Mă aflu în ziua 311 de scris minim 1000 de cuvinte în fiecare zi. Articolul despre experiența unui an întreg în care am scris acest număr de cuvinte în fiecare zi, se conturează deja. Va fi pe undeva un elogiu adus metodei Seinfeld.
Am făcut această introducere fiindcă după acest număr de zile în care am scris zilnic, am învățat câteva lucruri despre „writer block” sau în traducere „blocajul scriitorului”.
Chiar dacă formularea „blocajul scriitorului” apare de cele mai multe ori atunci când chiar vorbim despre scriitori, un blocaj asemănător cred că poate fi experimentat de orice om care face un soi de activitate care implică folosirea creativității.
Putem așadar vorbi despre „blocajul pictorului”, „blocajul muzicianului” și așa mai departe. Atunci când un autor își pierde abilitate de a produce conținut nou într-un fel sau altul se simte pur și simplu blocat. Iar dat fiind faptul că toți oamenii care fac muncă de creație au trecut pe acolo, conceptului i s-a atribuit o denumire de sine stătătoare. Iar formularea în limba engleză de „writer block” este cea mai populară.
Date fiind și ultimele conștientizări din viața mea, am aproape o săptămână de când nu am experimentat deloc „writer block”. Întrebându-mă de ce, m-am simțit inspirat imediat să scriu acest articol.
Nu știu exact la câți scriitori sau artiști de orice fel va ajunge materialul, însă sunt convins că cei care îl vor parcurge vor avea foarte multe lucruri de învățat.
Pe de altă parte, chiar dacă nu faci muncă de creație, citind principiile din acest articol, poți extrapola iar articolul se poate dovedi util și în viața ta.
Eu am structurat informația sub forma unei liste fiindcă în acest fel este mai ușor de parcurs. Am abordat pe rând cele mai importante lucruri pe care le-am învățat până acum despre „writer block”. Și am toată încrederea că aplicând sugestiile poți face ca acest concept să fie ceva de domeniul trecutului pentru tine.
1. Arată Respect Sursei
Indiferent unde cauți excelența în artă, nu cred că o să găsești niciun artist desăvârșit și apreciat care să spună cu aroganță: „Eu am făcut tot domnle! Nu m-a inspirat nimeni și nimic”. Sau, dacă găsești un astfel de stil de gândire la vreun artist consacrat și apreciat, îți pot da în scris că arta lui nu va mai fi la fel de apreciată în viitor.
Ca scriitor, pentru a nu experimenta „blocajul scriitorului” este necesar să înțelegi că tu nu ești altceva decât un canal. Atunci când un artist, indiferent de arta pe care o creează, înțelege acestă realitate a vieții lui, este foarte probabil să experimenteze puțin spre deloc incapacitatea de a crea lucruri noi.
În continuare o să îți vorbesc puțin despre felul în care văd eu lucrurile de când nu mai experimentez blocajul scriitorului. Speranța mea este că această perspectivă te va ajuta și pe tine să devii mai aliniat și inspirat indiferent care sunt creațiile tale și indiferent de domeniul tău de activitate.
În primul rând, te invit să citești cu deschidere paragrafele care urmează. Și asta pentru că îți vor zdruncina într-o oarecare măsură credințele tale despre drepturi de autor și proprietate intelectuală. Asta printre altele, desigur.
Ideea cea mai importantă pe care te invit să o reții din acest articol, este aceea că nu poate exista nicio formă de artă în absența inspirației. Sau, dacă vrei, pot exista creații care au drept sursă ego-ul unui anumit individ, dar dacă aceasta este realitatea din spate, rezultatul muncii artistice va fi de fiecare dată unul care nu va stârni în ceilalți oameni reacții impresionante. Cu alte cuvinte, munca artistică a cărei piatră de temelie este ego-ul nu va fi apreciată decât de foarte puțini oameni într-o variantă extrem de fericită pentru autor.
Pentru a da naștere unor creații artistice pline de însemnătate pentru societate, este necesar ca persoana care creează să conștientizeze că el nu este altceva decât o unealtă prin care Energia Universală exprimă anumite aspecte ale Ei.
Iar pentru ca lucrurile să devină și mai clare pentru tine, o să îți descriu exact felul în care gândesc de când nu mai experimentez blocajul scriitorului.
Energia Universală în ansamblul ei, curge prin fiecare dintre noi și se află peste tot în jurul nostru. Iar vibrația specifică a acestei energii reflectă pe undeva Intenția Universală.
Dacă o să te uiți pur și simplu pe geam, o să vezi că soarele apune seara și răsare dimineața. Și asta se întâmplă fiindcă pur și simplu aceasta este rânduiala Universală.
În același timp, firesc și natural pentru fiecare dintre noi este dormim seara și să fim treji ziua. Dacă ne punem împotriva acestui ritm și alegem să dormim ziua și să stăm treji noaptea, vom crea dezechilibru în trupul nostru.
În lumina ultimelor două paragrafe, eu văd misiunea artistului ca fiind aceea de a detecta acest ritm al firescului din jurul său și de a curge împreună cu el transformându-se pe sine într-o unealtă de manifestare a splendorii Energiei Universale.
Nu este vorba despre a crea tu ceva pentru a-ți satisface eventual ego-ul. Este vorba despre a capta intențiile de manifestare ale Energiei Universale și de a traduce vibrația acelor intenții în ceva inteligibil pentru tine și ceilalți oameni.
Eu văd artistul ca pe un radio. În cazul radioului, acesta captează vibrațiile emise deja de către posturile de radio și folosindu-se de funcționalitatea sa firească transformă în sunete acele vibrații care se află peste tot în jurul nostru. Rezultatul acestei munci depuse de un aparat de radio poate fi o melodie care ne încântă auzul, anumite cuvinte care puse în propoziții au sens pentru noi și așa mai departe.
Un artist a cărui artă este cu adevărat valoroasă, nu este altceva decât un aparat de radio perfect acordat vibrațiilor Energiei Universale.
Ți-am descris tot acest mecanism fiindcă din punctul meu de vedere, conștientizarea acestui aspect al vieții tale te va face să nu mai experimentezi niciodată blocaje atunci când este vorba de a crea artă.
„Blocajul scriitorului” nu este altceva decât refuzul acestuia de a curge împreună cu vibrația armonioasă a Energiei Universale. „Blocajul scriitorului” mai înseamnă și un ego foarte puternic care te minte și te faci să ignori Sursa reală și autentică a întregii existențe. Și același „blocaj al scriitorului” este și refuzul uneori doar temporar de a traduce mesajele care îți sunt livrate.
Iar aici intrăm în zona respectului la adresa Sursei care te inspiră.
Imaginează-ți cum zeci de oameni se pun în mișcare și muncesc pentru a transmite pe calea undelor radio anumite mesaje a căror destinație este populația întregii planete.
Acum imaginează-ți că pe planetă sunt vreo câteva milioane de aparate de radio cu conștiință. Numai că dintr-o dată toate aceste aparate de radio, ar face o grevă. Iar în timpul grevei, chiar dacă fiecare astfel de aparat de radio va continua să fie cât se poate de capabil în a traduce undele radio, ar refuza totuși să o facă.
Aparatele radio și-ar spune că nu mai vor să facă această muncă și că sunt supărate pe oamenii care le folosesc. Având această perspectivă egotică ele ar refuza să mai transmită.
Este evident că oamenii nu s-ar mai bucura de mesajele transmise pe calea undelor de către posturile de radio. Dar dacă toate aparatele capabile să interpreteze acele unde, ar refuza să funcționeze, cel mai probabil și posturile radio ar înceta să mai emită. Și asta fiindcă munca lor, chiar dacă odată avea sens, acum ar fi lipsită de însemnătate.
Orice om are capacitatea de a fi artist. Și orice om are capacitatea de a crea niște lucruri extraordinare atât timp cât înțelege că el nu este altceva decât un aparat înzestrat cu capacitatea de a interpreta și traduce semnalele pe care Energia Universală le transmite înspre el.
Singura grijă a artistului ar trebui să fie aceea de a-și menține o vibrație cât mai înaltă și de a fi prezent și atent. Iar atunci când această intenție devine realitate, scriitorul va simți cum degetele îi sunt practic purtate pe tastatură de către o forță incredibil de frumoasă care se exprimă prin el. Pictorul va simți cum pensonul alunecă pe pânză fără a întâmpina niciun fel de rezistență. Iar compozitorul muzical va simți cum aude note după note din ce în ce mai înălțătoare și armonioase.
Iar pe lângă tot acest firesc, naturalețe și simplitate, de fiecare dată când un artist creează înțelegând adevărata proveniență a artei lui, va fi uimit de reacția celorlalți la contactul cu proasptele sale creații. Iar asta se va întâmpla fiindcă în fiecare om se află un zâmbure de Energie Universală. În fiecare om există un sâmbure de dumnezeire. Iar atunci când o operă de artă a fost creată printr-o traducere cât mai fidelă a intenției Universale, impresia celorlalți atunci când vor lua contact cu rezultatul muncii artistului, va fi aceea de regăsire a lor însăși.
Arta, indiferent de forma pe care o ia, are menirea de a îi ajuta pe ceilalți să se redescopere pe ei înșiși. Are rolul de a le aminti celorlalți cine sunt ei cu adevărat. Și așa cum am mai spus, arta făcută aliniat, este de fiecare dată o expresie a Intenției Universale.
Așadar, pentru o operă de artă, indiferent dacă vorbim despre scris, pictură, muzică sau orice altceva, nu există decât o singură Sursă. Iar această unică Sursă este Energia Universală.
Autorul de drept al oricărei lucrări artistice apreciate este genialitatea Energiei Universale. Cu toate acestea meritul artistului nu trebuie negat. Ci trebuie înțeles în schimb. Artistul merită apreciat pentru că a fost dispus să acceseze și traducă semnalele armonioase pe care Energia Universală le-a trimis înspre el.
Atunci când privim arta dintr-o perspectivă egotică ajungem la noțiunile de drepturi de autor și proprietate intelectuală.
Personal cochetez de câteva zile cu ideea de a anunța public faptul că nu sunt posesorul de drept al articolelor pe care le scriu. A dona toate drepturile de autor umanitații mi se pare o acțiune mult mai aliniată pe care aș putea să o întreprind. Iar în viitorul apropiat este posibil să anunț public acest lucru.
Deocamdată adopt o atitudine plină de compasiune și iubire atunci când alți oameni vor să preia conținut de pe Fii Împlinit și să îl facă public pe facebook sau pe site-urile lor.
Am zeci de articole pe care alți bloggeri le-au copiat în întregime și le-au făcut disponibile audienței lor.
Acest gest în sine mă bucură nespus. Și asta pentru că prin acest gest al lor, mesajul pe care eu îl transmit impactează viața mai multor oameni. Practic motivul pentru care scriu articole este împlinit într-un mod mai complex.
Chiar dacă scriu în limba română, eu îmi adresez articolele întregii umanități. La un moment dat voi traduce și în alte limbi textele mele, în așa fel încât tot mai mulți oameni să aibă acces la materiale care au potențialul de a le armoniza viețile.
Așadar, din punctul meu de vedere nu poate exista niciodată în mod real furt de proprietate intelectuală. Chiar dacă vorbim de invenții sau creații artistice, mesajele pe care un individ își dă voie să le acceseze și traducă au fost întotdeauna destinate umanității.
Dacă eu vin cu o idee pe care nu a mai emis-o nimeni niciodată, înseamnă doar că mi-am înălțat vibrația până într-atât încât un mesaj a putut să capete formă fizică prin mine. Mesajul în sine însă este de folos populației întregii planete. Dacă acel mesaj ajunge la ceilalți prin intermediul meu sau prin intermediul altcuiva care îl ia pur și simplu și îl multiplică este doar o chestiune de nuanță.
Conștiința colectivă și Universul în sine va ști că tu ai fost cel care ți-ai dat voie să aduci pentru prima dată în lume o anumită idee. Iar chiar dacă altcineva să zicem că îți fură o idee și face foarte mulți bani de pe urma acestui gest al său, este imposibil ca tu să nu îți primești propria recompensă din partea Universului. Și asta pentru că în acest Univers nu există absolut nimic nedrept. Iar fiecare are exact ceea ce merită.
Înțelegând aceste aspecte despre care ți-am vorbit mai sus, eu simt cum am devenit mult mai relaxat și armonios din toate punctele de vedere. Sincer să fiu, din când în când mă surprind pe mine însumi mirându-mă de naturalețea cu care pot produce conținut nou.
În același timp mi-am dat seama că ceea ce numim „writer block” nu poate exista decât dacă omul care își dorește să creeze conținut nu este aliniat din punct de vedere vibrațional cu Energia Universală.
De aceea, invitația mea de astăzi care te va ajuta să nu mai ai „blocajul scriitorului” este aceea de a-ți da voie să primești. Adoptă o atitudine deschisă, iar rezultatele nu vor înceta să apară.
Să înțelegi principiile pe care ți le-am expus deja, vine și cu o mare responsabilitate. Iar aici intrăm în sfera respectului pe care orice artist ar trebui să simtă că merită să îl arate Sursei.
Acest respect a condus la anumite modificări imediate în viața mea.
De exemplu, până acum câteva zile publicam câte un articol nou în fiecare luni și vineri.
Din respect pentru Sursă, acum public articolele în secundele imediat următoare finalizării lor. Consider că dacă am putut capta și interpreta un mesaj, atunci este de datoria mea să fac public disponibil acel mesaj cât mai curând cu putință.
Când vorbesc de responsabilitate, mă refer și la faptul că Sursa trimite înspre mine mesaje în mod necondiționat. Și nu numai înspre mine. Oricine le poate accesa. Numai că în acest moment al vieții mele simt că este responsabilitatea mea să îmi mențin un nivel vibrațional compatibil. Așa că felul în care gândesc, mă alimentez sau chiar acțiunile pe care le fac peste zi sunt încărcate cu mai multă responsabilitate. Interesant este că nu simt cum această conștientizare ar fi o povară. În schimb simt cum această responsabilitate este de fapt una sănătoasă și îmi aduce bucurie. Este o onoare pentru mine să fiu o unealtă în mâinile Energiei Universale. Iar acest fapt mă responsabilizează.
Ca să concluzionez acest prim punct din listă, te invit să arăți respect Sursei. Iar făcând asta vei observa cum inspirația nu te va mai părăsi niciodată. Iar „writer block” nu va fi altceva decât o glumă a trecutului.
2.Prezintă-te Zilnic La Datorie
Tot acest flux pe care ți l-am descris în cadrul primului punct devine un aspect tot mai natural al vieții mele. Însă simt cum toate aceste conștientizări ar fi întârziat să apară dacă nu răspundeam „prezent” zilnic timp de 300+ zile atunci când vine vorba de a crea.
Se spune că pentru a fi scriitor este necesar să faci un lucru destul de simplu și de bun simț: să scrii. Orice om care scrie zilnic, este scriitor. Nu există altă cale.
Mai există și tot felul de citate venite de la artiști celebri care spun că inspirația vine de fiecare dată, cu condiția să te găsească la masa de lucru. Și asta pentru că masa de lucru este singurul loc în care inspirația se așteptă de fapt să te găsească.
Așadar, dacă faci muncă artistică și vrei să depășești „blocajul” în a crea lucruri noi, te invit să te prezinți zilnic la datorie. Alege pur și simplu o cantitate de efort pe care să o investești zilnic și nu te abate niciodată de la regulă.
Înțelegând principiile de la punctul unu, și prezentându-te zilnic la muncă, ai toate șansele să nu mai experimentezi niciodată „blocajul scriitorului”.
3.Fă Din Plăcere Ceea Ce Faci
Indiferent de acțiunile pe care le întreprinzi la un moment dat, motivația din spate este extrem de importantă. Și asta fiindcă între a face ceva din plăcere sau a face ceva din obligație este o diferență enormă.
Tot o diferență enormă există și între a face un anumit gest din iubire pentru un alt om sau din frică. Chiar dacă gestul poate părea identic la exterior, în funcție de motivația interioră, rezultatul obținut diferă de la caz la caz.
De multe ori, creatorii de conținut experimenteză „writer block” și fiindcă uită motivul real pentru care creează. Ei uită faptul că s-au apucat să creeze din plăcere pură. Așa că ajung să producă artă din obligație.
Iar din obligație poți ajunge să ai anumite rezultate, dar tu nu vei fi niciodată mulțumit și te vei simți blocat.
Așa că ultima mea invitație de astăzi pentru tine este aceea de a învăța să uiți puțin câte puțin motivele egotice pentru care creezi. Și să începi în schimb să creezi din plăcere. Din plăcerea de a traduce și exprima într-un mod armonios mesajele pe care Energia Universală ți le transmite.
Păstrând acestă intenție în minte, vei începe să te reîndrăgostești de procesul creativ. Iar printr-o astfel de stare îți vei înălța vibrația, iar arta ta va începe să curgă natural, firesc și va impacta armonios viața celorlalți.
***
Acestea au fost cele trei sugestii care cred că pot ajuta orice creator de conținut să depășească blocajele și să curgă natural și aliniat.
Aplică așadar ceea ce ai învățat astăzi și bucură-te de o experiență în care ceea ce creezi va aduce bucurie atât în viața ta cât și în inimile celorlalți.
Iar dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share pe rețelele sociale. Cu cât mai mulți îl vor citi, cu atât mai armonios va fi contactul tuturor cu arta la nivel global.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu(un fel de aparat de radio 🙂 )