Fotografie de Suzzane Smith
Îmi place să citesc cărți de calitate. Din moment ce ai deschis articolul presupun că ne asemănăm în această privință. Mi-am dat seama de curând că foarte rar am recomandat cărți pe blog. Iar atunci când am făcut-o a fost în cadrul unor articole în care am simțit să o fac.
Niciodată însă nu am scris un articol numai cu recomandări. Asta până astăzi, când m-am decis să fac o listă cu 7 cărți pe care le-am citit și în care am găsit ceva remarcabil. Ca să fac lucrurile mai interesante, am adăugat sub fiecare carte o secțiune formată din trei părți:
- ce mi-a plăcut mie la respectiva carte
- de ce o recomand, și
- un fragment cu care am rezonat cel mai mult atunci când am citit
7 cărți de spiritualitate pe care le recomand
Mi-a plăcut la această carte faptul că autorul îmbină o poveste cu mesajul pe care dorește să îl transmită. Atât după titlu cât și după conținut poate părea o carte care te învață cum să faci bani. În schimb, dacă ești atent, cartea te învață o relație cu divinitatea de pe urma căreia banii vor veni de la sine.
O recomand pentru că este mai puțin cunoscută și mult prea valoroasă pentru a nu fi citită. Pe lângă asta, are un preț accesibil pentru valoarea pe care o oferă.
Fragment: Secole la rând, toți marii gânditori ai umanității au afirmat că cea mai mare limitare pe care și-o poate impune omul, și, implicit, principalul obstacol în calea obținerii succesului, este propria minte. Dilată-ți limitele minții, iar limitările vieții se vor dilata la rândul lor. Condițiile exterioare ale vieții tale se vor schimba ca prin farmec.
Rațiunea și logica sunt absolut necesare pentru a atinge succesul, dar nu sunt și suficiente. Ele sunt niște simple instrumente, niște slujitori. Din păcate, de multe ori devin principalele obstacole în calea marilor realizări, care nu pot fi atinse decât de către cei care cred cu convingere în puterile nelimitate ale minții.
Mi-a plăcut modul în care Eckhart Tolle te invită în această carte să te privești ca cel care ești cu adevărat. Să renunți măcar temporar la etichetele profesiei și contextelor sociale și să fii tu în profunzime.
O recomand pentru noua perspectivă pe care o poate oferi cititorului. Dacă ai fi în mijlocul pădurii fără busolă și nu ai ști în ce direcție să te îndrepți, această carte este ca și cum ai descoperi un turn de control în care urci și ai posibilitatea unui alt punct de vedere.
Fragment: Asigurați-vă că țelurile voastre sunt dinamice, adică țintesc către o activitate în care sunteți implicați și prin care sunteți în legătură cu alte ființe umane și cu întregul. În loc să vă vedeți ca un actor sau scriitor celebru și așa mai departe, trebuie să vă imaginați că prin ceea ce faceți inspirați nenumărați alți oameni și le îmbogățiți viețile.
Simțiti cum activitatea respectivă îmbogățește sau aduce profunzime nu doar vieții voastre, ci și vieții semenilor. Simțiți că sunteți o deschidere prin care curge energia dinspre Sursa nemanifestată a întregii vieți, în beneficiul tuturor.
Mi-a plăcut faptul că exact în momentul în care întreaga planetă se pregătea să spună că între știință și spiritualitate nu există absolut nici o legătură, Gregg Braden amintește contrariul. Știința reală din zilele noastre vine să demonstreze adevăruri spirituale cunoscute de acum mii de ani, iar asta este extraordinar.
O recomand pentru a afla în detaliu care sunt acele experimente și studii care susțin spiritualitatea.
Fragment: Tot ce se întâmplă într-un loc se întâmplă și în alte locuri; tot ce s-a întâmplat la un moment se întâmplă și la momentele ulterioare. Nimic nu este local, nimic nu este limitat la locul și la momentul la care se întâmplă.
4. Calea mea, calea norilor albi
Mi-a plăcut felul în care Osho se folosește de tot felul de parabole mai puțin cunoscute pentru a se face mai bine înțeles. Cartea are un mesaj profund, dar cu toate acestea este o lectură care nu te solicită foarte tare.
O recomand în primul rând dacă nu ai mai citit nici o carte de Osho. Este perfectă pentru a face cunoștință cu personalitatea acestuia.
Fragment: Poate vă surprinde să auziți că iubirea vă face lipsiți de dorințe; dorința însoțește nemulțumirea. Doriți fiindcă nu aveți. Doriți fiindcă credeți că dacă ați avea un lucru, acela v-ar aduce mulțumire. Dorința apare din cauza nemulțumirii. Când există iubire și două centre s-au întâlnit și s-au dizolvat și s-au contopit, și când ia naștere o calitate alchimică nouă, mulțumirea își face apariția. E ca și cum întreaga existență s-a oprit – nemișcare. Atunci momentul prezent e singurul moment. Și atunci poți spune: „Ah, prăjitura asta e delicioasă”. Nici măcar moartea nu înseamnă nimic pentru un om care iubește.
5. Puterea prezentului – Ghid practic
Mi-a plăcut faptul că la fiecare 2-3 pagini găseam o propoziție în fața căreia mă vedeam nevoit să mă opresc pentru a o înțelege. Făceam o pauză, o reciteam, și mai apoi îmi dădeam seama că tocmai am citit punerea în cuvinte a unui adevăr profund.
O recomand pentru că este scurtă și plină de valoare.
Fragment: Nu puteți ierta cu adevărat, nici pe alții, nici pe dumneavoastră înșivă, atât timp cât sentimentul dumneavoastră de identitate derivă din trecut. Numai având acces la puterea lui Acum, care este propria dumneavoastră putere, poate exista iertare adevărată. Aceasta lasă trecutul fără putere și înțelegeți profund că niciun lucru pe care l-ați făcut vreodată sau care vi s-a făcut nu poate nici măcar atinge esența luminoasă care sunteți.
Când vă abandonați în fața a ceea ce este și deveniți astfel pe deplin prezent, trecutul încetează să mai aibă vreo putere. Nu mai aveți nevoie de el. Prezența este cheia. „Acum” este cheia.
Mi-a plăcut faptul că această carte te învață cum să rezolvi orice conflict folosindu-te de forța universală a iubirii. Nici măcar nu este nevoie să fii față în față cu persoana sau situația cu care te afli în conflict. Iubind poți transforma conflictul în armonie.
O recomand pentru a înțelege mai clar iubirea. Dependența nu este iubire, iar cartea te învață cum să te alimentezi cu acest combustibil al iubirii, înțelegându-l.
Fragment: Cine își iubește cu adevărat copiii le acordă libertatea de a fi ei înșiși, de a crește, de a înflori. În niciun caz nu încearcă să le pună stavile. El îi călăuzește și îi iubește într-o manieră detașată, pornind de la premisa că sunt copii lui Dumnezeu, la fel ca el însuși. Oricum, mai devreme sau mai târziu vor trece prin viață exact așa cum și-au propus când au venit în această lume.
Mi-a plăcut umorul prezent în carte.
O recomand pentru că în urma lecturii îți poți forma o opinie clară cu privire la cine a fost cu adevărat Osho.
Fragment: Cineva l-a întrebat odată pe Van Gogh: – Care dintre picturile tale este cea mai bună? Van Gogh a răspuns: – Cea pe care o pictez acum. După o vreme, omul l-a întrebat din nou pe Van Gogh același lucru. Pictorul i-a răspuns: – Ți-am mai spus. Aceasta este pictura mea cea mai bună! Dar picta un alt tablou! „Cel pe care îl pictez acum este întotdeauna cel mai bun!”.
Dumnzeu se revarsă continuu, la infinit. Când pe pământ se naște un Mohamed, el este cel mai bun. Când se naște un Buddha, acesta devine cel mai bun. De fapt, Dumnzeu nu creează niciodată produse second-hand. Tot ce creează este perfect, este incomparabil.
Acestea sunt 7 cărți care mi-au plăcut și pe care ți le recomand. Lista însă rămâne deschisă. Te invit să adaugi în secțiunea de comentarii titluri de cărți despre care tu consideri că merită citite.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu