Ești închis într-o cameră complet albă. Camera nu are geamuri, nu are o ușă și nu are nici un obiect de mobilier. Te-ai trezit acolo după somnul odihnitor de aseară și ești puțin șocat. Ești doar tu, fără telefon mobil, fără laptop, fără nici un mijloc de comunicare cu exteriorul. Pe unul dintre pereți se află o oglindă mare în care să te poți privi de oricâte ori dorești. Acum ești tu cu tine însuți. Cam cum te simți?
Cu exemplul de mai sus am exagerat, așa că hai să ne imaginăm ceva mai uman. Te afli în propriul tău apartament sau propria ta casă. Stai la calculator citind acest articol, când dintr-o dată are loc o pană de curent. Ești întrerupt forțat din ceea ce făceai. Acum te întreb: ”Care este impulsul tău de moment?. Ce ai face tu acum, dacă s-ar lua curentul și nu ai mai putea citi acest articol?”
Poți găsi în jurul tău nenumărate surse de distragere a atenției. Astăzi putem să ne menținem distrași pe întreg parcursul zilei fără nici un fel de efort. Te trezești dimineața și imediat pornești televizorul, calculatorul sau radioul. Pe drum, dacă ai mașină asculți în continuare radio, sau îți pui niște muzică. Dacă nu ai mașină și mergi pe jos, te folosești de player pentru asta. Dacă nu ai player poți apela ușor la telefonul mobil, iar acest scenariu poate continua în aceiași notă pentru întreaga zi. Astfel te simți epuizat, observi că nu te poți menține concentrat pe perioade mari de timp și dobândești o stare de nervozitate pe care o proiectezi asupra persoanelor care îți sunt cel mai apropiate.
Cu toții ne dorim relații care să ne satisfacă, care să ne împlinească. Cu toții ne dorim ieșiri și discuții cu persoane care ne înțeleg și pe care le înțelegem la rândul nostru. Cu toții ne dorim să relaționăm frumos cu ceilalți fiindcă în fiecare dintre noi se află sămânța de gând care ne spune că toți suntem unul. De ce totuși nu reușim să o facem? De ce ne certăm? De ce creăm neînțelegeri? De ce ne supărăm? De ce dăm vina pe celălalt?
Și cum putem să comunicăm mai eficient? Cum putem să avem relațiile de prietenie, și relațiile de dragoste pe care ni le dorim?
Hai să ne întoarcem puțin la pana de curent care te-a întrerupt din lectura acestui articol. Să presupunem că nu ai nici telefonul încărcat și nu poți suna pe nimeni. Îți aduci aminte că aveai o treabă de făcut și te apuci imediat să o finalizezi acum. După ce o termini, cauți imediat altceva care să te mențină ocupat. Pui mâna pe o carte, asculți o melodie de pe playerul care mai are puțină baterie, ieși în oraș la cumpărături. Poate la un moment dat iei o pauză pentru a te odihni. Dar de fapt nu faci asta.
De fapt te gândești la ce altceva ai mai putea face pentru a te menține ocupat. În permanență concentrat înspre exterior. În permanență cu gândul în viitor la ce trebuie să faci, sau în trecut la ce ai făcut deja astăzi. Ceea ce cauți sunt exact lucrurile pe care le găsești, așa că vei găsi tot mai multe task-uri. Vei găsi atât de multe încât probabil îți vor mai rămâne și pe a doua zi.
Pentru a avea relații care să te împlinească, trebuie să fii mai întâi satisfăcut de relația pe care o ai cu tine însuți. Cum te-ai putea simți bine în prezența celorlalți, dacă nu te simți bine în prezența ta?
Îndemnul meu este să creezi o mai bună relație cu propria ta persoană, iar asta te va conduce la stabilirea unor relații de calitate cu persoanele pe care le cunoști, sau cu care urmează să intri în contact. Iată câteva sugestii pentru cum ai putea face asta.
1. Mai puțin televizor, radio, telefon mobil, facebook etc. Calculează cam cât timp aloci acestora zilnic. Nu o să poți niciodată obține timpul exact, cel aproximativ este însă suficient. Obține numărul de ore însumat pe care îl aloci zilnic acestor activități și redu-l cu o oră. În acea oră nu îți propune să obții vreun rezultat. Timp de o oră nu mai privi în exterior, privește înspre interior. Probabil mintea îți va alerga înspre a face planuri, îți va scoate la înaintare toate lucrurile pe care le ai făcut etc. Nu-i nimic, lasă mintea să facă ceea ce i se pare natural, important este să nu cedezi în a te lăsa distras. Fii tu cu tine însuți și cu gândurile tale.
2. Mergi singur pe stradă. Poți încerca exercițiul despre care ți-am vorbit aici. Dacă primul impuls pe care îl ai atunci când trebuie să ieși din casă este acela de a găsi pe cineva disponibil să te însoțească, alege în mod voit să renunți la asta. Nu de tot. Dacă ai o astfel de obișnuință ți-ar fi foarte greu să renunți de tot la ea, plus că nici nu este indicat să faci asta. Tu nu vrei decât să obții mai mult timp pentru tine, nu să devii un singuratic. Așa că îți propun să alternezi. O ieșire fă-o însoțit, iar următoarea singur. Atunci când vei fi singur, gândirea îți va zbura în toate direcțiile. În timp vei învăța să o stăpânești.
3. Orientează-te înspre ceea ce ai făcut tu bine. Imaginează-ți că discuți cu cineva, și în permanență îi reproșezi toate greșelile. Îi aduci aminte de greșelile trecute, și îl cerți pentru tot ceea ce tu vezi ca imperfect. Cel mai probabil relația voastră nu va fi de lungă durată. La relația cu tine însuți nu poți renunța, așa cum ai face în cazul unei relații cu o altă persoană. Tu ești, și vei trăi cu tine până la finalul zilelor tale. Orientarea înspre exterior este o încercare disperată a ta de a te despărți de tine însuți. Învață să relaționezi cu tine, orientându-te înspre reușite și lucruri frumoase. Enumeră-le sau plasează-te mental în acele situații.
4. Dacă uiți sugestiile de mai sus, orientează-te înspre a nu mai alunga vocea care vorbește atunci când tu taci. Sunt momente în care tu nu vorbești, mintea ta nu se oprește însă niciodată. Atunci când face raționamente care nu îți plac, tu cauți să dai un telefon, să intri pe facebook, să pornești televizorul. Cauți să faci orice doar pentru a nu-ți asculta gândurile, însă făcând asta alungi toate răspunsurile. Întrebările apar în mintea fiecăruia dintre noi, răspunsurile apar însă numai în mintea celui care nu alungă întrebările.
Ar putea părea că ai citit niște sugestii prin care îți poți îmbunătăți relația cu tine însuți. Eu spun că ți-am dat niște sugestii prin care să îți îmbunătățești relațiile cu cei din jur. Și mai frumos este faptul că indiferent de ceea ce crezi, ai dreptate.
Cum ai putea avea relații care să te împlinească, dacă tu nu ești împlinit în interior? Cum ai putea avea prietenii pe care ții dorești, dacă tu ești certat cu tine? Sau cum ai putea fi împlinit în interior, dacă relațiile cu cei din jur nu te împlinesc?
Relația cu tine se reflectă în relațiile pe care le ai cu cei din jur. Acordă-ți timp, lasă-te mai puțin distras și nu alunga întrebările. Înțelegându-te pe tine însuți, îi vei înțelege și pe cei din jur, iar calitatea relațiilor tale se va îmbunătăți.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu