Iubirea este un cuvânt aflat pe buzele tuturor oamenilor. Părinții își întreabă copiii imediat cum aceștia învață să vorbească: „Cât de mult mă iubești?” sau „Pe cine iubești mai mult?” punându-i pe copii în încurcătură. În cadrul oricărei relații, cuvântul iubire apare pe buzele partenerilor de obicei fiindcă „așa trebuie” și nu fiindcă vreunul dintre ei chiar ar înțelege ce este aceea iubire. Ajungem astfel să trăim într-o mare de rostit al cuvântului iubire, dar într-o profundă lipsă de înțelegere a iubirii.
Am scris articolul de astăzi pentru a mai risipi ceața. L-am gândit în același timp și ca pe un ghid care să te ajute să îți dai seama dacă tu ești dependent sau iubești cu adevărat. Așa că te invit să parcurgem articolul împreună, iar la final vei trage singur concluziile.
Fotografie de Molly Lichten
Care Este Diferența Între Dependență Și Iubire?
1. Să presupunem că partenerul pleacă…
Nu de tot, ci pentru o săptămână sau două pentru o întâlnire de afaceri sau din oricare alt motiv. Cum te simți? Nu răspunde rapid! Imaginează-ți exact cum te-ai simți într-o astfel de situație. Dacă te simți singur și te întrebi ce vei face tu singur pentru două săptămâni, cel mai probabil ești dependent.
Și nu îmi spune că iubirea se oprește atunci când nu ai cui să o împărtășești. Oare izvorul seacă atunci când drumeți nu mai trec pe la el să își potolească setea? Nici vorbă! Izvorul curge la fel, indiferent de oamenii care beau sau nu apă din el. La fel e și cu iubirea. Când iubești, iubirea este prezentă. Ține minte că sentimentul de singurătate este incompatibil cu iubirea.
2. Ești dependent dacă faci ca să ți se facă
Sau te afli în ceea ce eu am numit „relația troc”. Trocul reprezintă un schimb în natură, fără mijlocirea banilor, constituind forma cea mai simplă a comerțului. Adică mai simplu, eu am ouă tu ai pâine. Câte ouă vrei pe o pâine? Tu îmi spui că 2 ouă. Eu ți le dau, iar tu îmi dai pâinea.
În cadrul multora dintre relațiile așa zise „de iubire”, trocul ar fi de fapt cuvântul cel mai potrivit. Ouăle și pâinea sunt înlocuite de tot felul de alte servicii. Ideea însă este aceeași. Îmi și imaginez cum în astfel de relații următorul nivel ar fi folosirea directă a banilor, după modelul din comerț. Dar nu o să exagerez cu gluma pentru că nu vreau să supăr pe nimeni. Ceea ce îmi propun este să fac un apel la conștientizare.
Iubirea este sinonimă cu necondiționarea. Dacă te afli într-o relație din iubire, nu o să îl ajuți niciodată pe partener în anumite situații, cu gândul că vei fi și tu ajutat atunci când vei avea nevoie. În schimb, dacă stă în puterea ta, îți oferi ajutorul necondiționat.
Râul, nu îți oferă apă pentru a-ți potoli setea cu gândul că poate îi vei curăța și tu malurile și i le vei întări. El îți oferă apă necondiționat. Dacă îi vei curăța și întări malurile pentru că îți place foarte mult apa pe care ți-o oferă, este în totalitate alegerea ta. Iubirea este libertate și necondiționare.
3. Să presupunem că partenerul pleacă de tot
Cum te simți? Iar dacă la primul punct îți propuneam să îți imaginezi o plecare temporară, acum te rog să îți imaginezi o „despărțire”. Și am pus cuvântul „despărțire” între ghilimele, fiindcă acest cuvânt poate exista numai în creierul tău lipsit de iubire. Asta se întâmplă pentru că atunci când iubești cu adevărat, nu mai exiști tu și iubirea. Ci tu ești iubirea. Iar iubirea înțelege că nimic nu este separat, ci totul este interconectat. Tu ești în permanență nedespărțit de oricare om de pe această planetă. Iar un om care iubește, înțelege asta, iar pentru acel om nu există despărțiri.
Iar acum, ca să fiu cât mai clar cu putință, dacă partenerul pleacă în exact această clipă, iar tu experimentezi oricare dintre sentimentele: tristețe, nemulțumire, agitație, părere de rău înseamnă că ești dependent și nu înțelegi cu adevărat iubirea.
Din iubire, un singur sentiment poate fi simțit, iar acela este sentimentul de iubire.
Eu o să închei aici, dar sunt convins că textul te-a pus măcar puțin pe gânduri. Așa că pentru orice întrebări ai referitor la ce ai citit, te invit să folosești secțiunea de comentarii de mai jos. O să răspund la fiecare în parte. Iar dacă ești de părere că articolul ar putea fi util și altora dă-i un share pe rețelele sociale.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu