A permite unei informații să devină experiență este un lucru de importanță majoră pe drumul fiecărui om pasionat de evoluție. Ce își propune acest articol este să îți arate o posibilă cale prin care poți permite informației pe care o deții să devină experiență.
Alchimia în varianta ei originală este o știință a secolelor 12-18 a cărei scop era printre altele, găsirea unei modalități de transformare a metalelor în aur. Cuvântul alchimie este folosit însă titlul articolului în scop metaforic. Să alchimizezi informație spre a deveni experiență, înseamnă să găsești o cale prin care lucrurile pe care le știi să devină stări și trăiri.
Iar pentru ca lucrurile să ne fie ușoare pe mai încolo, propun să stabilim încă din capul locului că atât informația deținută, cât și o anumită experiență posibilă tot energie este. Parafrazându-l pe Tesla, acesta spune că dacă vom gândi în termeni de energie și vibrație, vom înțelege mai multe despre noi și despre Univers. Așa că de ce să nu o facem?
Informația poate fi considerată energie mentală experimentată sub formă de gânduri de toate felurile.
Experiența poate fi considerată o formă de energie superioară informației, în care Sufletul confirmă prin trăire o informație.
Simplificat, o informație poate fi aceea că a vedea un apus la malul mării este ceva minunat.
Transformarea acestei informații în experiență este să te duci efectiv la malul mării și să privești un frumos apus de soare.
Pentru exemplul simplificat, a transforma informația în experiență nu este deloc complicat. Tot ce are de făcut un om care deține informația despre apusul la malul mării, este să se urce în mașină, să se ducă la mare și să privească apusul. Calea transformării informației în experiență este extrem de evidentă aici.
Însă atunci când vorbim de informațiile din zona de dezvoltare personală și spiritualitate, lucrurile tind să nu mai fie la fel de clare. Și asta pentru că se poate observa ușor că la nivel de masă, oamenilor nu le este clar ce să facă pentru a transforma în experiență informațiile pe care le au.
Iar dacă te întrebi de ce este totuși important să duci informațiile pe care le deții în experiență, o să îți dau un exemplu simplu. Să ai cultură generală vastă, să știi informații despre multe domenii în cel mai mic detaliu, îți poate fi de folos să iei note de 10 la școală sau pentru a câștiga o emisiune de cultură generală. În schimb, a transforma cât mai multe informații în experiență te poate ajuta să fii fericit și împlinit. Asta pentru că fericirea și împlinire sunt stări asociate experienței. Iar cum tu îți dorești de fapt fericirea și împlinirea, devine evident de ce este important să înveți să transformi informațiile pe care le deții în experiență.
Fiindcă te afli pe un blog de dezvoltare personală și spirituală, cele 4 recomandări care urmează, au potențialul de a te ajuta să alchimizezi informațiile din domeniile dezvoltării personale și spirituale, spre a experimenta pe propria piele ceea ce înveți din cărți și cursuri.
Hai să le luăm pe rând:
1. Meditație
Pe tot ceea ce ține de informație utilă în evoluția ta spirituală, meditația este o unealtă extraordinară care îți poate aduce stări și trăiri prin care să îți explici informațiile citite în cărți. Una dintre tehnicile de meditație pe care am descoperit-o de curând la David R. Hawkins, am aplicat-o de-a lungul timpului, dar nu știam că ea este o tehnică ce se predă chiar, în diverse centre de meditație.
Această metodă este complementară focusului într-un punct fix și presupune ca fiind cu ochii deschiși să îți concentrezi atenția pe „periferii”. În schimb, atunci când meditezi pe un punct fix, periferiile sunt cumva „ignorate” și toată atenția e pe obiectul observat. Nu este o metodă mai bună sau mai rea decât cealaltă și o comparație între acestea nu ar trebui să existe. Sunt pur și simplu niște metode diferite care însă îți pot conferi experiențe și trăiri asemănătoare.
Când fiind cu ochii deschiși, te concentrezi pe periferii, ce îți dorești de fapt este să obții o stare în care privești înspre tot ceea ce se află în fața ochilor tăi, dar și înspre nimic specific în același timp. Imaginea se „blurează” cumva, iar mulți oameni aplică această metodă inconștient. Ceea ce îți dorești să obții în această meditație este foarte asemănător cu acea stare în care omul privește înspre nimic și spunem despre el că a căzut pe gânduri sau este cu mintea în altă parte. Ei bine, ochii au de făcut exact ce fac atunci când omul cade involuntar pe gânduri, numai că pentru a aplica tehnica mintea este în prezent și observată cum puțin câte puțin încetează să conceptualizeze. Te poți opri chiar acum din citit și să experimentezi asta pentru câteva secunde. O să vezi că e interesant.
2. Maestru
La pagina 81 a cărții în limba engleză „I Reality And Subjectivity”, David R. Hawkins răspunde la marea curiozitate care sună cam așa: „Cum se face că există atât de mulți oameni care citesc o sumedenie de cărți, merg la o sumedenie de cursuri, iar ei tot neîmpliniți și nefericiți sunt? De ce nu are loc această transformare a informației în experiență”.
Răspunsul oferit mi s-a părut foarte interesant, așa că îl găsești tradus de către mine în cele ce urmează: „O problemă frecventă a căutătorului spiritual neîncetat este că el nu s-a aflat niciodată în prezența unui maestru cu un nivel suficient de înalt de conștiință, a cărui aură are puterea de a cataliza transformarea informației într-o experiență subiectivă”.
Așadar, iată cât de important este să te afli la un moment dat pe durata acestei vieți în prezența fizică a unui maestru autentic. Recomandarea punctului doi este prin urmare aceea de a căuta un maestru cu care rezonezi, să îl calibrezi(de preferat) iar mai apoi să faci în așa fel încât să fii în prezența lui. Acest gest al tău te poate ajuta să alchimizezi informația în experiență, lucru pe care am stabilit deja că ți-l dorești.
3. Practică
Pe ici pe colo, vei găsi și sugestii de exerciții practice concrete. De exemplu sugestia de la punctul unu al articolului poate fi considerată un astfel de exercițiu.
Pentru transformarea lină a informațiilor în experiență, tot ceea ce reprezintă exercițiu practic ar fi recomandat să fie experimentat imediat. O să dai și peste exerciții care nu funcționează pentru tine, fiindcă fiecare dintre noi este diferit. Însă o să găsești și exerciții care ți se potrivesc mănușă. Totul este să experimentezi cu deschidere în această zonă și să alegi ceea ce simți că ți se potrivește și te ajută să experimentezi stări.
Când auzi un exercițiu fă-l, când îți spune un prieten despre un exercițiu, du-te acasă și fă și tu, când auzi la un curs de o metodă pune-o în aplicare. Este foarte important ca prin astfel de experiențe repetate să ajungi în cele din urmă să îți confirmi măcar o parte din ceea ce la nivel mental cunoști deja. Iar ultima sugestie cu care am simțit să vin în acest articol este…
4. Ingeniozitate
Tu ești creator. Tot ceea ce îți mai rămâne de făcut este să îți reamintești cine ești și să te recunoști ca atare. Ai în tine capacitatea de a aduce noi potențiale în experimentare. Și poți face asta relativ ușor dacă îți dai voie să gândești liber și să adopți o atitudine deschisă în general.
Ultima sugestie care să te ajute în alchimizarea informațiilor în experiență este aceea de a fi tu însuți inventiv și de a găsi propriile căi prin care să transformi un lucru de care auzi în ceva ce tu însuți ai experimentat.
***
Acestea fiind spuse, articolul se încheie aici. Cele 4 sugestii sunt unelte propuse care au potențialul de a te ajuta să transformi informații în experiențe. Dă-le curs în funcție de cum simți și spor la experimentat!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu