De când scriu pe acest blog, observ că oamenii pun în calea lor tot felul de bariere. Sisteme de gândire învățate încă din vremea grădiniței apar iar și iar în gândirea multor oameni. Și chiar dacă ceea ce văd în viața lor nu îi mulțumește, oamenii țin cu dinții de convingerile pe care le-au dobândit acum mult timp în urmă.
De exemplu pot afirma cu mare convingere că ai fost învățat ce este bine și ce este rău. Asta se întâmpla când tu erai foarte mic. Părinții și educatoarea de la grădiniță te-au învățat că să faci ceva este bine, iar să faci altceva este rău. Nu cred că ți-a spus nimeni că trăim într-o lume în care evenimentele doar sunt. Binele și răul nu există. Dacă totuși ți-a spus, da-i adresa mea de e-mail, am să îi spun ceva important 😀
Mai pot afirma, la fel fără a-mi fi teamă că greșesc, că ai fost învățat că banii se fac greu și că mai bine sărac și cinstit. Ți s-a spus că bogații nu ajung în rai și că banii sunt ochiul dracului. Nu cred că ți-a spus nimeni atunci când erai mic că după ce termini studiile ar fi cazul să îți creezi un sistem care să îți aducă venit pasiv. Și nu cred că ți-a spus nimeni că banii se fac ușor și că se zbat tot timpul să fie atât de mulți pe cât de multă este și contribuția pe care tu o aduci societății prin abilitățile tale.
Iar ca cele două exemple de mai sus, aș mai putea da câteva sute de exemple. Și nu cred că exagerez când spun sute. Întâlnesc atât de des convingeri prin care oamenii aleg să se autolimiteze. Și ce mi se pare relativ bizar este faptul că o convingere este o chestiune de alegere. Să alegi să ai o anumită convingere sau o alta nu diferă cu mult de alegerea între a mânca un măr sau o banană. Este pur și simplu o chestiune de alegere.
Să ai o convingere limitativă, este ca și cum ai avea de participat la o cursă de formula unu. Ai putea să alegi. Înainte de competiție cineva îți spune că mașina din stânga se va strica și nu va face față cursei, iar cea din dreapta este în perfectă stare de funcționare și te poate ajuta să câștigi. Convingerea limitativă se manifestă atunci când tu alegi mașina mai slabă pentru că ți s-a spus ție în copilărie că acea marcă produce mașini de calitate. Dar între timp au mai trecut niște ani. Industria auto a mai avansat. Convingerea ta este posibil să nu te ajute în această situație. Și totuși totul se rezumă la o chestiune de alegere. Ai putea alege oricând mașina în perfectă stare de funcționare, dar totuși nu o faci. De ce?
Articolul de astăzi este de fapt o invitație. Te invit să spui adio convingerilor tale limitative și să trăiești o viață împlinită așa cum este firesc conform potențialului tău. Am ales să încep acest articol prin prezentarea unui set de covingeri. Nu mă pronunț asupra naturii acestor convingeri, ci doar o să le prezint. Ulterior o să le discutăm împreună. Pentru moment te invit doar să le citești.
3 exemple de convingeri
1. Societatea pământul plat
Poate tu credeai că nu mai există nimeni care să trăiască cu convingerea că pământul este plat. Avem poze, avem filmulețe făcute în spațiu. Călătorim în jurul pământului. Am aselenizat pe lună. Cunoaștem principalele planete din sistemul nostru solar. Știm lucruri cum ar veni. Și poate nici nu ți-a trecut prin cap că ar mai exista cineva cu acces la internet care să creadă că pământul este plat. Ei bine te înșelai.
Există un grup de oameni care au înființat societatea celor care cred că pământul este plat. Poate te întrebi cum rămâne cu pozele și filmulețele făcute din spațiu?
Păi cum? tu credeai că sunt reale? Îți explică membrii societății cum stă de fapt treaba. O conspirație are loc împotriva noastră și toate aceste poze și filmulețe sunt trucate pe calculator tocmai pentru a te menține pe tine în ignoranță. Așa-i că nu te-ai fi putut gândi la asta? Ei bine, membrii acestei societăți s-au gândit și sunt covinși că așa stau lucrurile. Dacă vrei să te documentezi pe subiect poți intra pe site-ul oficial al societății cu un click aici.
2. Nu mă atinge că mă sparg(sunt din sticlă)
Între secolele 15 și 17 o convingere devenea tot mai populară printre oameni. Și anume aceea că sunt făcuți din sticlă. Prin urmare sunt fragili. Oamenii care aveau această convingere nu lăsau pe nimeni să îi atingă din teama de a nu se sparge. Cel mai celebru personaj care avea această convingere este Charles VI al Franței care a domnit timp de 42 de ani în Franța.
El purta haine speciale care să îl protejeze de la a se sparge. În secolul nostru se pare că această convingere a dispărut totuși. Nu avem nicio societate a oamenilor care se cred din sticlă.
3. Sclavia negrilor
Sclavii erau considerați o specie aparte și inferioară. Oamenii de culoare neagră erau niște bunuri pe care cei albi le tranzacționau. De ce se întâmpla asta? Pentru că mulți oameni aveau convingerea că negrii sunt un fel de animale cu conștiință inferioară dar cu aspect uman. În Franța chiar au existat grădini zoologice în care negrii erau ținuți în captivitate asemenea babuinilor, leilor sau tigrilor din zilele noastre. Albii plăteau bilet pentru a vedea „ciudatele animale” cu aspect umanoid.
În grădinile zoologice din Basel, Berlin, Anvers, Londra și chiar Varșovia sute de mii de oameni veneau să privească „ciudatele creaturi”. Mulți dintre acești negri ținuți captivi în grădinile zoologice au murit datorită frigului instalat odată cu venirea iernii. Se pare că în secolul nostru, negrii nu mai sunt alături de babuini în grădinile zoologice, ci conduc de la Casa Albă. S-a schimbat ceva în capacitatea mentală și statutul de ființe umane al negrilor? Au evoluat ei de la animale cu aspect umanoid și au dobândit conștiință într-un timp atât de scurt?
Nu. Pur și simplu oamenii au spus adio unei convingeri limitative.
Depistează și elimină convingerile care te limitează
Am scris cândva un articol cu titlul „11 moduri prin care depistezi și elimini o convingere limitativă” și l-am publicat la acea vreme pe blogul lui Florin Roșoga. Poți citi articolul aici.
Am dat exemplele de mai sus pentru a vedea cât de mult nonsens poate avea o idee, iar sute de mii de oameni dacă nu chiar milioane de oameni pot alege totuși să creadă în ea. În fiecare secol oamenii par să aibă un set de convingeri care îi limitează. În ce fel îi limitează? Nu le permite să vadă splendoarea și grandoarea de care sunt înconjurați. Nu le permite să înțeleagă că fiecare om este o scânteie de divinitate. Pe scurt, prin adoptarea acestor convingeri oamenii aleg să ducă o viață trăită inconștient, în detrimentul unei vieți trăite responsabil și conștient.
Dacă ești un cititor mai vechi, probabil te-ai familiarizat cu îndemnul pe care ți-l adresez neîncetat și care sună în felul următor: „Trăiește conștient!”.
Dacă aș alege o singură convingere despre care cred că îi limitează cel mai mult pe oamenii din ziua de astăzi, fără nici un fel de ezitare aș alege
Percepția asupra lui Dumnezeu
Poate nu îți vine să crezi, dar ai fi surprins să constați cât de mulți oameni cred că Dumnezeu este un bătrân care face ordine stând într-un scaun undeva în cer. Acest tip de convingere poate bate oricând convingerea că ești făcut din sticlă sau că pământul este plat. Sau poate cel puțin concura cu acestea.
Oamenii care totuși își pun întrebări despre lumea care îi înconjoară, au depășit acest stadiu și au acceptat evidența faptului că Dumnezeu nu este un bătrân bărbos. Totuși conceptul nu poate fi eradicat așa de ușor, odată ce a fost bătătorit timp de zeci de ani. Așa că pasul următor este să îl privești pe Dumnezeu ca pe o formă de energie care a creat pământul, celelalte planete și Universul per ansamblu. De departe această convingere este cu mult mai aproape de adevăr decât prima. Totuși și această convingere este falsă.
Nu există energie creată și necreată. Există energie. În interiorul acestei energii te-ai născut și nu poți niciodată evada de aici. Ești în interiorul lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este în tine. Dumnezeu este tot ceea ce este și nu îți poți întoarce nicăieri privirea fără a-l putea vedea pe însuși Dumnezeu. Acest concept nu poate fi însă explicat în niciun fel, ci numai trăit. Din momentul în care reușești ca privind să fii doar privitul, splendoarea și grandarea Universului ți se relevă în profunzime. În acel moment ai spus adio celei mai dăunătoare convingeri limitative din toate timpurile. Am mai scris despre acest subiect aici.
O altă convingere limitativă a multor oameni este
Carnea ca aliment
Dacă așa am apucat și așa au făcut strămoșii, eu de ce aș face altfel? Este gândul comun din mintea consumatorilor de carne. Pe acest principiu dacă uneltele pe care le foloseau strămoșii erau din piatră și pe acelea le-am folosit și eu în primii ani din viața, acum de ce mi-aș face alte unelte?
Ce am observat în interacțiunea mea cu oamenii este că unii dintre ei nu concep să ducă o viață în care să nu consume carne. Unii se uită la mine ca și cum ceva grav ar urma să mi se întâmple în secundele următoare momentului în care ei au aflat că nu consum carne.
Am un respect profund la adresa întregii creații. Am un respect profund la adresa ta, cel care citești acest articol indiferent dacă ești sau nu vegetarian. Tot ceea ce vreau să îți spun este că această convingere limitativă a consumului de carne te limitează în primul rând de la a duce o viață într-un organism sănătos.
Indiferent care este alegerea ta, eu o respect. Totuși te invit să fii conștient de implicațiile pe care consumul de carne le are asupra organismului tău. În primul rând citind acest articol: Află acum secretul ascuns despre mâncare, și în al doilea rând citind concluziile științifice ale lui T. Colin Campbell, notate în cartea cu titlul Studiul China. Concluzia pe scurt a zeci de ani de studiu este aceea că proteina de origine animală șubrezește, îmbătrânește și îmbolnăvește organismul. Iar dacă consumul alimentelor de origine animală produce o îmbolnăvire lentă dar sigură a organismului, nu este oare acesta un mesaj că prin consum violezi de fapt legile Universale? Atunci când nu ești în rezonanță cu sursa, boala apare în organismul tău. Ținând cont de faptul că a consuma carne te îmbolnăvește, consumul este o dovadă clară de non-rezonanță cu Sursa.
Acum depinde și de felul în care vrei tu să trăiești. Cunosc persoane care mi-au spus: ”Cosmin, sunt conștient că a mânca carne mă îmbolnăvește. Dar îmi place atât de mult gustul fripturii încât spun că merită.” După cum observi, aceasta este o alegere conștientă. Nu este o alegere dată de o convingere limitativă. Iar tocmai aceasta este și invitația mea pentru tine. Renunță la convingerea limitativă conform căreia carnea este esențială pentru supraviețuirea ta. Carnea nu este esențială, ba chiar dăunătoare. Iar încheind discuția referitoare la carne îți reamintesc că acesta este un articol despre convingeri limitative. Intenția mea nu este aceea de a te face pe tine să mănânci sau să nu mai mănânci carne. Intenția și îndemnul meu este ca tu să faci alegeri conștiente.
Vrei să mănânci carne? Excelent! Fă-o, numai fii conștient de implicațiile energetice ale alegerii tale. Fii conștient că „nevoia” de a consuma carne este doar o convingere limitativă.
Cu ce te încurcă convingerile limitative?
Păi este foarte simplu. Tu ești o scânteie de divinitate. Ai un potențial uluitor și ești parte din Dumnezeu. Viața ta trebuie să fie una împlinită și trăită conștient fiind de prezența iubirii peste tot în jur. Sănătatea, abundența și prosperitatea sunt caracteristicile tale obținute prin naștere.
Iar convingerile limitative te țin departe de toate aceastea. Este atât de simplu să conștientizezi realitatea infinit abundentă atunci când nu ai capul plin de convingeri limitative. Și totuși tu alegi să nu experimentezi sănătatea, prosperitatea și abundența. Alegi să nu conștientizezi că faci parte din Dumnezeu și că ești o scânteie de divinitatea. Și toate acestea numai și numai datorită convingerilor care te limitează și care sunt într-o mare proporție implantate și nu dobândite prin experiențe proprii.
- Alegi să crezi că ești făcut din sticlă, și acționezi ca atare. Dar tu de fapt ești om alcătuit din celule.
- Alegi să crezi că pământul este plat, când ai atâtea evidențe în jur, toate demonstrând contrariul.
- Alegi să crezi că persoanele cu pielea neagră sunt niște animale lipsite de conștiință, când de fapt ei sunt semeni de ai tăi.
- Alegi să crezi că a consuma carne este indicat și sănătos
- Alegi să crezi că Dumnezeu este ceva undeva prin ceruri
- Alegi să…
Îți adresez o simplă întrebare: De ce? Permite răspunsului să plece dintr-o stare de conștiență și nu din una de inconștiență.
Elimină orice convingere limitativă
Ia o foaie de hărtie albă nescrisă și pune-i următorul titlu: „Cred că…” iar pe spațiile punctate completează cu una dintre cele mai puternice credințe ale tale.
În acest moment nu știi dacă este o convingere limitativă sau un adevăr. Știi doar că tu ai respectiva convingere.
Mai apoi împarte foaia în patru, ca în figura de mai jos.
Și începe să completezi în fiecare pătrat cu tot ce îți trece prin cap.
- De ce cred asta?
- De ce este adevărat ceea ce cred?
- Care sunt dovezile care susțin credința mea?
- Care este adevărul?
Invitația mea este aceea de a răspunde cât mai corect și sincer. Dacă primele 3 întrebări își pot găsi răspunsul destul de repede, cea de-a treia te-ar putea pune în încurcătură. Totuși este de datoria ta să afli un răspuns și în acest caz.
Adu-ți aminte în timp ce faci exercițiul că unii oameni sunt sau au fost în stare să creadă că pământul este plat, că sunt făcuți din sticlă sau că negrii sunt subspecie. Va fi oare peste 200 sau 500 de ani covingerea ta privită ca un nonsens așa cum privim noi astăzi convingerile enumerate în propoziția anterioară? Nu poți ști, ci doar presupune. Singurul lucru pe care îl poți totuși face este să ai o atitudine de om conștient aflat în slujba adevărului.
Și am o veste nemaipomenită pentru tine. Există adevăr absolut. Nu toate adevărurile sunt absolute, dar adevărul absolut există. Invitația mea pentru tine este aceea de a deveni un căutător în slujba adevărului. Un om conștient care alege să ducă o viață în slujba adevărului. Totuși eu nu pot să fac nimic mai mult decât să îți adresez o invitație de a spune adio convingerilor limitative din viața ta, conștientizându-ți astfel măreția. Dacă vei face sau nu asta, este alegerea ta.
Oare ce vei alege…?
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu