Promisiunea pe care ți-am făcut-o în titlu este un ideal al majorității oamenilor pe care îi cunosc. Mi se întâmplă des să vorbesc cu oameni care în diferite contexte îmi spun: „Cosmin, dacă aș putea să îmi păstrez calmul mai des în relația mea cu ceilalți oameni, aș fi mult mai fericit” sau „Dacă aș reuși să îmi controlez acea pornire dinainte de a-mi sări țandura, aș avea o relație mai bună cu partenerul” sau celebra „Dacă mi-aș fi păstrat calmul în situația X nu aș mai fi spus/făcut aceleași lucruri care îmi provoacă regret astăzi”
Dacă te regăsești în formulările de mai sus, atunci acest articol este pentru tine. Ți-am pregătit mai jos o listă cu idei pe care aplicându-le în viața ta vei reuși să te menții calm. Te invit să le citești cu mintea deschisă. De asemenea, recomandarea mea este ca la finalul fiecărui punct să te întrebi cum și în ce fel poți aplica ceea ce ai citit în viața ta conform personalității tale. Cunoscându-te pe tine însuți și adoptând o atitudine deschisă, atunci când parcurgi un punct despre care ai impresia că nu se aplică la tine sau nu ți se potrivește, poți extrage totuși anumite beneficii. Iar aceste informații utile pot veni sub forma unor idei care te „trăznesc”. Ideile respective pot părea să nu aibă nicio legătură cu subiectul despre care citești.
De exemplu, eu pot auzi cum un sportiv de performanță spune că pentru a câștiga cele 7 medalii de aur la olimpiadă s-a antrenat în fiecare zi. Auzind această informație, eu pot plia ideea principală pe ceea ce este important pentru mine. Meseria pe care mi-am ales-o eu este scrisul. Auzind vorbele sportivului de performanță pot extrage sugestia ca și eu să scriu zilnic pentru a face performanță în domeniul meu.
Iar exemplele precum acesta sunt nenumărate. Totuși nu despre asta este articolul de astăzi. Textul pe care tocmai îl parcurgi are drept scop prezentarea unor informații pe care aplincându-le vei reuși să te menții mult mai calm pe parcursul zilelor din viața ta. Ți-am făcut această recomandare a deschiderii pentru început fiindcă o consider esențială. Atunci când ești deschis, creierul tău poate găsi soluții originale și conexe. Dacă adopți o atitudine de „eu știu deja totul” s-ar putea să îți irosești timpul inutil parcurgând rândurile care urmează.
Pentru ca lucrurile să fie clare și mult mai ușor de parcurs pentru tine am organizat informația într-o listă. Nu am pus numărul de sugestii în titlu fiindcă am observat în timp, prin experiență proprie, că prezența numărului în titlu atrage acel gen de cititori care scanează text-ul și pleacă. Cu alte cuvinte nu sunt dispuși să depună niciun fel de efort pentru a evolua. Nu am nimic împotriva titlurilor care conțin cifre. Le-am folosit și cel mai probabil le voi mai folosi și în viitor. În unele cazuri au chiar foarte mult sens. În urma zecilor de articole de tip listă pe care le-am scris, în timp, mi-am dat seama de faptul că oamenii care reacționează la titlurile care conțin cifre sunt foarte rar dispuși să citească articolul în întregime.
Ca să închei introducerea și să trec la partea utilă, vreau să îți spun că scopul meu pe acest pământ este să ajut 1.000.000 de oameni să ducă o viață fericită în care împlinirea să le fie alături. Oamenii care văd cifra din titlu și intră numai pentru a citi ideile principale scrise cu caractere mari nu sunt de obicei dispuși să facă o schimbare reală în viața lor. De aceea, de astăzi înainte mi-am propus să acord o atenție sporită titlurilor articolelor. Nu știu să fi scris vreun text care a ajutat cu adevărat pe cineva care doar l-a scanat. Șansele sunt aproape 0(zero) ca așa ceva să se întâmple. De aceea, am toată încrederea în tine(cel care ai parcurs în ordine primele 665 de cuvinte din acest articol. Cel de-al 665 cuvânt l-ai citit chiar ACUM) că ești dispus să investești un efort minim pentru a te educa și a evolua. De fapt, atitudinea efectivă pe care ai avut-o până aici, parcurgând text-ul în ordine, spune despre tine că ești hotărât să înveți cu adevărat să îți păstrezi calmul în orice situație din viața ta.
Mai jos ți-am pregătit lista cu acele idei pe care dacă le pui în aplicare începând de astăzi vei putea observa rezultate vizibile în viața ta într-un timp cât se poate de scurt. În cazul unora dintre puncte, poți vedea rezultatele chiar astăzi. Țin să precizez că ideile nu sunt puse în ordinea priorităților. Parcurge-le doar cu atenție și deschidere și fii martorul transformării tale.
1. Fă din compasiune o practică zilnică
Atunci când vine vorba de nervi versus calm, compasiunea este cea mai potrivită unealtă de care te poți folosi în fiecare zi din viața ta. La fel ca și recunoștința sau meditația, să practici în mod constat compasiunea te poate ajuta să fii mult mai calm în situațiile din viața ta de zi cu zi.
Există multe definiții pentru compasiune. Dacă este să mă întrebi pe mine, eu aș modifica definiția actuală din dex. Asta pentru că definiția pe care o găsești acolo implica prezența vibrației suferinței. Din punctul meu de vedere, compasiunea nu are absolut nimic de-a face cu suferința. Mie îmi place să o definesc în felul următor:
Compasiune = Acea stare în care conștientizezi că faci din Întreg și permiți acțiunilor tale să să aibă drept sursă această conștientizare.
Se pot scrie cărți întregi pe subiectul compasiunii. Există însă o unealtă pe care ți-o propun și pe care dacă o folosești astăzi îi poți vedea rezultatele în doar câteva ore. De cele mai multe ori, o atitudine lipsită de compasiune este o atitudine plină de ego. Un ego puternic înseamnă că vibrația compasiunii tinde spre 0. Ceea ce îți propun eu este ca în relațiile tale cu ceilalți indivizi să te concentrezi pe punctele comune. În loc să te concentrezi pe diferențe, urmărește ceea ce ai tu în comun cu ceilalți oameni.
O să te rog să printezi sau să îți salvezi pe telefon setul de propoziții care urmează. Ulterior, de fiecare dată când simți cum creierul tău o ia razna iar tu ești asemeni unui vulcan care stă să izbucnească, scoate lista și citește-o. Este chiar atât de simplu. Poți alege să ai în permanență la tine un set de idei care îți susțin starea de calm pe care ți-o dorești atât de mult. În cazul acestei recomandări tot ceea ce trebuie tu să faci este ca în acea secundă dinainte de a izbucni să îți iei un mic răgaz pentru a parcurge lista. Este o listă care conține doar 4 propoziții. Nu îți ia nici un minut să o citești, și o ai mai jos:
1: „Exact ca și mine, această persoană caută fericirea în această viață.”
2: „Exact ca și mine, acestei persoane nu îi face plăcere să sufere.”
3: „Exact ca și mine, această persoană își dorește să își împlinească nevoile.”
4: „Exact ca și mine, această persoană învață în fiecare secundă ceva nou despre viață.”
Toate aceste idei îți translează măcar parțial frecvența în zona vibrației compasiunii. Iar vibrând compasiune este cu adevărat imposibil să nu fii și calm în același timp.
Îți spuneam acum câteva paragrafe că acest articol este pentru acei oameni care chiar sunt dispuși să aplice ceea ce citesc. Sper sincer că îți surâde ideea de a printa lista cu afirmații de mai sus sau ideea de a le nota în telefon. Indiferent dacă le printezi sau le notezi în altă parte, ai grijă ca accesul la listă să fie ușor. Cu alte cuvinte nu printa lista pentru ca mai apoi să o pui în portofel, portofelul într-o borsetă, iar borseta în geantă. Acces-ul trebuie să se facă ușor. Pune lista într-un buzunar sau dacă o scrii pe telefon fă în așa fel ca din 2-3 apăsări să ajungi la listă.
După cum îți spuneam, despre compasiune s-ar putea scrie cărți întregi. Tu tocmai ai parcurs însă o idee extrem de simplă. Nu mai rămâne decât să o pui în aplicare și să te bucuri de beneficii. Sper că nu este cazul, dar dacă citind acest punct ai luat decizia să NU aplici sugestia pe care ți-am făcut-o referitor la listă, atunci probabil că nu mai are niciun rost să parcurgi articolul până la capăt. Oricât de mult mi-aș dori ca înșiruirea de cuvinte pe care o scriu să te umple de calm, energie pozitivă și entuziasm, cel mai probabil cuvintele în sine nu vor reuși să facă asta. Singura cale de a te umple cu calm și energie pozitivă este să aplici ceea ce citești.
Planul meu este ca în timp să strâng alături de mine o echipă și o comunitate dornică să aplice și să facă efectiv anumite lucruri care îi vor conduce la fericirea și calmul pe care și-l doresc atât de mult. Eu sper din toată inima ca și tu să faci parte din această comunitate. În timp, noi vom amplifica mesajul blog-ului Fii Împlinit pentru ca acesta să impacteze armonios viața a 1.000.000 de oameni.
Alegerea este totuși la tine. Poți alege să nu faci nimic, sau(ceea ce sper eu) poți alege să acționezi bucurându-te de rezultate fantastice și fiind în același timp un model pentru oamenii din jurul tău.
Așadar, ca să nu mai lungesc acest prim punct îți mai spun un singur lucru. Dacă alegi să nu aplici sugestia, te invit să te gândești serios dacă merită să parcurgi articolul până la capăt. Dacă alegi să aplici recomandarea, după ce vei vedea efectele pozitive pe care această alegere le aduce în viața ta, poți aprofunda lucrurile.
Dacă o idee atât de simplă ți-a adus într-un timp atât de scurt niște rezultate fantastice. Imaginează-ți cum ar fi ca timp de 30 de zile să înveți în fiecare zi câte ceva nou despre Compasiune. Diferența în viața ta ar fi una semnificativă. Iar dacă te vei hotărî să aprofundezi compasiunea, atunci programul on-line Academia Fericirii este pentru tine. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe acest link: http://academiafericirii.fiimplinit.ro/ și să te înscrii.
2. Cunoaște-te pe tine însuți
Oricât de general ar părea acest îndemn, vreau să știi că și în cadrul acestui punct vei primi o sugestie practică. Foarte mulți oameni și-ar dori să înțeleagă cine sunt ei cu adevărat. Foarte puțini însă și fac pașii necesari în acestă direcție. O parte nu îi fac poate pentru că nu îi știu. Ceilalți nu îi fac poate fiindcă li se par prea grei.
Citind acest punct tu vei afla o soluție simplă pe care o poți aplica în viața ta începând de astăzi. Cu excepția situației în care ești un cititor mai vechi a acestui blog, ceea ce îți propun este de fapt o înlocuire a unui program inoculat încă de mic în mintea ta. Propunerea mea să ștergem soft-ul vechi și să instalăm un program nou nouț care îți va aduce beneficii pe toate planurile vieții tale. Inclusiv atunci când va veni vorba de felul în care îți controlezi emoțiile și starea de calm, acest program se va dovedi hotărâtor.
Dacă ești un cititor mai vechi a acestui blog, iar ideea care urmează ți se pare familiară, a venit momentul să iei o decizie serioasă. A venit timpul să ai un moment de introspecție și să îți dai seama dacă această nouă idee este integrată în personalitatea ta, sau nu este mai mult decât un gând frumos cu care îți place să te joci din când în când. Adevăratele beneficii vin atunci când integrezi noile idei în proporție de 100% în personalitatea ta.
Înainte de a-ți dezvălui noua idee, vreau să îți spun că formarea mea oficială este cea de inginer. Am terminat facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași. Pe durata celor 5 ani în care am studiat programarea și ingineria, am creat mai multe soft-uri experimentale. Asta în cadrul diverselor proiecte pe care le-am dezvoltat în timpul facultății. În cele ce urmează o să fac o paralelă foarte simplă și ușor de înțeles.
Ca programator, tu poți scrie câteva linii de cod prin care să îi spui calculatorului să ordoneze crescător un șir de numere. Există N modalități prin intermediul cărora obții într-un final același rezultat. Diferența este dată de eficiența respectivelor metode. Folosind una dintre metode s-ar putea să ordonezi șirul de numere într-un minut. Folosind o alta s-ar putea să dureze numai 30 de secunde. Rezultatul este același, eficiența este însă diferită.
În viață lucrurile sunt asemănătoare. Poți ordona șirul de numere pe care ți-l dă viața folosind prima metodă sau folosind a doua metodă. Poți chiar să nu folosești niciun fel de metodă. Alegerea îți aparține în totalitate. Și este excelent că această alegere stă în mâinile tale.
99% dintre oameni abordează viața așa cum au fost învățați de către societate. Ceea ce te învață societatea însă, nu este tot timpul adevărat. Ba chiar aș îndrăzni să spun că ce te învață societatea este fals în majoritatea cazurilor. Aș putea oferi nenumărate exemple care să susțină ultima afirmație. Dacă citești acest articol, asta îmi spune despre tine că ești tu însuți dispus să pui sub semnul întrebării starea de fapt a lucrurilor. De aceea, în cele ce urmează eu o să discut despre un singur lucru care este direct conectat cu capacitatea ta de a-ți păstra calmul.
Acest „soft” pe care o să ți-l propun să îl folosești este folosit de doar 1% din populația planetei. 99% nici nu au auzit de el sau li se pare o prostie. Eu o să îl descriu doar și o să las la latitudinea ta aplicarea sau refuzarea principiului. Nici nu ar putea fi altfel. Tu ești singurul care poate lua decizii în privința programelor mentale folosite. Eu nu pot decât să sper că vei alege înțelept.
Iată despre ce este vorba.
99% dintre oameni cred că viața li se întâmplă. Numai 1% înțeleg că evenimentele din viața lor nu sunt altceva decât creația lor proprie. Dacă ai mai auzit ideea, te poți întreba ce legătură are asta cu starea ta de calm. O să fiu sincer și direct și o să-ți spun că legătura este una extrem de strânsă. Și nu folosesc cuvântul „extrem” doar de dragul de a-l folosi.
Hai să discutăm despre o situație de viață ipotetică pentru a înțelege mai clar care este legătura dintre principiul „tu ești în proporție de 100% creatorul experiențelor tale” și starea ta de calm de peste zi.
Imaginează-ți că este dimineață. Alarma a sunat. Te-ai dat jos din pat, ai luat micul-dejun, te-ai îmbrăcat și ai plecat pe jos înspre serviciu. După ce parcurgi câteva sute de metri, te oprești la un semafor. În dreapta ta se oprește un tip de 2 metri, tatuat și foarte bine lucrat la sală. Involuntar îți întorci privirea înspre el. Iar când privirea ta se intersectează cu privirea lui, omul îți trântește o palmă neprevăzută care mai că te doboară la pământ. Și când te gândești că ziua ta începuse excelent.
Acum intervin programele care sunt instalate în creierul tău. Dacă ești ca 99% dintre oameni cel mai probabil te vei enerva. În funcție de cât de nervos vei alege să fii poate că vei sări la bătaie, îl vei înjura sau poate doar vei fierbe de nervi pe interior știind că nu ești capabil să câștigi o eventuală luptă fizică.
Dacă ești precum 1% din populația planetei, atunci înțelegi că indiferent de experiența pe care o ai, tu ai ales-o. Este pur și simplu un alt program. Un program care îți spune că tu ești creatorul experiențelor tale. În cazul în care este instalat, programul îți influențează în mod direct starea de calm. În exemplul nostru, în momentul imediat următor încasării palmei, creierul tău te va ajuta să îți formezi următorul gând: „Eu am ales asta. Mulțumesc universului pentru această experiență”. Te poți întreba cel mult și „De ce oare la nivel conștient sau subconștient mi-am ales această experiență?”, „Ce pot învăța de aici?” sau „În ce fel această experiență este spre binele meu?”.
După cum ușor poți observa fiecare dintre cele 3 întrebări de mai sus este lipsită de nervozitate. Gândurile care îți vin în minte atunci când ai instalat programul pe care doar 1% din populație îl are instalat, calmul devine starea ta de fapt.
Ți-am promis la începutul acestui punct că îți voi oferi și ceva practic cu care să poți experimenta începând de astăzi. Înainte de asta vreau să răspund aici celei mai comune obiecții cu privire la programul „indiferent care sunt experiențele mele, eu sunt cel care le-a ales”. Nu este pentru prima dată când aduc în discuție această idee pe blog, așa că obiecțiile îmi sunt deja cunoscute.
Iată cum sună cea mai comună dintre obiecții: „Prietene autor al articolului, dacă te caut și te găsesc și îți dau o mamă de bătaie soră cu moartea, asta va fi pentru că tu ai ales această experiență. Corect? De abia aștept să te găsesc.”
Obiecția pe care am ales-o mai sus este cea mai comună. În timp, am citit mai multe variații ale ei. Ideea este însă aceeași. Ce te invit eu să înțelegi este că acest articol NU este despre mine. Text-ul pe care îl citești este despre tine și despre alegerile pe care le faci în viață. Poți alege să fii deschis și să accepți o idee nouă. Poți la fel de bine să alegi să folosești aceleași programe mentale ca până acum. În această situație însă vreau să știi că vei obține exact aceleași rezultate ca și până acum. Poți alege să accepți faptul că tu ești creatorul experiențelor tale sau poți refuza asta în continuare. Alegerea este la tine, iar ca de obicei, tot ce pot eu să fac este să sper că vei alege înțelept.
Iar acum, la final, sfatul practic promis sună în felul următor. În momentul în care simți cum energia nervozității își face simțită prezența, amintește-ți de întrebările „De ce oare la nivel conștient sau subconștient mi-am ales această experiență?”, „Ce pot învăța de aici?” sau „În ce fel această experiență este spre binele meu?”. Folosindu-le te vei simți învăluit instant de o stare de calm pe care nu ai fi putut-o accesa adresându-ți alte întrebări. Probabil știi deja că întrebările corecte sunt cheia spre rezultate extraordinare.
Așadar, închei acest punct 2 cu un îndemn. Șterge vechiul program conform căruia viața ți se întâmplă. Acest program este folosit ineficient de 99% din populație. Instalează programul conformă căruia tu ești creatorul experiențelor tale. Folosește programul pe care numai 1% din populație îl folosește și vei reuși să îți păstrezi calmul în orice împrejurare.
3. Folosește tehnici de respirație
Este o întreagă știință în spatele acestui îndemn. Adevărul este că respirația controlată îți poate aduce o serie întreagă de beneficii. Ca să enumăr numai câteva, folosind tehnici de respirație poți adormi mai rapid seara, poți să îți oxigenezi creierul cu până la 40% mai mult pe durata unei zile obișnuite și poți renunța la cafea folosind o tehnică de respirație pentru a te revigora dimineața.
Iar cele enumerate mai sus, sunt numai o parte din beneficii. Faptul că amintesc despre respirație într-un articol în care vorbesc despre cum să îți păstrezi calmul, nu este deloc întâmplător. Folosindu-te de respirație îți poți păstra calmul simplu și eficient. Ca și în cazul celorlalte 2 puncte, și în cadrul acestui punct 3 îți voi oferi o recomandare practică pe care o poți folosi începând de astăzi. Înainte de asta vreau să îți explic ceva foarte simplu. Legătura dintre respirație și felul în care te simți.
Sentimentele și energia ta interioară sunt direct legate de felul în care respiri. Ca să fiu mai clar, ceea ce experimentează majoritatea oamenilor este modificarea inconștientă a respirației în funcție de felul în care se simt. De exemplu dacă ești undeva la malul mării, iar tot ce auzi este sunetul valurilor și cântecul pescărușilor, atunci cel mai probabil vei tinde și vei alege să te simți calm și relaxat. Datorită atmosferei în care te afli alegi să te simți încântat și relaxat. În timp ce permiți sentimentului de relaxare și calm să se instaleze, felul în care respiri se modifică. Respirația reflectă felul în permanență felul în care te simți.
Și acum urmează secretul. Din fericire, respirația este atât de intens conectată de felul în care te simți încât și reciproca este valabilă. Sentimentele modifică respirația, dar și respirația modifică sentimentele. Așadar, dacă vrei să alegi starea de calm în mod voluntar, tot ceea ce trebuie să faci este să alegi să respiri într-un anume fel în mod voluntar.
Așadar, sfatul practic aferent punctul 3 este un exercițiu de respirație care te va ajuta să fii mai calm pe parcursul zilei. Înainte de a ți-l descrie în detaliu vreau să știi că este foarte simplu, dar recomand ar fi să îți faci o obișnuință din a-l aplica. Nu este o idee prea bună să încerci să îl folosești când simți că te enervezi, fiindcă s-ar putea să nu ai timp să faci exercițiul în acel moment. Alege deci o oră dimineața imediat ce trezești sau seara înainte de culcare pentru a face acest exercițiu care te va ajuta să fii mai calm pe parcursul zilei. Iată în ce constă.
Pentru început adoptă o poziție comodă. Nu îți modifica în niciun fel respirația, ci devino doar conștient de faptul că respiri. Respirația este o activitate pe care o faci de obicei inconștient și de care trebuie să devii conștient pe durata exercițiului. Păstrându-ți atenția pe respirație începe să numeri invers de la 100 până la 0. Inspir(mental îți spuni 100), expir(mental rostești 99), inspir din nou(98), expir(97), inspir(96), expir(95). În momentul în care ai ajuns la 0 s-a terminat exercițiul, iar tu vei fi mult mai calm pe parcursul zilei.
Vreau să știi că acest exercițiu este doar unul din câteva zeci de exerciții de respirație pe care le-am experimentat de-a lungul timpului și din care le-am ales doar pe cele care funcționează. Ei bine, ceea ce ți-am descris mai sus funcționează. Dacă simți însă că vrei mai mult, te poți înscrie în Academia Fericirii. În acest program am dedicat o lună întreagă respirației. Vei putea învăța multe alte exerciții de respirație care te vor ajuta să trăiești viața pe care ți-o dorești și o meriți. Pentru a te înscrie, accesează acest link: http://academiafericirii.fiimplinit.ro/
***
Aici se încheie articolul. Ajuns în acest punct ai parcurs cele mai importante 3 recomandări pentru a face loc stării de calm în viața ta. Tot ce mai rămâne acum este să aplici măcar un lucru din ceea ce ai citit și să te apropii de rezultatul pe care ți-l doreai când ai deschis articolul. Iar rezultatul se traduce într-o stare de calm de care te bucuri pe parcursul celor 24 de ore în fiecare zi din viața ta.
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share pe rețelele sociale. Astfel îți poți ajuta și prietenii să își păstreze calmul în fiecare zi din viața lor.
În continuare aștept părerea ta despre ceea ce tocmai ai citit. Lasă-mi un comentariu mai jos și hai să continuăm discuția acolo. Răspund personal tuturor comentariilor.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu