În viața oricărui om în general, și în viața studentului spiritual în particular, periodic se prezintă diverse obstacole spre a fi depășite. Modalitățile de depășire a acestor obstacole sunt dintre cele mai diverse. Și există mai multe căi prin care un anumit obstacol poate fi depășit.
De fiecare dată există mai multe soluții sau rezolvări pentru o anumită problemă. La fel cum, cititorul acestor rânduri, pentru a se deplasa de acasă până la serviciu, ar putea merge pe mai multe trasee valide. Un traseu este mai scurt, altul mai lung, unul mai aglomerat, celălalt mai liber, un traseu are mai multe gropi, iar altul drumul lin, iar un traseu poate prezenta mai multe peisaje frumoase, iar un altul mai puține astfel de peisaje. Asta nu înseamnă că un traseu ar fi mai bun decât altul. Ci putem doar cel mult afirma că există mai multe căi, iar acestea sunt diferite.
Exact același lucru este valabil și în depășirea obstacolelor. Metodele sunt multiple. Iar mai multe sunt valide. Sunt și metode care se costumează în soluții doar pentru a satisface aparențele, și sunt lipsite de substanță. Dar sunt și multe metode aparent distincte, sau care poate pentru minte se bat în cap în cap, dar care de fapt funcționează și conduc la depășirea obstacolelor. Unele din aceste metode valide sunt mai eficiente, altele mai puțin eficiente, unele sunt mai rapide și altele mai lente. Iar conform intenției, fiecare rezonează cu o metodă sau o alta. Dacă metoda este validă, mai devreme sau mai târziu va conduce la rezultatul scontat.
Ce își propune articolul de astăzi este să evidențieze care este acel singur lucru care de multe ori nu este subliniat sau care este trecut ușor cu vederea, dar este totuși esențial.
Atunci când în practică studentul spiritual întâlnește un obstacol sau o nedumerire ce se prezintă spre a fi rezolvată, este experimentat un blocaj. Dar și în general, atunci când omul care nu are un interes major pentru spiritualitate și nici pentru dezvoltare personală întâlnește un obstacol, se simte blocat. Unele astfel de blocaje tind să persiste pentru toată viața. Altele sunt rezolvate pe căile clasice, prin foarte mult efort care ar fi putut fi evitat. Așadar, indiferent dacă blocajul apare în ceea ce ține de spiritualitate, sau apare pur și simplu în viața de zi cu zi, există un aspect de cele mai multe ori ignorat, dar esențial.
Ca o mică paranteză înainte de dezvăluirea aspectului respectiv, se simte a fi precizat că nu există în mod esențial o distincție între ceea ce numim experiență de viață comună și practică spirituală. Pentru a fi cu adevărat eficientă, practica spirituală se cere a fi una permamentă. Fiindcă viața însăși oferă oportunități de creștere și depășire a blocajelor și limitelor, la fiecare pas și în fiecare secundă.
Dar totuși, care este acel singur lucru adesea ignorat care ne ajută în depășirea oricărui obstacol și care ne ajută să depășim orice moment de blocaj. Iată cum se prezintă el: „Disponibilitatea de a renunța la beneficiile aparente sau reale derivate din starea de fapt”.
De fiecare dată când experimentăm un blocaj sau un obstacol, ceea ce ne face să ne blocăm este indisponibilitatea de a renunța la beneficiul sau beneficiile aparente sau reale care derivă din experimentarea blocajului însuși.
De multe ori, omul nici nu își imaginează că sunt resimțite anumite beneficii de pe urma stării de fapt sau a experimentării blocajului în sine. Iar procesarea are loc direct în subconștient sau inconștient.
După lectura unui articol precum acesta, poate apărea disponibilitatea de a cerceta măcar care ar fi posibilele beneficii reale sau aparente. Frumos este că însăși disponibilitatea de a privi înspre, și de a cerceta acest aspect, facilitează ieșirea în evidență a beneficiilor asociate. Totul este să privim cu atenție și sinceritate. De obicei, o sesiune de introspecție de doar câteva minute se poate dovedi edificator.
Iar pentru mai multă claritate, în continuare vor fi oferite câteva exemple de blocaje dintre cele mai diverse, la pachet cu posibilele beneficii reale sau imaginare, dar pe care mintea le percepe ca valide.
Exemplul 1 de blocaj sau obstacol: Experimentarea unei boli pe trupul fizic.
Posibile beneficii: Pensie specială, atenția celor din jur, posibilitatea de a ne plânge celorlalți, atenția copiilor sau membrilor familiei.
Exemplul 2 de blocaj sau obstacol: Experimentarea unei greutăți corporale mărite.
Posibile beneficii: pedepsirea partenerului de cuplu, senzația de special asociată necesității de a cumpăra haine doar de la magazinul cu haine mari, posibilitatea de a trăi „plăcerea” de a ne plânge celorlalți, „apărarea” diverselor părți ale corpului printr-un strat protector.
Exemplul 3 de blocaj sau obstacol: Negăsirea unui loc de muncă.
Posibile beneficii: primirea șomajului, ajutorul și atenția primită de la partenerul de cuplu care oferă și susținere financiară, evitarea efortului pe care orice loc de muncă îl implică, posibilitatea de a petrece ziua liber, stând toată ziua, sau făcând orice altceva.
Cele 3 de mai sus, sunt doar niște posibile exemple. Iar dacă cititorul experimentează vreunul din cele 3 blocaje, nu înseamnă neapărat că se regăsește și în unul din posibilele beneficii enumerate. Pentru fiecare om în parte, beneficiul se poate prezenta în alt mod, fiindcă situațiile specifice sunt dintre cele mai diverse.
Exemplele au doar rol orientativ și au fost oferite în scop didactic.
De aici încolo, pentru ca acest material să se dovedească de folos, se pot avea în vedere următoarea serie de recomandări:
- Identificarea unui blocaj sau obstacol care este experimentat chiar acum.
- Adresarea întrebării: „Care sunt posibilele beneficii pe care le am de pe urma stării de fapt?”
- Dacă întrebarea este adresată cu sinceritate și deschidere, beneficiile vor deveni evidente.
- Renunțarea la atașamentul de respectivele beneficii prin simpla decizie sau aplicând tehnica Letting go.
Se poate confirma în realitatea subiectivă că prin disponibilitatea renunțării la acest singur lucru, dintr-o dată realitatea se armonizează. Dintr-o dată soluția conflictului, nedumeririi sau blocajului se va prezenta de la Sine.
Cititorul este așadar invitat să accepte că în spatele oricărui blocaj sau obstacol se află un beneficiu perceput astfel. Iar mai apoi, după identificarea lui, dacă se renunță la beneficiul respectiv, depășirea obstacolului intervine spontan.
Iar ceea ce sugerează prezentul articol nu se cere crezut pur și simplu. Ci, prin disponibilitate, poate fi experimentat și confirmat.
Succes în depășirea obstacolelor și blocajelor de orice fel!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu