Fii atent la respirația ta. Conștientizeaz-o. Simte cum aerul intră și iese din plămânii tăi. Concentrează-te în special asupra momentului dinaintea inspirației. Simte acea pauză.
Acesta este tot exercițiul. Simplu. Clar. Dacă nu ai timp să citești detalii poți închide liniștit articolul. Asta e tot ce am avut de spus. Dacă totuși vrei niște detalii citește mai departe.
Conștientizarea respirației îți crește foarte mult gradul de prezență. Despre Eckhart Tolle și celebra putere a prezentului am mai scris. Poți începe citind articolul 32 sfaturi practice pentru evoluția ta spirituală pentru a afla beneficiile pe care le obții dacă alegi să trăiești în prezent.
Fotografie de Regina Tiatira
Încearcă ACUM
Dacă tot vorbeam mai sus despre puterea prezentului îți propun să încerci chiar acum acest exercițiu. De fapt îți propun să îl faci pentru că sunt sigur că nu vei întâmpina nici un fel de dificultate. Cât timp citești, continuă să fii atent la ceea ce citești, dar fii conștient și de respirația ta.
În mod normal respirăm în mod mecanic, și foarte rar devenim conștienți de această activitate pe care o facem în permanență. Am observat că acest exercițiu este ca un fel de ancoră, foarte ușor de folosit, care îți creează o legătură mai strânsă cu momentul ACUM, cu clipa prezentă.
Totul ține de cât de multă voință ai în a face acest exercițiu pe perioade cât mai lungi de timp. Ține și de capacitatea ta de concentrare, dar este extrem de benefic.
Sugestie
Începe în timp ce te deplasezi. Eu văd în mersul pe jos un prilej deosebit de a face astfel de exerciții utile. Am mai scris un articol în care îți vorbesc despre un alt exercițiu pe care îl poți face în timp ce mergi pe jos. Îl poți citi aici. Cei care au încercat mi-au confirmat că funcționează.
Revenind, îți propun ca pentru început să practici conștientizarea respirației în timp ce mergi pe stradă. Este ușor și simplu să o faci, pentru că mersul este o activitate care nu necesită foarte multă concentrare.
Mai apoi,
Poți extinde practicarea exercițiului în activități cât mai diverse. Un alt aspect care îmi place este acela că practicându-l îți antrenezi atât atenția cât și capacitatea de concentrare. Pe lângă acest antrenament, ești și mai bine ancorat în momentul prezent. Și pe de asupra mai este și simplu. Nici nu se putea mai bine de atât. Obții foarte mult cu foarte puțin.
Concluzie
Fă cumva să îți amintești să îl practici. Partea cea mai grea la acest exercițiu mi se pare să îți amintești de el. Așa că pune-ți ceasul să sune. Fă-ți un semn pe mână, sau orice știi tu că funcționează pentru tine în materie de aducere aminte. Practică-l cât de des poți pentru că dacă ești ancorat în prezent, te poți concentra mai bine și iei decizii mai bune.
Dacă mai ai întrebări referitoare la exercițiu, nu ezita să mi le adresezi în secțiunea de comentarii.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu