este cu totul alta.
După ce ai învățat să cânți cât de cât la un instrument, de fiecare dată când practici la intrumentul respectiv intri într-un fel de transă. Partea frumoasă este că atunci când ieși din transă, te vei simți mult mai creativ în general.
Iar creativitatea respectivă o vei putea transla înspre orice altă activitate importantă pentru tine.
Dacă ar fi să descriu în cuvinte cum mă simt eu atunci când cânt la chitară, aș spune că mintea mea este absolut goală. Nu mai există niciun gând acolo. Tot ceea ce există sunt eu și sunetul. O asemenea senzație eu am mai experimentat numai în timpul meditației, și nu de fiecare dată.
Iar atunci când mintea este „goală” preț de câteva minute legate(sau cel puțin asta este senzația) când vei reveni la viața ta de zi cu zi, vei vedea lucrurile cu totul altfel. Le vei vedea într-un mod mai creativ, mai original, iar prin prisma acestei percepții vei simți cum tu însuți ești mai creativ. Dacă introduci această practică în viața ta vei vedea cum iei decizii mai inspirate și găsești soluții la probleme mult mai ușor.
3. Ia în permanență contact cu idei noi
Personal, am observat că dacă citesc constant cărți noi, sunt mult mai creativ. Același lucru ți-l recomand și ție. Citește o carte pe săptămână. Indiferent de cât de ocupat ai fi, poți face asta dacă îți propui în mod activ.
Un alt lucru pe care îl poți face este să te întâlnești cu oameni noi în permanență. Participă la evenimente de networking. Mergi la conferințe pe teme care te pasionează. Acolo poți întâlni oameni noi cu care poți face schimb de idei etc.
Trebuie să recunosc că modalitatea mea preferată este cititul cărților. Mi se pare că prin cărți pot lua contact foarte ușor cu cele mai strălucite minți ale planetei. Și pot face asta foarte ușor. Desigur că a întâlni pe cineva față în față este o cu totul altă experiență, dar nu despre asta vorbim noi acum aici noi.
Fă în așa fel încât zilnic să iei contact cu idei noi. Pot fi idei care îți plac, care îți displac, idei pe care le iubești sau idei pe care le urăști. Tot ceea ce contează în virtutea mesajului din spatele acestui articol este ca ideile respective să fie noi. Să fie altele decât cele cu care ești obișnuit.
Iar în încheierea acestui punct o să îți dau două exemple din viața mea. Din felul cum a lua contact cu idei noi m-a ajutat să fiu mai creativ. Iar lucruri de acest gen se vor întâmpla și în viața ta cu siguranță, de îndată de te hotărăști să iei contact în mod activ cu idei noi.
Eu sunt absolvent al facultății de Automatică și Calculatoare din Iași secția TI, promoția 2014 🙂 Nu o să mai intru în detalii cu privire la această alegere pe care am făcut-o în viața mea fiindcă am detaliat deja cu alte ocazii.
În cadrul cursurilor la care am participat am învățat lucruri interesante. Nu de fiecare dată, dar s-a întâmplat de multe ori să învăț și lucruri interesante. Și cum eram eu într-o zi la un curs de fizică, profesorul a scris pe tablă formula F=1/T. Poate ești familiar cu formula sau poate nu. Ideea este că luând contact cu această idee(formulă) nouă pentru mine la acea vreme, am scris un material în care explic cum îndemnul de a trăi în prezent din dezvoltare personală și spiritualiate este corelat metaforic vorbind cu formula F=1/T.
Dacă ți se pare ciudat și nu vezi nicio legătură între cele două, poți avea în vedere să citești cartea Energia Iubirii.
Un alt exemplu de creativitate născută din contact cu idei noi este un material din Academia Fericirii care se numește „O perspectivă hormonalo-energetică asupra compasiunii”. Când am citit pentru prima dată despre dopamină, serotonină etc. mi-a picat fisa și creativitatea mea a devenit zburdalnică.
Așadar ia contact cu idei noi. Poți avea în vedere să iei contact și cu idei care nu fac neapărat parte din aria ta expertiză. S-ar putea să fii surprins de conexiunea dintre domenii care în aparență nu au nicio legătură.
***
Acestea fiind spuse, nu mai rămâne decât ca tu să aplici aceste 3 puncte în viața ta și să îți crești creativitatea. Articolul este extrem de practic și nu îți vei lua foarte multă valoare din el dacă nu aplici sugestiile. De aceea o să recapitulez.
- Intră în modul pustinc frecvent
- Învață să cânți la un instrument muzical
- Intră în permanență în contact cu idei noi
Pur și simplu aplică aceste sugestii și îți garantez că vei fi mai creativ.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu