Să trăiești în prezent îți aduce beneficii pe toate planurile. Am observat însă că în ciuda faptului că toată lumea este de acord cu faptul că a trăi în prezent este benefic pentru minte, trup și suflet, trăitul în prezent pare să fie perceput ca fiind ceva destul de abstract.
De aceea, citind acest articol vei descoperi câteva sugestii pe care le poate aplica oricine cu ușurință, iar efectul lor este acela de conectare la prezent. Tot ce îți mai rămâne ție de făcut este să alegi din punctele de mai jos pe cele cu care rezonezi și să experimentezi cu ele.
1. Fii Atent La Respirația Ta
Noi de cele mai multe ori respirăm inconștient. Respirația este o funcție a trupului fizic și se face pe pilot automat. În același timp însă, respirația este o ancoră puternică a momentului acum. Așa că un posibil gest simplu pe care îl poți face atunci când vrei să alegi prezentul este să fii atent la respirația ta. Doar atât. Nu îți modifica respirația în niciun fel, nu încerca să controlezi acest aspect, ci doar fii conștient de el. Mai apoi observă singur cum te simți.
2. Observă Semnalele Pe Care Ți Le Transmite Trupul
Să aplici această sugestie, presupune ca indiferent de momentul zile în care cauți o conexiune mai profundă cu tine însuți, să faci o scanare a trupului din cap până în picioare urmărind semnalele resimțite. Dacă stai așezat de exemplu, s-ar putea să observi că trupul îți transmite că poziția corporală nu este una armonioasă, dar tu ignorai acest lucru. Dacă erai foarte deconectat e posibil să îți dai seama chiar că trupul îți transmitea că are o nevoie fiziologică(sete, foame) și tu îl ignorai nefiind conectat la prezent. Ce alte conștientizări mai poți avea te invit să descoperi singur prin practică.
3. Mănâncă Dintr-o Stare De Conștiență
Ce îți propun să experimentezi la următoarea masă pe care o să o iei astăzi este să mănânci conștient pentru a te conecta la prezent. Totul pleacă de la tacâmurile pe care le ții în mână. Fii atent la cum se simte contactul pielii când ții lingura sau furculița în mână. Mai apoi observă mirosurile pe care simțul olfactiv ți le transmite. Când iei o îmbucătură de mâncare, nu te grăbi. În schimb mestecă încet fiind atent la gust. Experimentând mâncatul conștient o să observi singur cum parcă ceva este diferit. Acea senzație este diferența între conexiunea cu prezentul și absența acesteia.
4. Propune-ți Să Fii Doar Acolo Când Execuți Acțiuni Simple
Gesturi precum legatul șireturilor, spălatul pe dinți sau ștersul prafului prin casă sunt făcute de cele mai multe ori având mintea fie în trecut, fie în viitor. Adică omul de cele mai multe ori se gândește la orice numai la acțiunea efectivă de a-și lega șireturile sau a șterge praful, nu. Dacă vrei să exersezi conexiunea cu prezentul chiar și în gesturile mici, atunci propune-ți conștient să fii acolo. Poate nu vei reuși de fiecare dată. Dar dacă îți vei propune acest lucru drept exercițiu, sunt toate șansele să vezi și rezultate. Când perii dinții fii atent la senzații, mișcă mâna conștient, fii cu mintea la spălatul pe dinți și nu la ce task-uri nerezolvate au rămas la serviciu.
5. Respiră Prin Chakra Inimii
Tot ce presupune această a cincea recomandare este ca în timp ce respiri, să îți imaginezi cum aerul intră și iese prin zona furcii pieptului și nu prin zona nasului sau a gurii. Adică tu continui să respiri normal, dar vizualizează aerul intrând și ieșind prin zona chakrei inimii. Această diferență de poziționare îți va aduce niște senzații noi pe care te invit să le descoperi și să te bucuri.
6. Când Asculți Pe Cineva, Doar Ascultă
Noi ne-am obișnuit ca atunci când altcineva vorbește, în mintea noastră să ne formulăm răspunsul sau replica în raport cu ceea ce auzim. În realitate o astfel de formulare a replicii nu este cu adevărat necesară. Și asta pentru că dacă ne vom da voie să îl ascultăm pe cel de lângă noi cu atenție, replica cea mai corectă și care va reflecta într-o mai mare măsură intenția noastră energetică va apărea mai ușor. Experimentează doar și vezi cum se va simți acest exercițiu în cazul tău. Prima dată când vorbești astăzi cu cineva, ascultă-l cu atenție. Fii acolo cât de conectat și atent poți tu. Când el tace și replica ta este așteptată, observă cum aceasta vine natural și reflectă perfect exact ceea ce intenționai să transmiți.
7. Privește În Ochi Interlocutorul
Ochii sunt și ei o ancoră puternică spre momentul prezent. Recunosc cu deschidere că atât recomandarea șase, cât și aceasta prezintă lucruri la care și eu lucrez chiar acum la a le integra. Iar pentru mine, prezența în dialog este percepută ca fiind ceva dificil. Aceasta este însă situația în cazul meu. Ție s-ar putea să îți fie foarte ușor să fii prezent în dialog, dar să percepi ca dificilă starea de prezență în timpul mesei. Sau s-ar putea să ți se pară ușoare toate. Nu vreau să îți sugerez niciun fel de limită. Ce simt să îți spun însă e că propunându-ți să aplici efectiv sugestiile din acest articol, sunt toate șansele să îți crești starea de prezență. Iar beneficiile derivate de aici sunt dintre cele mai diverse.
8. Observă-ți Gândurile Măcar O Dată Pe Zi
Facultatea de a gândi este rezultatul multor ani de evoluție. Iar gândul este o forță ce are capacitatea să sculpteze în materie. Tot ce mai este necesar pentru noi să învățăm este să folosim mintea în avantajul nostru și nu pentru a ne alege o realitate pe care nu o dorim experimentată. Fiindcă vorbim despre a trăi în prezent în acest articol, un ultim lucru pe care simt să ți-l sugerez este ca o dată pe zi măcar să devii conștient de gândurile experimentate. Pur și simplu menține-te conștient preț de câteva minute de gândurile experimentate.
***
Având sugestiile din acest articol, tot ce îți rămâne ție de făcut este să le pui în aplicare pe cele cu care simți că rezonezi și să te apropii astfel puțin câte puțin de starea de conexiune cu momentul prezent. Succes!
Iar dacă ți-a plăcut acest articol și consideri că ar putea fi util și altora, dă-i un share pe rețelele sociale.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu