Am făcut o noapte albă.
Nu mai făcusem o noapte albă de când am fost în depresie. Asta se întâmpla acum vreo 15 ani.
Există o particularitate ciudată. Iar acest lucru este experimentat dintotdeauna. Mai întâi se prezintă o întrebare existențială. Iar mai apoi, dacă nu se ajunge la un răspuns satisfăcător pe o cale sau alta, întrebarea aproape că se transformă în obsesie. Dacă mă pun în pat o găsesc sub plapumă. Dacă mă duc la W.C., o aud în trasul apei de la toaletă.
Credeam că astfel de experiențe au fost depășite complet fiindcă nu le-am mai experimentat de aproximativ 15 ani. Acum 15 ani întrebările existențiale erau: „Există Dumnezeu?”, „De ce m-am născut?”, „Care este scopul vieții?”, „Suntem noi singura formă de viață din Univers?”.
Ei bine, ieri mi-am dat seama că toți marii gânditori ai omenirii și-au concentrat eforturile în direcția greșită. De fapt, toate întrebările astea sunt bagatele. 😂 Nedumerirea cu adevărat fundamentală este următoarea: „Cum anume pui prețul în mod cinstit și integru pentru un produs non-fizic?”.
Stăteam în pat și râdeam singur că dacă există sau nu Dumnezeu, m-am lămurit. De ce m-am născut, îmi este clar. Unde mă îndrept, este la fel de clar. Este perfect clar că scopul Vieții este viața însăși. Nu numai că există doar acest Univers în care ne aflăm noi, dar mai există și alte Universuri. Felul în care Conștiința selectează potențialele infinit armonioase din non-manifestat și le translează astfel înspre manifestat este limpede ca lumina zilei. Faptul că tot ceea ce experimentăm este infinit armonios e și el clar. Iluzia ego-ului a fost descoperită și recunoscută drept iluzie într-o mare măsură. Este perfect clar cum acționatorul din spatele acțiunilor este o iluzie, la fel cum și gânditorul din spatele gândurilor este tot o iluzie. Pe lângă asta mai este folosită cu succes și testarea kinesiologică pentru a deosebi adevărul de falsitate. Toate marile și profunde întrebări existențiale și-au găsit răspunsul. Cu alte cuvinte, niște bagatele. Întrebarea existențială este: „Cum anume pui prețul în mod cinstit și integru pentru un produs non-fizic?”. 😀
Ei bine, la asta să fi răspuns Aristotel, Platon, Kant, Freud, Einstein, Ramana, Nisargadatta sau Confucius. Cum ar veni, să recunoști și înțelegi procesul de translare a non-manifestatului înspre manifestat, poate tot prostul.🙇 Dar „Cum anume pui prețul în mod cinstit și integru pentru un produs non-fizic?”, asta e altceva. De abia asta întrebare existențială care nu te lasă să dormi noaptea. Faptul că Dumnezeu există este clar ca lumina zilei, nu mai ridică nicio frământare.
Față de acum 15 ani, există totuși o diferență colosală. Iar aceasta este dată de faptul că acum este știut procesul numit Letting go, iar atunci nu era știut. Atunci incapacitatea de a dormi devenea prelungită. Acum, după o noapte de Letting go, lucrurile sunt clare. Și de mâine, cu ajutorul lui Dumnezeu, o să pot să dorm din nou liniștit.
Recomandarea pentru orice student spiritual este să folosească busola testării kinesiologice pentru a deosebi adevărul de falsitate. Dar când vine vorba de a stabili prețul cinstit și integru pentru un produs non-fizic, și această unealtă devine limitată. Nu poți să verifici dacă: „Prețul X pentru cursul Y este peste 200 pe scara de la 1 la 1000.” Fiindcă nu are niciun sens.
Și uite așa, o nedumerire pe care o am de vreo 7 ani, cea legată de prețul cerut pentru produse non-fizice, s-a acutizat. Fiindcă de prin 2015 vând un produs non-fizic. Acesta este cursul on-line Academia Fericirii. Iar acum, de curând, s-a deschis fereastra de înscrieri și pentru „FIT FOR LIFE”. Și ce să vezi? Împreună cu Lucia și Elena, ne-am văzut nevoiți să punem un preț pentru ceea ce oferă programul. Așa a ajuns o nedumerire care rula oricum pe fundal, să se acutizeze.
Procesul de elucidare al nedumeririi a fost unul care a ținut câteva ore bune. În permanență, pe toată durata procesului a fost aplicat Letting go. Dar în timp ce pe fundal rula o postură Letting go, procesul a fost experimentat în câțiva pași pe care simt să îi împărtășesc cu tine în continuare.
1. Primul pas, și cel mai la îndemână a fost să dau o căutare pe google despre cum anume pui prețul pentru un produs non-fizic. Îi spun produs non-fizic, dar poate că acest cuvânt „non-fizic” sună abstract. Nedumerirea era legată în principal de prețul pentru cursuri on-line și cursuri în general, nu neapărat on-line. Dar era și o nedumerire legată de costul unei ședințe de coaching sau psihoterapie. Fiindcă și acestea sunt tot produse non-fizice. Ideea este că atunci când vorbim de o cană din care sorb o gură de apă în timpul scrierii acestor rânduri, lucrurile sunt clare. Cana este un produs fizic. Ca să se producă este nevoie de niște materie primă a cărei cost de achiziție este X. Există un cost să o produci, să plătești curentul în hala în care o produci, să plătești niște angajați să aibă grijă că iese de fiecare dată cană din ștanță și nu castron, și așa mai departe. Există niște costuri firești și legitime. Mai apoi este adăugată o marjă de profit decentă, și iată că poți cumpăra cana din magazin cu prețul Y. Conștientizând simplitatea procesului, am fost tentat să mă apuc de vândut căni și nu cursuri on-line sau ședințe de terapie.😂 Dar am trecut peste tentație și am revenit la dilema de bază: „Cum anume pui prețul în mod cinstit și integru pentru un produs non-fizic?”
Răsfoind google-ul pe diverse căutări conexe, am descoperit tot felul de abordări. Care mai de care mai interesante. Cineva zicea că să tot crești prețul până când ajungi la numărul cel mai mare de clienți lunar. Și acela e prețul corect. Adică prin încercare și eșec. Altcineva spunea că setează prețul cursurilor asemeni unei etichete prin care determină ce fel de cursanți vrea în interior. Dacă pui prețul 100ron, o să ai un anumit tip de oameni și dacă pui prețul 2000 de euro o să ai alt tip de oameni. Altcineva determina prețul în funcție de valoarea oferită. Dar să pretinzi că știi care este valoarea pe care o oferi în cazul unui produs non-fizic înseamnă să te minți singur. De fiecare dată știi că este o valoare, dar nu ai la ce să o raportezi ca să știi câtă.
Mai apoi am dat peste psihoterapeuți sau coachi care taxează de la 80ron ședința și până la 2000euro ședința. Hmmm, chiar așa să fie de mare diferența de valoarea între doi psihoterapeuți, încât unul oferă valoare într-o oră de 80ron, iar altul oferă valoare, tot într-o oră, de 2000 de euro? Aoleu, păi ce fac? Căutând pe internet văd că sfârșesc prin a avea și mai multe întrebări și deloc răspunsuri. Altcineva spunea că în coaching să tot crești prețul pe ședință în funcție de câți clienți potențiali sunt. Că dacă ai 10 potențiali clienți, o să îți dea unul din ei 100ron pe ședință. Dar dacă ai 1000 de potențiali clienți, o să se găsească 2 care să îți dea 100 de euro pe ședință.
Multe vorbe și multe abordări. Cu multe nu rezonez de principiu. Iar celelalte mi se pare că nu oferă claritatea dorită. Așa că pasul 1 din proces a fost încheiat.
2. Pasul doi a fost să mă întorc la intenționalitatea de bază față de care îmi propun să mă aliniez în tot ceea ce fac. Aceste intenții de bază sunt următoarele: Adevărul, Iubirea și Integritatea. Bun. Intenționez Adevăr, Iubire și Integritate, dar care Dumnezeu este prețul corect pentru un astfel de produs non-fizic, pentru un curs on-line cum este „FIT FOR LIFE”, de exemplu?
Lucrurile începeau să se simtă ca puțin mai clare, dar în continuare este un grad mare de abstractizare. De la Adevăr, Iubire și Integritate par să fie mai mulți pași până să ajungi să extragi un preț corect. Pași pe care nu reușeam să îi văd sub nicio formă.
Totuși, o dată cu deschiderea înspre aceste trei intenții de bază, un lucru a devenit clar. Și anume că orice aș face, cursul nu este oricum pentru toată lumea. Dacă ne aliniem așadar Iubirii față de oameni, față de semenii noștri, cărora cursul li se adresează, inevitabil vor fi oameni care nu vor putea să îl acceseze. Iar asta se întâmplă fiindcă indiferent de prețul corect, ceva tot va costa să intri în acest curs. Fiindcă totuși, 3 specialiști depun niște eforturi și își pun cunoștințele la bătaie pentru ca omul din curs să își ia niște valoare, iar cu ajutorul acelei valori, cursantul să își armonizeze relația cu trupul fizic. Este de bun simț că un cost există. Și tot de bun simț este că nu oricine va putea să fie în curs. Sunt oameni care au multe kilograme în plus, dar nu au un venit stabil. Și dacă am cere 50ron pe lună, acești oameni tot nu ar avea de unde să plătească. Pe lângă asta, ne putem ocupa deplin de un număr limitat de oameni simultan. În curs sunt 45 de locuri de toate. Deci indiferent de preț, 45 vor beneficia, iar restul de 8 miliarde de oameni de pe planetă, nu. Acestea sunt niște conștientizări la o primă mână și de un relativ bun simț.
În acest moment simțeam că fac ceva pași, dar mai este mult până departe. Fiindcă, până la urmă, cum convertești în bani câtă valoare oferă un produs non-fizic, cum ar fi un curs on-line sau o ședință de terapie? Pur și simplu pare abstract și aproape imposibil. Dacă rămâi însă cu mine până la finalul articolului, o să descoperi și soluția.
3. Ca pas 3, mi-am amintit de un lucru pe care David R. Hawkins l-a spus la un moment dat într-un interviu mai puțin cunoscut. David R. Hawkins este maestrul spiritual care m-a scos din multe încurcături și mi-a răspuns la multe întrebări prin interacțiunea cu cărțile și cursurile sale. Iar într-un interviu, David îi blama pe cei care cer mii de euro pentru un retreat, iar în cadrul așa-zisului retreat spiritual predau o tehnică pentru care sunt necesare 15 minute pentru a o asimila. Să faci profit de pe urma spiritualității, este o eroare zicea el.
Iar atunci reportera, îi pune o întrebare de foarte mult bun simț. Iar întrebarea suna cam așa: „Ok, David, dar și tu faci seminarii lunare în Sedona, iar oamenii plătesc biletul pentru a participa. În ce fel este diferit ce faci tu, de ce fac cei pe care îi blamezi?”.
Iar atunci el răspunde sec: „Eu nu am luat niciodată bani pe transmiterea de informații spirituale. Există un cost legitim, dar nu am extras profit din această activitate.”
Ajuns în acest punct, a apărut nedumerirea: „Ok, ceea ce presupune FIT FOR LIFE, nu este 100% spiritualitate. Este mult mai mult educație. Deci nu poate fi aplicat același proces”. Dar totuși mi-am spus că măcar dacă ajung să determin prețul corect, cinstit și integru pentru Academia Fericirii(produs non-fizic), unde e 100% spiritualitate, tot merită să continuăm cu raționamentul.
Ce explică Hawkins în continuare în interviu este că pentru ca seminarul să poată avea loc, este necesară închirierea unei săli. Asta are un cost. În sala respectivă consumi curent, consumi utilități, trebuie să le oferi o toaletă participanților, toate acestea au și ele un cost. Pentru ca el să poată să se prezinte în fața auditoriului este necesar să pună niște haine pe el, haine care, ghici ce? au un cost. Mai apoi, atunci când lucrezi cu oamenii, unii ocupă locul și se răzgândesc, alții au neclarități, trebuie să le pui la dispoziție niște alți oameni(resursă umană) care să răspundă la telefon și să se asigure de bunul mers al evenimentului. Și asta implică un cost. El, pe lângă faptul că vorbește pe scenă în ziua respectivă, mai vrea să și mănânce ceva, iar mâncarea pe acea zi are și ea un cost. Și toate acestea adunate dau un cost legitim. Ca să ajungă la sala de conferințe în ziua respectivă, este necesar să alimenteze mașina, și asta are un cost. În concluzie, există un cumul de costuri legitime, care duc prețul pentru un astfel de seminar într-o anumită zonă. Hmm, destul de tare nu?
Și când a venit în minte această secțiune de interviu, lucrurile deveneau un pic și mai clare, dar totuși nu erau suficient de clare fiindcă, după cum spuneam, ce zice Hawkins e 100% valabil pentru Academia Fericirii. Dar pentru „FIT FOR LIFE”, aici nu e 100% informație spirituală pusă la dispoziție oamenilor contra cost, ci e informație pur și simplu. Și de spiritualitate, dar nu numai, și nu preponderent. Ceea ce face ca lucrurile să stea puțin diferit.
Rulând însă la nivel mental explicația aceasta a costului legitim oferită de Hawkins, dintr-o dată parcă cineva a pocnit din degete și s-a aprins un bec. Nu era el bec cu lumină puternică de 100 de watti, dar de un 50 de watti tot lumina. Nu mai orbecăiam în întuneric. Parcă aveam un punct de sprijin de unde mai apoi putea fi construită sau accesată niște claritate.
Pe lângă asta, a mai venit în minte un lucru pe care îl știm din spiritualitate. Și anume, acela că Adevărul este adevărat indiferent de loc sau cultură. Și că, de multe ori, Adevărul se prezintă simplu. Se prezintă atât de simplu, încât minții îi este greu să îi accepte simplitatea. Mintea ajunge să afirme astfel despre Adevăr că este fals și continuă să caute un presupus Adevăr în niște explicații mai complicate.
Având în vedere că Adevărul tinde să se prezinte simplu, a apărut întrebarea: „Dar de ce pentru un produs non-fizic, nu ar putea să fie la fel de simplu ca în cazul cănii?”. Cana este fizică, este materie, dar tot energie e în esență. Diferența în cazul unui curs este că produsul nu e palpabil, e non-fizic, dar tot energie este în esență. Iar dacă produsul e non-fizic asta nu înseamnă că pentru producerea lui nu sunt investite resurse. Fiindcă în mod clar sunt investite resurse atât umane, cât și resurse asemănătoare celor investite în producerea cănii, cum ar fi curentul electric.
Și așa a apărut o conștientizare: „Băi, s-ar putea ca și la produse non-fizice, calculul prețului să poate fi făcut la fel de simplu ca și în cazul cănii, numai că până acum am vrut eu să mă complic singur în loc să văd Adevărul din fața ochilor mei. Fiindcă produsul e non-fizic mi-a fugit mintea în altă parte, în loc să <<keep it simple>> cum zice romglezul”.
Dacă cineva vrea să producă o cană și să o vândă umanității, iar el acum nu are nimic, înseamnă că pleacă de la zero. Trebuie să investească în hală, să angajeze oameni, să cumpere materie primă, și mai apoi să producă acea cană și în cele din urmă să o vândă. Și investiția se va amortiza în timp și așa mai departe. Ei bine, să ne imaginăm că plecăm tot de la zero și ajungem până la a oferi produsul non-fizic FIT FOR LIFE. Care sunt costurile legitime implicate?
Ei bine, la început a fost cuvântul, și mai apoi Adam și Eva erau în grădina Edenului. Aseară, pe la 4:00 dimineața, când în loc să dorm aplicam Letting go, mă uitam pe pereți, auzeam mâța cum se plimbă prin casă și mă rugam la Dumnezeu să îmi dea răspunsul la întrebarea existențială: „Cum anume pui prețul în mod cinstit și integru pentru un produs non-fizic?”, m-am imaginat puțin alături de Adam și Eva în grădina Edenului. Probabil și de la oboseală. Sau poate o-i fi și adormit preț de câteva secunde. Cine știe?
Adam și Eva nu purtau haine. Mai sunt reprezentați pe ici pe colo, artistic desigur, cu câte o frunză prin zonele intime. Ei luau frunza din copaci. Dar la noi astăzi nu mai merge schema. Și nici să te prezinți dezbrăcat în fața cursanților din FIT FOR LIFE nu se face. Ar fi lipsă de respect. Prindem noi pe cameră în timpul întâlnirilor live numai partea de sus, dar totuși nici dezbrăcat.
Așadar plecând de la Adam și Eva și pornindu-ne spre FIT FOR LIFE, un prim pas este să pun niște haine pe mine. Cursul durează patru luni. Deci îmi trebuie haine pentru patru luni. Nu sunt pretențios, fiindcă de când am citit despre minimalism și esențialism am oricum puține haine.
Inițial aș fi zis că îmi ajung două seturi de haine. Dar totuși mi-am dat seama că poate uneori nu am timp să spăl setul pe care tocmai l-am dat jos imediat de pe mine. Și decât să umblu cu haine nespălate, mai bine am și un set de rezervă. Deci 3 perechi de pantaloni, 2 tricouri și o cămașă, 7 perechi de șosete și 7 perechi de chiloți. Cred că îmi ajung pentru 4 luni să le tot schimb. Aș mai adăuga totuși și 2 seturi de haine de stat în casă, că blugii nu sunt comozi tot timpul. Dar cu atât mă descurc. Și nu umblu după haine de firmă. Dau o fugă on-line să văd cam cât costă acestea, la un preț mediu. Nici pe cele mai ieftine să nu le iau ca să se rupă după o lună:
– 1 pereche blugi bărbați(200 ron)
– 2 perechi pantaloni bărbați simpli (120 ron)
– 1 cămașă bărbătească simplă (90 ron)
– 2 tricouri bărbătești (80 ron)
– 2 perechi pantaloni scurți stat prin casă (100 ron)
– 2 tricouri stat prin casă (100 ron)
– 10 perechi de șosete(mă gândeam că mă descurc cu 7 perechi, dar se vând la set) (85 ron)
– 10 perechi de chiloți(și aici mă gândeam că mă descurc cu 7 perechi, dar se vând la set) (120 ron)
– 1 pereche de adidași de care era să uit (200 ron)
Total: 1095 ron
Cu toate aceste haine cred că mă descurc 4 luni și nu e nimic sofisticat. Sunt vreo 250 ron cheltuiți pe lună ca să mă îmbrac. Sunt chiar eficient.
În acest moment, resursa umană este îmbrăcată. Se poate prezenta cinstit și simplu în fața auditoriului de la curs. Primul pas a fost făcut. Plecând de la zero, acum avem niște haine pe noi pentru 4 luni, deci e totul ok.
Mergând însă mai departe, dacă doar am pus niște haine pe mine, FIT FOR LIFE nu poate să aibă loc. Mai sunt necesari niște pași. Iar un al doilea pas este să îi acordăm omului îmbrăcat, un loc unde să stea. Un loc de unde să poată facilita interacțiunea cu cursanții. Adică plătim o chirie undeva.
Într-un apartament modest cu două camere construit pe timpul lui Ceaușescu, plăteam chirie până mai ieri 1100 ron pe lună, dar între timp s-a mărit la 1350 ron pe lună. La fel, nu e nimic sofisticat. Nu închiriem vilă cu piscină, ci ceva în limita decenței. Așadar se adaugă un cost de 1350 ron pe lună. Cineva ar putea zice: „Da bine mă, nu poți să faci și tu întâlnirile astea video din altă parte, unde nu plătești chirie?” Aș putea, dar e nevoie de ceva liniște și concentrare. În parc nici internetul nu e așa de bun, și așa mai departe. Deci pentru ca FIT FOR LIFE să existe, e necesară și chiria asta. Nu avem ce-i face.
Total: 1350×4(că atâtea luni ține programul) = 5400 ron
Bun, ajunși în acest punct, omul este îmbrăcat, și are și un acoperiș deasupra capului. Nevoie de bază de altfel. Nu avem nevoie de tot apartamentul mobilat ca să facem FIT FOR LIFE, dar de un birou, o măsuță decentă acolo, tot este nevoie. Arunc un ochi pe site-urile de profil, găsesc un birou la 369 ron. Așadar, aici treaba e simplă, același birou îl folosesc toate cele 4 luni.
Total: 369 ron birou simplu
După ce avem biroul, tentația este să ne așezăm la el. Numai că nu ne putem pune pe un simplu taburet. Că munca de birou făcută pe un taburet, conduce la dureri mari de spate. Și în loc să le fiu de folos oamenilor din curs, în timpul întâlnirilor live video și în timp ce filmez, aș fi concentrat să aplic Letting go pe durerea de spate. Așadar ne așezăm pe un scaun de birou cât de cât decent. Și nu luăm unul la 1000 euro unde am văzut că încep prețurile pentru scaunele cu adevărat ergonomice, că nu suntem nesimțiți 🤷. Luăm ceva decent. Un JÄRVFJÄLLET de la Ikea la 899ron. Și aici simplu, ca și în cazul biroului, un scaun ține mai mult de 4 luni, deci…
Total: 899 ron scaun
Avem unde să stăm. Vara am mai sta noi pe afară, dar programul prinde și octombrie-noiembrie când se face destul de frig. Avem haine, avem birou, ne trebuie un calculator. Și aici o să vorbesc de resursele implicate cu adevărat. Poate că ar fi posibil ca FIT FOR LIFE să fie facilitat și de pe un laptop mai jos ca preț. Dar totuși o să folosesc un iMac(calculatorul din dotare). Pentru ca să mă bucur de ceva calitativ, am plătit. Și mai apoi, asta se răsfrânge și în costul produsului non-fizic numit curs on-line. Făcut de pe un calculator calitativ, și cursul e mai calitativ. În mod normal iMac-ul ar fi costat 10.000ron, dar l-am prins la reducere cu 7000ron. Ca să fiu cinstit, nu aș pune tot costul calculatorului pentru program. Cu toate că este necesar dispozitivul acolo. Am căutat așadar cât ar fi să îl închiriez. Să zicem că atunci când se încheie programul nu îmi mai trebuie. Am găsit la 25 de euro pe zi. Îmi trebuie însă și cu o lună înainte de începerea programului ca să anunț lumea că există programul. Îmi trebuie și încă 4 luni în timpul programului. Să zicem că utilizarea nu este zilnică. Ci este de 4 zile pe săptămână. 4 zile x 4 săptămâni x 4 luni = 64 zile. 64 zile x 25 euro/zi închirierea = 1600 euro. Adică vreo 8000 ron. Dă-o încolo de treabă. Păi m-a costat mai puțin să îl cumpăr cu totul. Deci îl cumpăr cu totul. 7000 ron cât am dat pe el mă ajută chiar să fac economie de 1000 ron față de închiriere. Așadar…
Total: 7000 ron calculator. Fără el, nu mai există cursul on-line.
Bun. Iată că facem pași înspre a lega toate componentele pentru ca FIT FOR LIFE să poată avea loc. Dacă legăm calculatorul la internet, deja aproape că ar putea să aibă loc întâlnirile live. Aproape ar putea să aibă loc. Fiindcă doar internetul nu îți oferă posibilitatea asta. Mai trebuie să plătești și un soft cum ar fi Zoom-ul ca să poți facilita întâlnirile, dar ajungem și acolo.
Momentan haide să băgăm un fir de net în iMac. Și doar nu om băga net prost pentru ca în mijlocul întâlnirii live cu cursanții să existe întreruperi sau cine mai știe ce. Punem net calitativ. 40 ron/lună.
Total: 5 x 40 ron / lună = 200 ron. Nu e o greșeală cu x5. E vorba de internet și în luna de dinainte de program ca să pot anunța oamenii că există pe suprafața pământului singurul program din România care abordează holistic(fizic, mental și spiritual) problema kilogramelor în plus.
Dacă avem și net, facem și noi o pagină de Doamne ajută din care omul să poată înțelege ce primește în program. Pentru ca acea pagină să existe, e necesar un soft. Thrive Architect îi spune softului. Costă 97$/an. Să zicem că îl folosim doar 1 lună sau 4 luni pentru program, dar băieții de la ThriveArchitect nu îl vând altfel decât cu acces pentru un an. Deci…
Total: 477 ron la un curs de schimb aproximativ ron-dolar.
Fain. Avem pagină frumoasă în care omul se poate uita să înțeleagă și el clar ce îi oferă acest curs on-line unic în România. Poate să vadă poze cu oameni care au avut rezultate urmând programul și metoda pe care și el ar urma să o învețe. Poate să citească într-un mod plăcut și interactiv mărturii de la alți oameni care au avut rezultate. E chiar o experiență plăcută. Iar noi, atât eu cât și Lucia și Elena ținem la oamenii cu care lucrăm și vrem să aibă o experiență cât mai plăcută. Mai lipsește un pas. E necesar să ne întâlnim cu oamenii din curs audio-video cumva. Noroc că iMac-ul are și cameră video și microfon încorporat. Deci m-a scutit de o cheltuială. Zoom-ul, ca să te lase să ții webinarii mai lungi de 40 de minute(și doar nu om avea întâlniri doar de 40 de minute), cere o taxă. 14.99$/lună. Avem nevoie de zoom 4 luni. 14.99$ sunt cam 73 ron / lună.
Total: 4 x 73ron / lună = 292 ron pentru cele 4 luni de program.
În curs, pe lângă faptul că o să ne întâlnim live audio-video, mai oferim și niște înregistrări cu informații relevante pentru ca omul să ajungă să aibă o relație armonioasă cu trupul fizic. Înregistrările acestea pot fi făcute și cu telefonul, dar am un Canon cu care se vede mult mai fain când filmez, că are lentile domnle’ 📷. Nu se compară cu niciun telefon din lume cum scoate Canon-ul ăsta imaginea. E un EOS M10. Nu m-am aruncat nici aici la cine știe ce ustensilă de mii de euro. E un Mirrorless cu care îți faci treaba. 1600 ron am dat pe el.
Total: 1600 ron – cameră video
Ce îi lipsește însă aparatului ăsta este un microfon bun. Filmează fain, dar sunetul e praf. Așa că folosim un microfon semi-profesional. Ceva cât de cât calitativ: „Microfon Profesional Blue Yeti USB”. Costă 691 ron. Și ajunge pe toată perioada celor 4 luni
Total: 691 ron – microfon semi-profesional
Chestia e că dacă filmezi video pe o parte, și bagi sunet profesional pe cealaltă parte, e necesar să le și combini cele două în ceva inteligibil. Iar pentru asta e necesar încă un soft. Se numește Adobe Premiere Pro. Îl poți cumpăra separat, dar îți dai seama că, uneori, pentru a pregăti slide-urile pentru prezentările din curs, mai ai nevoie și de Adobe Photoshop. Deja de la Adobe, dacă îți trebuie mai mult de o aplicație, merită să cumperi tot setul de aplicații că ieși mai ieftin. Costă 84.99$/lună. Cu alte cuvinte, aproximativ 418 ron. Așadar, două aplicații la care chiar am abonament lunar(nu e nimic fictiv din ce trec în lista aceasta), costă…
Total: 418 ron – Adobe
Chestia e că atunci când vin înspre oameni cu un astfel de curs, vreau să ofer informația folosind unelte cât mai calitative și performante, pentru o experiență unică și profundă. De asta, intervine pe traseu și tableta reMarkable. Cost: 2000 ron. Dar la care se adaugă și un abonament lunar pentru a avea funcționalitățile necesare în timpul prezentărilor live, 5 euro/ lună. Aproximativ 24 ron.
Total: 2024 ron – reMarkable pentru o experiență unică a cursanților în timpul întâlnirilor live.
În acest moment suntem cât de cât funcționali. Numai că am spus că în FIT FOR LIFE oferim și suport pe WhatsApp permanent. Pentru asta echipăm hominidul și cu un telefon. Huawei P30 Pro, cost 2000 ron. Și dacă suportul e permanent, e necesar să plătim și un abonament la telefon ca să avem internet oriunde ne-am afla. Scrie un cursant ceva. Chiar dacă nu sunt în acel moment în încăperea închiriată unde am cablat internet, am posibilitatea să îi răspund omului. Ofertă foarte bună de la Vodafone, doar 25 ron abonamentul. Deci…
Total: 2025 ron – telefon + abonament
Chiar dacă în cadrul cursului ne auzim pe WhatsApp, să trimitem e-mailuri către cursanți se poate dovedi nu numai util dar și necesar. De asemenea, pentru oameni, să audă despre existența cursului, e necesar un soft de trimis e-mailuri. Acest soft se numește ActiveCampaign, și costă 600 ron / lună.
Total: 4 x 600 ron / lună = 2400 ron pentru cele 4 luni de program
Suntem aproape gata pentru a putea facilita cursul. Adică pentru ca produsul non-fizic să poată să vadă lumina zilei.
A fost omis însă un aspect important. Este necesar să fie îngurgitată și niște mâncare în perioada de 4 luni cât ține programul. Am mai stat eu 5 zile în post negru doar cu apă. Dar să nu mănânc deloc 4-5 luni mi-ar fi imposibil. Hai, maxim 40 de zile, dar nu 4-5 luni.
Nu o să fac un calcul cu 3 mese și 2 gustări. Calculăm doar cu 2 mese pe zi, nu 7 zile pe săptămână, ci 4 zile pe săptămână. Haide să vedem cât dă. O să aleg niște exemple sănătoase, că doar suntem în FIT FOR LIFE, nu?
Personal nu i-au micul dejun. Nu este o recomandare pe care ți-o fac și ție. De nutriție se va ocupa Elena în curs. Pe ea e necesar să o asculți când vine vorba de mâncare, pe mine când vine vorba de mâncatul emoțional și Letting go. Deci la prânz o să zic că mănânc o ciorbă de legume (18 ron), iar seara o salată mai bogată(29 ron). Vine 47 ron pe zi pentru mâncare. Și aici cred că sunt destul de eficient. Sunt doar două mese calculate. Fără gustări. Poate mai mănânc și eu un fruct. Pe astea nu le mai punem. Facem imediat calculul.
Cineva poate să spună: „Haide mă Cosmin că ai pus prețuri în cazul în care comanzi mâncarea, dar poate îți mai gătești și tu”. E drept. Numai că în cazul în care gătești intervin alte costuri. Benzina în mașină(50 de bani sunt 50 de bani ⛽ ne-a spus domnul președinte 😉) sau biletul de autobuz până la supermarket, costul produselor din supermarket, timpul pierdut pe drum, timpul necesar ca să gătești. Iar într-un final costul în bani ar fi tot pe acolo. Și repet, au fost puse doar două mese pe zi, și doar 4 zile pe săptămână. Haide să facem așadar calculul.
Total: 47 ron / zi x 4 zile pe săptămână(nu 7) x 18 săptămâni de program = 3384 ron mâncare pentru 4 luni
Încet, încet ne apropiem de epuizarea listei cu resurse care se investesc pentru ca produsul non-fizic FIT FOR LIFE să poată să apară în existență. Dar mai există niște mici detalii.
Dacă ne întoarcem la paralela cu cana, în mod sigur în prețul de la raft al cănii se găsește și consumul de curent electric necesar producerii cănii. Și aici intră curentul electric pe care îl consumă utilajele, consumul de curent electric cu aerul condiționat, ca să oferi condiții decente muncitorilor, și așa mai departe.
Prin urmare, lucrurile sunt asemănătoare și aici. Apartamentul acela luat în chirie, are și niște costuri cu apa, curentul electric, și încălzirea pe timpul iernii.
La fel: „Și acum vrei să îți plătești toate cheltuielile la utilități doar prin FIT FOR LIFE?” Să zicem că nu. Dar măcar jumătate din aceste cheltuieli, cred că merită. iMac-ul necesar facilitării cursului consumă curent. Aparatul video și telefonul necesită încărcare. Programul durează din august până în noiembrie. Să zicem că în august și septembrie nu dau căldură. Dar în octombrie și noiembrie sigur.
Aș putea intra în toate detaliile acestor cheltuieli că mi le măsor exact în fiecare lună. Dar și așa articolul a ajuns un mamut. Așa că o zic direct cu aproximație. Vin cam 800 ron pe lună. Și, la fel, să zicem că nu pretindem să acoperim toate aceste costuri, dar măcar jumătate.
Total: 400 ron x 4 luni de program = 1600 ron utilități
Acum, avem toate lucrurile acestea puse la punct, și urmează să fie comunicată o informație către cursanți. Informația aceasta se bazează pe o anumită muncă de cercetare și documentare. Dar nu despre muncă vreau să vorbesc aici, ci despre costurile din spatele acestei cercetări.
Tocmai am terminat anul acesta cei 3 ani de psihologie. Fiind prins cu ședințe 1 la 1, cursuri și alte activități, nu am apucat încă să îmi dau licența. Dar toate examenele din acești trei ani le-am luat. Deci a existat un proces de educație, în așa fel încât să le pot fi de folos oamenilor. Costul celor 3 ani de facultate? 9000 ron. Asta fără a mai pune vreun preț pe efortul depus pentru a învăța. Efortul îl ignorăm momentan, vorbim doar de investiția financiară.
Cineva poate spune acum: „Păi și bine, vrei să treci toate aceste costuri ca făcând parte din FIT FOR LIFE? Vrei să îți recuperezi toată investiția în facultate, doar prin asta?”. Și obiecția este legitimă. Hai să zicem că nu o recuperăm pe toată, dar un 20% cred că ar fi ok. 20% din 9000 ron înseamnă 1800 ron.
Total: 1800 ron costuri cu educația
În FIT FOR LIFE partea de care mă ocup este cea legată de emoții și Letting go în principal. Există mulți ani de când este facilitat Letting go în ședințe 1 la 1. Dar pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, a fost făcut la un moment dat un curs cu Hale Dwoskin. Costul acelui curs a fost de aproximativ 2000 ron. Mai punem și costul cărților despre Letting go, aproximativ 60 ron bucata. La fel, ca să fim cinstiți, nu trecem tot costul cursului numai în spatele FIT FOR LIFE, cu toate că expertiza există acolo. Dar hai să zicem ca FIT FOR LIFE să acopere tot 20%. Asta înseamnă…
Total: 424 ron costuri cu educația cu privire la tehnica Letting go
Ar mai fi costuri minore de calculat, strict necesare apariției în existență a cursului FIT FOR LIFE. Dar ideea nu este neapărat aceea de a calcula acum totul aici la virgulă. Ci am vrut prin acest articol să te invit puțin în spatele ușilor închise. Este o invitație în bucătăria sau hala din spatele unui curs on-line(produs non-fizic). Fiindcă atunci când luăm în considerare participarea la un astfel de curs, nu vedem sub nicio formă toate aceste detalii și resurse care sunt investite.
Așadar, cu aproximație, și oriunde am avut ocazia am aproximat în minus, acestea sunt resursele necesar a fi investite, pentru ca un curs cum este FIT FOR LIFE să poată să existe. Iar aici vorbim doar de calculele pe partea mea. Să nu uităm că vorbim de efortul combinat a trei experți. Fiecare pe aria lui. Și poate eu sunt mai hăndrălău 🙃 și îmi ajung 3 schimburi de haine 4 luni. Dar fetelor s-ar putea să nu le surâdă ideea de a avea doar 3 schimburi de haine timp de 4 luni.
Mai există chiar și unele chestiuni minore cu care nu îmi mai bat capul acum care nu au fost incluse. Astfel de costuri ignorate ar fi cele legate de prețul unei lame de ras. Și a unei spume de ras. Ca să reușească omul să vadă și buzele cum se mișcă atunci când într-o filmare povestesc despre cum să nu mai mâncăm emoțional cu ajutorul tehnicii Letting go. Nu mă bărbieresc eu des, dar nici să stau 4 luni nebărbierit. Dar după cum spuneam, acestea sunt detalii.
Știu că articolul este foarte lung, dar dacă cititorul face un efort, își mai amintește oare de unde am plecat? Am plecat de la faptul că în spatele unui produs non-fizic, așa cum este un curs on-line, există tot niște resurse investite, așa cum tot niște resurse investite sunt și când vine vorba de producerea unei căni care ajunge în cele din urmă la consumatorul final. Cana e ceva fizic și palpabil. Produsul non-fizic nu e palpabil, dar pentru ca el să poată să existe, sunt niște costuri legitime implicate. Iar mai sus a fost făcută o astfel de listă.
Ignorat total este timpul investit de fiecare dintre cei trei experți care facilitează cursul, pe durata cursului însuși. Fiindcă sunt ore bune de muncă. Pe acestea nu mai punem un preț acum la calcul. Cu toate că cinstit, dacă o muncă este depusă, cumva ar trebui remunerată. Dar să zicem că nu avem uneltele necesare pentru a pune prețul corect pe această muncă. Rămânem așa, doar cu cele enumerate mai sus.
Deci, după ce adunăm materialul din care se face cana, cu hala în care se face cana, cu salariul muncitorilor care fac cana, cu costul utilajelor pentru a face cana, cu curentul electric investit pentru a produce o cană și toate celelalte, în cele din urmă, cât costă oare să producem cana?
Hai să adunăm:
1095 ron
5400ron
369ron
899ron
7000ron
200ron
477ron
292 ron
1600 ron
691 ron
418 ron
2024 ron
2025 ron
2400ron
3384 ron
1600 ron
1800 ron
424 ron
———
Total: 32098 ron costuri logistice legitime în cele 4 luni.
Continuăm puțin cu raționamentul. Fiindcă așa cum știi deja, există 3 persoane implicate, eu, Elena și Lucia. Din câte știu eu, costurile sunt și mai mari la ele pe partea de formări cel puțin. Dar haide să ignorăm și asta.
Facem 32098 ron x 3 și dă = 96294ron. Convertim la euro suma și dă 19.489 euro.
Știu că pare ireal, dar doar pentru ca acest produs non-fizic numit FIT FOR LIFE să existe, costurile sunt de aproximativ 19.489 euro. Deci fără ca noi să facem vreun profit, și fără să punem vreun preț pe munca enormă pe care o să o depunem în cele 4 luni, acesta este costul legitim al resurselor implicate în producerea produsului non-fizic.
În FIT FOR LIFE ne putem ocupa în mod real de vreo 45 de persoane. Dacă sunt mai mulți cursanți de atât, e un pic mai dificil. Exact așa cum într-o clasă de școală clasică, cu cât sunt mai puțini elevi, cu atât profesorul se poate ocupa pe îndelete de educația fiecăruia. Prin urmare, am avea să le cerem celor 45 de oameni, repet, fără ca cineva să facă vreun profit, suma de 19.489 euro. Asta se traduce în 19.489 / 45 = 433 euro de cursant. Aproximativ.
Întorcându-ne la paralela cu cana, 433 euro costă doar să producem cana. În cazul cănii, din acest punct, mai adaugi și o marjă de profit decentă, ai dat-o spre folosință, și asta e tot. Numai că în cazul unui produs non-fizic cum este FIT FOR LIFE, munca de abia acum începe. 433 euro sunt necesari din partea fiecărui cursant, doar ca să dăm drumul la treabă. De abia de acum vin zeci sau poate sute de ore de muncă pentru a fi alături de fiecare om în parte, pentru a transmite informațiile relevante, și așa mai departe. De abia de aici mai departe, ar trebui să punem un preț și pe munca pe care o depunem noi, și eventual să adăugam ulterior și un profit.
Gândindu-ne așadar la ceea ce spunea Hawkins, că el nu a cerut niciodată bani pe seminariile pe care le-a ținut, dacă ar fi să facem muncă pro bono, ar trebui să cerem 433 euro / cursant pentru cele 4 luni de curs.
Prețul este setat puțin peste, la un 540 euro / cursant pentru cele 4 luni de program.
Și doar de curiozitate, îți propun să calculăm împreună, cu cât ne plătim pe noi(facilitatorii) pe lună, în cazul unui cost de 540 euro / lună / cursant.
Știu că poate te-am înnebunit cu calculele, dar hai să vedem de curiozitate, la acest cost de 540 euro / lună / cursant cu cât ajungem să ne plătim pe noi, facilitatorii. Mi se pare interesant, și nu cred că ai mai văzut prin altă parte o transparență asemănătoare când vine vorba de un curs on-line.
Păi facem 540 euro – 433 euro costuri legitime = 107 euro. Cei 107 euro îi înmulțim cu 45 de cursanți = 4815 euro. Și acest venit îl împărțim la 3, că suntem 3 facilitatori = 1605 euro de căciulă, cum zice românul.
Numai că acești 1605 euro e necesar să îi împărțim la 4 luni de program. Și dă 401,25 euro pe lună. Să zicem 401 euro.
Dar, atenție! Faptul că îmi intră 401 euro în cont, nu înseamnă că sunt ai mei să fac ce vreau cu ei. Hai să îi convertim la ron. Cei 401 euro convertiți la ron dau cam 1981 ron.
Știi ce e foarte interesant? Că atunci când intră acești 1981 ron în contul PFA-ului pe care îl dețin, 10% se evaporă instant. Statul din România spune că a contribuit și el pentru sănătatea și armonia trupurilor fizice a cursanților din FIT FOR LIFE și vrea 10%. Și nu dăm noi Cezarului ce e al Cezarului 🪙? Dăm. Deci 1981 ron (100%) – 198 ron (10%) = 1783ron.
Pe lângă cei 10%, statul spune că mai vrea încă ceva. Scăpăm noi de kilograme în plus în FIT FOR LIFE și suntem mai sănătoși, dar totuși să plătim și pentru sănătate și pentru pensie. E obligatoriu.
Indiferent de banii care intră în cont în forma de organizare numită PFA în România anului 2022, este necesar lună de lună să plătesc la stat 637 ron CAS, și 255 ron CASS. Total 892 ron. Repet, indiferent de câți bani intră, astea două trebuie plătite lună de lună.
Deci 1783 ron – 892 ron = 891 ron. Ei bine, la costul actual al cursului, acesta ar fi marele profit pe care îl fac. 891 ron pe lună. În condițiile în care un salariu minim pe economie în România este 1524 ron în mână.
Gata cu calculele că e posibil să te fi înnebunit de cap. Am simțit să fac toate aceste calcule pentru claritate. Și a mea și a ta, dar am vrut să le fac împreună cu tine. Așa cum a fost spus mai sus, acest articol este o invitație în hala în care se produce cana. Sau o invitație în bucătăria din spatele unui produs non-fizic.
Dacă am taxa cinstit pentru munca noastră, costurile ar fi mult mai mari decât ceea ce cerem. Dar am zis să păstrăm totuși un preț în limitele decenței.
Așa că în loc de 300 euro / lună, FIT FOR LIFE costă 150 euro / lună. Și în loc de 1200 euro / 4 luni, costă 540 euro / 4luni.
Acum, că știi toate detaliile, cred că poți clar observa că prețul este mai mult decât decent. FIT FOR LIFE nu este doar singurul program din România care abordează în mod holistic eliberarea de kilograme. Ci este și singurul program din România care a deschis larg ușile halelor de producție, și te-a invitat înăuntru, în așa fel încât să vezi cum arată linia de producție a cursului.
Te aștept în curs! Și mai am o recomandare. Dă-ți voie să nu cazi în capcana lui: „Mai am timp până pe 1 August să mă înscriu”. Se poate ca atunci să se îmbulzească toată lumea și să nu te mai poți înscrie, fiindcă numărul de locuri este limitat. Alege să fii „FIT FOR LIFE” de astăzi. Rezervă-ți locul de astăzi, iar de pe 1 August începem.
Înscrie-te aici: https://fiimplinit.ro/fit-for-life/
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu