Am scris la un moment dat un articol în care am explicat de ce dacă ceva ce îți dorești lipsește, lipsește fiindcă tu blochezi. Dacă nu ai citit acel articol, îți recomand să îl parcurgi înainte de a merge mai departe cu lectura acestui text.
Astăzi o să explic de ce mentalitatea luptei cu care suntem învățați încă de mici și o păstrăm până la maturitate este distructivă pentru oamenii care o adoptă.
Este adevărat că în anumite situații concrete, oamenii care luptă pentru a-și transforma dorințele în realitate, ajung să își vadă visurile îndeplinite. Însă a privi înspre acest rezultat și a trage concluzia că mentalitatea luptei funcționează, ar fi eronat.
Imaginează-ți că ai de mers din punctul A în punctul B. O primă variantă este să o iei pe un drum astfaltat și drept. Iar cea de-a doua variantă este să treci mai întâi printr-un sat cu drum neasfaltat, să urci un deal abrupt, să înoți 300 de metri după care să mergi pe bicicletă 30 de minute, iar la final o să ajungi în același punct B.
Când privesc în jur, observ că majoritatea oamenilor aleg varianta a doua. Și unii dintre ei, cei care nu renunță pe parcurs și se întorc în punctul A, ajung să experimenteze starea punctului B.
Dar dacă drumul asfaltat îți stă la dispoziție, de ce să nu îl accesezi?
Răspunsul pe care eu l-am găsit este acela că societatea ne inoculează de mici ideea că trebuie să luptăm. Se creează competiție între elevi încă de când mergi în clasa întâi. Majoritatea sporturilor au exact aceeași idee de competiție pe care se bazează. Iar odată cu trecerea anilor, în creierul nostru ideea devine din ce în ce mai îcetățenită. Iar această idee ne transmite subliminal faptul că trebuie să luptăm pentru a obține ceea ce ne dorim. Indiferent de aria din viața noastră în care ne putem manifesta o dorință la un moment dat.
Vreau în același timp să îți atrag atenția că de obicei lucrurile pe care ți le dorești nu vin înspre tine dacă stai întins pe canapea și nu faci absolut nimic. Iar în acest articol eu nu recomand asta.
Și nu recomand asta cu toate că am auzit că există oameni pe acest pământ care pot manifesta absolut orice cât ai clipi din ochi. Însă sunt extrem de puțini. 2-3 din 8 miliarde. Și de obicei nu își prezintă această capacitate în fața altor oameni.
Nu recomand statul pe canapea și speranța că o să manifești orice cât ai clipi din ochi stând, cu toate că eu cred că este posibil. Aceasta este însă altă discuție.
În același timp nu recomand sub nicio formă să lupți pentru a obține ceea ce îți dorești de la viață.
Și asta pentru că așa cum am explicat într-un alt articol, tot ceea ce tu îți dorești ți-a fost oferit deja. Drumul asfaltat despre care ți-am vorbit cu câteva paragrafe mai sus, presupune să înțelegi și accepți că tot ceea ce îți dorești ți-a fost oferit deja. Iar mai apoi, doar să îți dai voie să primești.
Ideea este că ajungi tot din punctul A în punctul B. Numai că faci asta într-un mod plăcut și armonios. Fără a avea măcar tangență cu vibrația destul de lipsită de armonie a luptei.
Ce Poți Învăța Din Jocul X și 0?
Astăzi am avut o experiență foarte interesantă. Mă aflam într-un cadru interesant alături de mai mulți oameni, iar cineva își prezenta firma. Însă a decis să introducă în această prezentare și un moment de educație.
Pentru asta a avut nevoie de 6 voluntari din public. Voluntari printre care m-am oferit și eu.
Mai apoi am fost împărțiți în două echipe de câte 3 și am fost rugați să nu vorbim între noi. Nu aveam voie să vorbim nici cu membrii echipei, nici cu membrii celorlalte echipe.
Pe tablă era desenat un pătrat mare împărțit în mai multe pătrățele mici. Jocul X și 0 pe care îl știm cu toții se joacă pe un careu de 3×3. Noi am jucat pe un careu 8×8.
De fiecare dată când îi venea rândul unei echipe, unul din membri(prin rotație) completa cu un X sau un 0 în funcție de echipa din care făcea parte.
Facilitatorul ne-a spus așa: „Pentru fiecare linie completă de X sau de 0 echipa respectivă primește 10.000 de euro(imaginari desigur)”.
Iar noi am început să jucăm.
După ce ne-a venit fiecăruia rândul de 3-4 ori, a devenit clar nu numai că nimeni nu a făcut o linie completă, ci că la felul în care erau plasate X-urile și 0-urile, nimeni nu mai avea cum să facă o linie completă.
Am fost trimiși înapoi în public, iar mai apoi cel care a inițiat jocul ne-a spus și morala.
Conform regulamentului care ne fusese prezentat și care suna așa: „Pentru fiecare linie completă de X sau de 0 echipa respectivă primește 10.000 de euro”, fiecare dintre echipe ar fi putut pleca acasă cu nici mai mult nici mai puțin de 40.000 de euro.
Nu spunea nimeni că trebuie să îi oprim pe ceilalți din a face linii complete. Și nici că atunci când se formează o linie completă se oprește jocul iar echipa respectivă este declarată câștigătoare. Nimeni nu a precizat asta.
Regulamentul spunea doar atât: „Pentru fiecare linie completă de X sau de 0 echipa respectivă primește 10.000 de euro”.
Deci dacă am fi cooperat, pe o tablă de 8×8. Fiecare echipă primea 40.000 de euro.
Frumos nu?
Ce am făcut noi în schimb a fost să alegem lupta.
De ce am făcut asta?
Fiindcă așa suntem programați. Când ni s-a creat cadrul echipelor, deja mintea noastră a zburat înspre competiție. Când ni s-a spus de X și 0, noi ne-am asumat niște reguli imaginare deja știute. Reguli care presupun desigur să îți înfrângi adversarul. Însă în momentul prezent, cadrul era unul diferit. Iar regulamentul nu era moștenit. Regula era foarte simplă. Și am expus-o deja în mod repetat în paragrafele de mai sus.
Metafora pe care te invit să ți-o extragi tu de aici este aceea că exact așa stau lucrurile și în viață. Dacă alegi să lupți s-ar putea ca atât tu cât și ceilalți să pierdeți. Se poate într-adevăr ca tu să ieși câștigător, dar știm prea bine că atunci când există luptă există câștigători și învinși.
Dacă alegi în schimb calea acceptării, viața ta se poate transforma în profunzime și în cel mai armonios mod cu putință.
Iar în cele ce urmează o să îți explic puțin ce presupune această abordare diferită pe care ți-o propun.
1.Înțelege Că Universul În Ansamblul Lui Îți Este Prieten
Și te invit să conștientizezi că fiecare aspect al realității tale îți este tot prieten. Indiferent dacă întâlnești un om nou, discuți cu un om pe care l-ai mai întâlnit sau te afli în orice alt context, realitatea pe care o experimentezi este prietena ta. Și asta în primul rând pentru că tu o creezi. Să adopți o atitudine de luptă este cât se poate de posibil. Ce te invit eu să înțelegi este că nu are niciun rost să te lupți. Tu te poți lupta oricând cu tine însuți și atunci vei ajunge la disconfort, însă cred că nu îți dorești să experimentezi asta.
2.Observă În Jur Colaboratori Și Nu Competiție
Oamenii pe care tu îi întâlnești în jur nu fac altceva decât să reflecte aspectele care se găsesc în interiorul tău. Așa că invitația mea este aceea ca indiferent de tipul de oameni pe care îi întâlnești în realitatea ta, să fii recunoscător pentru că ei sunt acolo. În acest fel tu poți conștientiza ce se află de fapt în interiorul tău.
Aduc în discuție din nou experiența lui Hew Len cu bolnavii mental care se aflau într-o stare deosebit de gravă. Dr. Len și-a spus că dacă aceste persoane au apărut în viața lui, iar el își creează realitatea, atunci tot el a creat și boala acestora.
Asumându-și responsabilitatea și înțelegând că ceilalți nu fac altceva decât să îi reflecte interiorul, a reușit să îi vindece pe toți. Asta vindecându-și interiorul desigur.
Exact pe același principiu, ce te invit este ca de fiecare dată când în jur ai putea vedea competiție, tu să alegi să vezi colaborare. Și asta pentru că de fiecare dată lucrezi cu reflexiile tale. Dacă lupți cu ele, vei pierde energie inutil și vei fi dezamăgit. Dacă te împrietenești cu reflexiile tale, experiențele tale îți vor aduce satisfacție.
3.Curgi Împreună Cu Flow-ul
Cel mai simplu mod de a transmite această idee mi se pare cel în care te invit să te gândești la un râu.
Așa cum bine știm cu toții, râul are o anumită direcție de curgere. A intra în rezonanță cu flow-ul, înseamnă să te miști în direcția naturală în care se mișcă și râul. A te lupta, înseamnă să mergi împotriva flux-ul Universal.
Și este drept că dacă investești foarte multă energie și ești cu adevărat persistent, o să reușești să te miști și opunându-te. Însă satisfacția pe care o vei obține va fi aceea că ai înaintat doar vreo câțiva zeci de metri. Iar bucuria va fi una a ego-ului. Pe când dacă ai fi ales calea de a intra în rezonanță cu flux-ul firesc al Energiei Universale, ai fi înaintat sute de metri, și ai fi ajuns în zona cea mai potrivită și armoniosă pentru tine din punct de evedere Universal. Pe lângă asta, satisfacția resimțită ar fi fost una a sufletului.
4.Înțelege Că Dacă Alegi Să Lupți, Lupți Cu Tine
Tot Hew Len o spune într-un mod extraordinar: „Nu există exterioritate. În exterior realitatea ia forma gândurilor mele. Dacă gândurile mele sunt armonioase și pozitive, vor crea o realitatea armonioasă și pozitivă. Dacă gândurile mele sunt infestate de negativitate și lipsă de armonie, atunci vor crea o realitate ostilă și lipsită de armonie”.
Experiența ta în ansamblul ei este creația ta. Iar ceea ce se află în jurul tău, nu numai că este creația ta, dar dintr-un anumit punct de vedere, exteriorul tău ești tu însuți.
Asemeni unei celule care se află într-un organism mai mare, la fel și tu faci parte din acest Univers mirific și extraordinar. Ești parte din Întreg.
Imaginează-ți că în acest moment strângi degetele de la mână foarte strâns și îți dai un pumn în ochi folosindu-te de toată forța de care dispui. Cu siguranță o să te doară și în funcție de cum o să dai, sunt șanse chiar să te lovești foarte rău.
Poate o să îți spui că numai o persoană care nu gândește ar face așa ceva. Numai că eu îți spun că de fiecare dată când cineva alege să se lupte în realitatea pe care o experimentează face o alegere identică cu aceea de a-și da singur un pumn în față.
Speranța mea este că permițând acestei conștientizări să intre în viața ta, îți va fi mai ușor să adopți atitudinea colaborării în detrimentul luptei.
5.Bucură-te Pentru Succesul Celorlalți
Iar rațiunea principală pentru care te invit să faci asta este aceea că invidia are prin ea însăși o vibrație joasă. Să nu te bucuri pentru reușitele celorlalți oameni care apar în realitatea ta, are drept proveniență tot atitudinea de luptă.
Dacă lupți, ego-ul tău este cel care simte că trebuie neapărat să câștige. Tot ego-ul este cel care îți spune că tu ar fi trebuit să ai acel succes și nu un anumit om sau grup de oameni din realitatea ta.
Când de fapt, atunci când tu vezi un succes la cineva din exteriorul tău, acesta este un semnal că dacă îți dai voie să primești, vei avea și tu un succes similar sau chiar mai mare. Nu uita că tu ești cel care își creează realitatea. Vezi succes în jur? Atunci trebuie să te feliciți pentru gândurile armonioase care au făcut ca tu să experimentezi o realitate în care apare succesul.
Un om care alege să invidieze succesul se pune într-o postură destul de interesantă. Fiind creatorul conștient sau inconștient al realității lui, el a făcut ca în experiența lui să apară succesul unui alt om. În loc să fie recunoscător și să aprecieze asta, el îngroapă gândurile precedente armonioase care au condus la crearea acelei realități. Și le îngroapă cu vibrația negativă a invidiei.
Apreciază și spune mulțumesc. Practică recunoștința, iar în acest fel îți vei înălța vibrația. Ai mereu în minte ideea conform căreia tu îți creezi realitatea și fă pace catât cu exteriorul cât și cu interiorul tău. Când atitudinea de luptă dispare, faci loc miracolelor în viața ta.
***
Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog să îi dai un share pe rețelele sociale.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu