Articolul de astăzi este despre stres și despre ce poți face pentru a te destresa.
Mi-am dat seama că sunt niște lucruri pe care eu le fac aproape inconștient și care te-ar putea ajuta să fii mai puțin stresat.
Există multe articole și cărți care te învață cum să previi stresul. Să îndeplinești task-urile la timp, să nu lași lucrurile pe care „trebuie” să le faci pe ultima sută de metri, și tot așa. Există tot felul de strategii de planificare a timpului și eficientizare a acestuia.
Informațiile sunt într-adevăr utile într-o oarecare măsură dacă le pui și în practică. Realitatea este însă că de cele mai multe ori, te găsești în fața faptului împlinit.
Articolul pe care tocmai îl citești îți dă câteva soluții care funcționează perfect chiar și în momentul critic.
Știi și tu când ar trebui îndeplinite sarcinile, îți propui ca data viitoare să nu se mai întâmple, dar totuși ți se întâmplă iar și iar. Soluțiile care au efect chiar dacă ești stresat sunt mai jos. Lectură plăcută!
Fotografie de CollegeDegrees360
Tehnici de eliminare a stresului
Tehnica 1: Mergi până la punctul ultim
Pentru că stresul are loc la nivel mental, tot la nivel mental se găsește și una dintre soluții. De obicei, motivul pentru care ești stresat, este „un ceva” care o să se întâmple în viitor. Nu o să îți spun acum despre soluția trăirii momentului PREZENT pentru că altul este subiectul articolului pe care tocmai îl citești.
Ce vreau să transmit prin a merge până la punctul ultim? O să iau un exemplu pentru asta:
Să îl luăm pe cel clasic în care ești stresat de ceea ce se întâmplă la locul de muncă. Șeful ți-a trasat o sarcină pentru care ai un termen limită. Mâine este ziua în care trebuie să prezinți ce ai făcut, iar tu ai terminat doar jumătate din task. Ești stresat pentru că ți-ar fi imposibil să termini în timpul pe care îl mai ai, și te gândești:
- Dacă mă dă afară?
- Dacă îmi micșorează salariul?
- Dacă nu îmi găsesc alt loc de muncă după ce mă dă afară? etc.
Aceste întrebări nu își găsesc un răspuns în mintea ta, și așa intri în cercul vicios. Nu îți vine să mai miști un deget pentru că ești conștient că oricum nu vei termina la timp. Stresul pe care îl resimți te presează și se intensifică tot mai mult cu trecerea timpului.
Uite ce îți propun eu:
Mergi până la capăt cu raționamentul.
Pentru că dacă atingi punctul ultim vei respira dintr-o dată o gură de fericire.
Nu mai ai timp să îți îndeplinești sarcinile, așa că te gândești că e posibil să fii dat afară => Dacă ești dat afară rămâi fără serviciu => nu mai ai bani cu care să îți întreții familia => vei căuta alte modalități prin care să faci bani, dar => nu vei mai avea șef cel puțin pentru o perioadă de timp. Îți amintești totodată de banii pe care îi ai strânși și îți dai seama că => poți să folosești respectivii bani pentru o perioadă de timp. => Ai acum mai mult timp să petreci cu familia, iar => copii tăi sunt încântați că primesc mai multă atenție din partea ta. Tânjeau după asta când erai plecat de dimineața până seara la muncă. => începi să observi în jurul tău lucruri pe care atât timp cât erai angajat îți era imposibil să le observi. => viața ți se relevă tot mai clar, iar => viața este fericire. => tragi aer în piept și stresul a dispărut.
Cu cât îți permiți să mergi mai departe cu această tehnică, cu atât stresul dispare mai mult din organismul tău. Poți ajunge să îl transformi chiar în fericire sau hohote de râs. Totul ține de deschiderea ta, și de seriozitatea cu care vei practica exercițiul.
De unde știu că exercițiul funcționează? Pentru că eu îl folosesc.
De unde știu că va funcționa și pentru tine? Pentru că trăiești într-o lume făcută din iubire, armonie și pace. Poți compara exercițiul cu decojirea unei cepe. Viața este perfectă și se află în centrul cepei. Atunci când ești stresat, ceapa nu are doar coaja de deasupra, ci chiar și pământ pe ea.
Să fii stresat, înseamnă să mergi cu decojitul cepei doar până la înlăturarea pământului.
Cu cât mergi mai departe însă, și dai jos primul strat, mai apoi următorul și tot așa, cu atât mai mult te apropii de realitate. Realitatea fiind pace și iubire, o vei conștientiza iar stresul va dispărea.
Tehnica 2: 5 lucruri care te bucură
După cum spuneam și mai sus, tot timpul ești stresat pentru lucruri care se vor întâmpla în viitor. Nu am auzit pe nimeni să fie stresat de un lucru pe care l-a experimentat în trecut.
Cea de-a doua sugestie pe care ți-o dau sună cam așa:
Adu mental viitorul în prezent, și spune-ți: Acum sunt concediat, sau acum este momentul în care am aflat că am picat examenul sau acum am rămas fără nici un ban etc.
După aceasta găsește cinci aspecte îmbucurătoare ale acestui eveniment „înfăptuit”.
Iar pentru că mai sus am luat exemplul cu stresul de la locul de muncă, acum o să iau exemplul cu picarea unui examen. Eu l-am ales pe cel de la școala de șoferi însă poate fi oricare altul.
Să spunem că ești stresat pentru că nu ai învățat pentru examenul la școala de șoferi pe care îl ai mâine. Iată 5 aspecte îmbucurătoare pe care le poți găsi:
- Nu o să mai dai bani pe benzină
- O să faci mai multă mișcare
- O să poți admira natura în timp ce mergi pe jos
- Ai acumulat o experiență în plus
- Nu mai plătești taxe aferente întreținerii mașinii
Eu am scris 5 lucruri care mi-au venit în minte fără să stau prea mult pe gânduri. Întorcându-ne la viața reală, tu poți să aplici această tehnică pentru orice situație care te stresează. Astfel, vei reduce semnificativ cantitatea de stres.
Sugestia mea de final ar fi să combini cele două tehnici. Astfel vei obține rezultatele cele mai îmbucurătoare.
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share, iar pentru completări sau nedumeriri cu privire la tehnici și articol folosește secțiunea de comentarii.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu