Ideea acestui articol mi-a venit în momentul în care mi-am dat seama că toată lumea își dorește succes. Indiferent de definiția pe care fiecare o dă succesului, și indiferent de rezultatele pe care fiecare le așteaptă de la el însuși și de la ceilalți, toată lumea își dorește succes.
Imaginează-ți că ai merge pe stradă cu un microfon în mână și ai întreba oamenii: „Bună ziua, nu vă supărați, dumneavoastră doriți să fiți de succes?”. Câte „nu”-uri sincere crezi că ai primi? Foarte puține spre deloc.
Și chiar dacă toată lumea își dorește succesul, totuși foarte puțini consideră despre ei înșiși că ar fi oameni de succes.
Iar pe lângă asta, mai există un lucru foarte important care merită amintit. Tu poți defini succesul raportându-le la sănătate. Partenerul tău poate defini succesul gândindu-se la familie. Un prieten de al tău poate defini succesul raportându-se la bani, iar vecinul tău poate defini succesul raportându-se la calitatea prietenilor pe care îi are. Cine are dreptate? Toată lumea.
Și asta pentru că definiția succesului nu este ceva general valabil pentru absolut toată lumea. Suntem diferiți, iar fiecare dintre noi privește viața în mod diferit. Ce mi-am propus eu în acest articol este fac o listă cu principii care au un spectru foarte larg de aplicabilitate. Cu alte cuvinte, indiferent de felul în care definești tu succesul, poți lua lista de mai jos iar dacă o aplici vei avea rezultate. Aceasta este promisiunea mea din începutul articolului. Iar acum, hai să vedem despre ce idei mi-am propus să îți vorbesc astăzi.
1. Indiferent de ceea ce faci, dă 100%
Mie unul mi-a luat foarte mult timp să înțeleg acest lucru. Iar ca să fiu sincer încă lucrez să integrez cât mai adânc în personalitatea mea acest principiu.
Am avut ocazia chiar de mai multe ori să văd cât de eficient funcționează dacă îl aplic, dar mai sunt zile în care pur și simplu uit să o fac.
Există o vorbă care spune că dacă ești măturător de stradă, mătură atât de eficient strada încât oamenii care trec pe acolo să spun: „Wow! Dar cine a măturat aici?”. Eu spun că dacă ești undeva angajat să speli wc-urile, fă-o cu atât de multă dedicare, dă 100% și nu vei spăla wc-urile pentru prea mult timp. Și apropo de asta am chiar un exemplu cât se poate de real. O să vezi că toată această idee cu spălatul wc-urilor și măturatul străzilor nu este doar o metaforă, ci este ceva cât se poate de real.
„Gordon Weiske și-a descoperit pasiunea la o vârstă fragedă. Își dorea să facă filme. Dorind în continuare să intre în lumea filmului, după ce a fost dat afară de la universitate, și-a adunat încrederea și a început să bată la ușa studiourilor, întrebând de o slujbă.
El s-a oferit chiar să lucreze pe gratis, însă toată lumea îl refuza.
În acel moment, Toronto nu avea chiar cel mai bun statut în materie de studiouri de film și majoritatea caselor de producție erau foste oțelării convertite în platouri de filmare.
Cunoscând condițiile dificile, a doua oară când Gordon a trecut pe la fiecare studio și casă de producție dărăpănată care l-au respins, s-a dus înarmat cu soluție de curățat și cu prosoape de hârtie – și le-a cerut permisiunea de a le curăța toaletele. Unii au râs, nefiind siguri dacă vorbea serios sau nu, în timp ce alții au spus un DA bucuros – urmat de replica: DAR PUȘTIULE, TOT N-O SĂ TE ANGAJĂM.
Gordon a făcut asta în fiecare zi timp de o săptămână, curățând în fiecare zi cu minuțiozitate toaletele studioului de producție, care odinioară fuseseră folosite de oțelari. A dat peste straturi și straturi de murdărie, dar Gordon freca lună porțelanul toaletei. S-a asigurat, de asemenea, că lasă numărul de telefon și numele, după ce învățase un lucru despre industria filmului, și anume cât de important este să îți apară numele pe genericul filmului. De fapt, pe spatele fiecărei uși de toaletă a atașat următorul anunț la CV-ul cinematografic:
TOALETĂ CURĂȚATĂ DE GORDON.
DORESC SĂ INTRU ÎN LUMEA FILMULUI.
LUCREZ PE MÂNCARE!
Deși CV-ul cinematografic și experiența erau modeste pe hârtie, s-a asigurat că munca lui vorbește pentru el, prin cele mai curate toalete din oraș. Gordon a dat cu alte cuvinte 100%.
Într-o noapte, telefonul lui Gordon a sunat. Cineva îi dădea de muncă. Era vorba de echipa din spatele filmului care avea să se numească Good Will Hunting. În acest fel, Gordon a făcut parte din echipa unui film care avea să câștige premiul Oscar.
În 2011, Gordon a fost invitat să se alăture echipei de dezvoltare de la DreamWorks și să lucreze cu eroul său personal, Steven Spielberg.”
Îți mai amintești de unde a plecat totul? Gordon a dat 100% în spălarea toaletei. Același lucru ți-l recomand și ție dacă vrei să ai succes. Dă 100%.
2. Folosește-te de forța unui mastermind
În România această idee cu mastermind-ul este încă destul de puțin populară. Tocmai fiindcă nu vreau să rămână foarte mult timp la același nivel de popularitate, ci vreau să crească, am decis să o includ în acest articol.
Eu am experimentat cu acest concept pe care inițial l-am citit în cartea „Folosește-ți mintea pentru a te îmbogăți” scrisă de Napoleon Hill. Am făcut parte timp de câteva săptămâni dintr-un grup de mastermind în limba engleză. Iar momentan, folosesc principiile unui mastermind împreună cu un alt om care este dornic să învețe și să crească. Facem asta împreună. Ne dăm feedback și ne ajutăm reciproc aducând în discuție idei și concepte dintre cele mai valoroase.
Ca și idee vreau să știi că nu este nimic reglementat și nimic bătut în cuie despre cum ar trebui să decurgă aceste întâlniri. Ești liber să îți creezi propriul format. Cu precizarea că într-un final trebuie să ajungi la un format care să te satisfacă pe tine din toate punctele de vedere.
Niște recomandări de început ar fi să stabilești o periodicitate a întâlnirilor și o formă de comunicare. Vă puteți întâlni pe skype, google hangouts, sau chiar puteți discuta doar pe e-mail periodic. Iar în timp ce vă întâlniți periodic îți recomand ca unul dintre voi să țină evidența întâlnirilor din punctul de vedere al ideilor împărtășite. Ai asta în minte și pornește la drum. Te vei adapta pe parcurs.
3. Găsește-ți un mentor
Vreau să știi că în acest articol am selectat numai cele câteva idei pe care le consider esențiale pe drumul tău spre succes. Dacă ar fi să facem un exercițiu, cred că aș putea găsi ușor câteva zeci de sugestii pe care le poți aplica în viața ta și aplicându-le să obții rezultate satisfăcătoare. Pentru tine eu am selectat astăzi numai esențialul.
Iar revenind la principiul mentoratului, eu cred că aceasta este modalitatea prin care poți crește cel mai rapid. Cel puțin în cazul meu așa a fost.
Indiferent de ceea ce îți propui să faci, găsește un om care a făcut deja acel lucru și cere-i să îți fie mentor. Chiar dacă acum poate nu crezi asta, o să vezi că de cele mai multe ori, majoritatea oamenilor cărora le ceri să îți fie mentori o să accepte cu deschidere să te mentoreze. Totuși pentru ca acest lucru să aibă loc este necesar să fii atent la un aspect foarte important: pune în aplicare ceea ce îți spune mentorul și comunică-i constant rezulatatele pe care le-ai obținut.
Astfel produci bucurie în sufletul mentorului tău, iar el va veni înspre tine cu și mai multe informații valoroase pe care aplicându-le, tu vei crește și mai mult.
Cred că pasul la care se blochează cei mai mulți este fix faza de început atunci când trebuie să abordeze potențialul mentor.
Vreau să îți prezint lucrurile dintr-un alt unghi și să te fac să înțelegi că tu nu ai oricum nimic de pierdut.
Imaginează-ți că i-ai propus cuiva să îți fie mentor. Există două variante. S-ar putea să te refuze. Asta poate înseamna că nu este momentul potrivit pentru tine sau pur și simplu o oportunitate și mai mare stă să se arate. Nu uita că Universul complotează în permanență spre armonia ta.
Sau, mai există varianta doi în care omul acceptă. Astfel vei avea de câștigat prin informațiile valoroase pe care le vei primi.
Așadar, să recapitulăm. Dacă ești refuzat, nu pierzi nimic. Înainte de refuz nu aveai un mentor, după refuz te afli în aceeași situație. Dacă ești acceptat ca și învățăcel, ai de câștigat. Așa că de ce să mai prelungeșit așteptarea? Acționează acum! Găsește omul care face deja ce ai vrea și tu să faci și abordează-l. Să îți găsești un mentor este o unealtă accelerată de creștere.
4. Citește cărți în permanență
Am aflat de curând că oamenii de succes se educă cel puțin 20 de ore pe săptămână. Am rămas cu cifra aceasta în cap fiindcă mi se pare destul de dificil de atins.
Recomandarea mea este ca să te asiguri că dacă primești întrebarea: „Ce carte citești acum?” să ai tot timpul ce să răspunzi. Și excelent ar fi să răspunzi printr-un titlu de carte și nu prin „nu citesc nicio carte în acest moment”.
Nu vreau să îți dau sugestii pe ritm. Fiecare om are ritmul său și o anumită cantitate de timp care poate fi investită în lectură și educație. După ce ți-ai descoperit însă propriul ritm te invit să te ții de el și să te educi în permanență.
Lectura înseamnă creștere și adaptabilitate. Există foarte multe cărți de înaltă clasă pe piața mondială. Dacă vrei recomandări de cărți îmi poți scrie și îți sugerez titluri cu cea mai mare plăcere.
Apropo de asta, dacă nu ai citit-o deja, îți recomand cartea scrisă de mine: „Arta de a duce o viață împlinită”. Printre feed-back-urile primite de la cititori s-au găsit și mesaje precum: „cartea ta este o bijuterie” sau „o carte realizată într-un asemenea fel rar mi-a fost dat să văd în România”.
Indiferent de ce vei alege totuși să citești, asigură-te că lectura îți aduce valoare și informațiile pe care le parcurgi pot fi folosite pentru a te apropia de visurile tale.
5. Concentrează-te pe esențial
Am scris și un articol în care am abordat un pic mai pe larg aceast subiect. Găsești articolul aici: http://fiimplinit.ro/minimalism/
Unul dintre lucrurile care îi ține pe majoritatea oamenilor departe de succes este aglomerarea și zgomotul neimportant de care se lasă înconjurați. În timpurile care trăim, informația abundă în jurul nostru. Cantitatea de informații trimise înspre noi tinde să fie mai mare decât capacitatea noastră de a o procesa. De aceea, îți recomand din suflet să ai în vedere o disciplină de filtrare a esențialului. Să dezvolți o disciplină de a-ți direcționa atenția înspre mai puțin, dar înspre acel puțin care este cu adevărat important și relevant pentru tine.
Pe lângă articolul pe care l-am amintit la începutul acestui punct, îți recomand să citești cartea Esențialismul care a apărut de curând în limba română. Eu am citit-o inițial în engleză și m-am bucurat foarte mult să o recitesc și în limba română. Ea poate fi comandată de aici.
Și am încredere să îți spun că după ce o vei fi terminat de citit te vei simți cu totul alt om. Vei vedea viața cu totul altfel într-un sens extrem de pozitiv. Vei învăța cum să te concetrezi pe ce este important și esențial pentru tine.
Energia ta nu va mai fi dispersată într-o sută de direcții, iar tu nu te vei mai simți ca și cum înaintezi foarte lent înspre visurile tale. Vei obține claritate și o disciplină pe care o vei purta tot restul vieții.
6. Vizualizează-ți obiectivele
Iar aici o să îți dau o sugestie cât se poate de simplă pe care o poți aplica astăzi sau când ai puțin timp liber. Foarte eficient la această sugestie este faptul că muncești o singură dată ca să o implementezi(câteva ore). Mai apoi, te vei bucura de beneficii pentru o perioadă foarte lungă de timp. Iată în ce constă.
Dacă te descurci cât de cât să lucrezi cu un soft de editare de fotografii atunci este excelent. Dacă nu, o să trebuiască să rogi un prieten care se pricepe cât de cât sau să angajezi pe cineva. Din punctul meu de vedere merită chiar și să plătești pentru a da curs sugestiei.
Înainte de deschide soft-ul de editare sau de a apela la un prieten, vreau să îți iei 30-60 de minute și să notezi pe o foaie de hârtie care sunt acele câteva lucruri, experiențe, persoane pe care le vrei în viața ta.
De exemplu, dacă vrei un anumit obiect de mobilier notează pe hârtie ce vrei, specifică-i culoarea și toate detaliile care îți mai vin minte. Dacă vrei o anumită experiență(să zicem o excursie pe o plajă exotică) notează exact unde. Imaginează-ți eventual o secvență pe care vrei să o trăiești atunci. Specifică țara și așa mai departe. Sunt convins că ai prins ideea.
După ce ai făcut acest prim pas, tot ce mai rămâne de făcut este să creezi o reprezentare grafică a dorinței tale. De aceea aminteam adineaori de soft-ul de editare al fotografiilor.
Fiindcă acum este momentul să deschizi acel soft, iar dacă îți dorești un obiect de mobilier, fă o poză în casa ta acolo unde vrei să îl pui. Iar poza respectivă editeaz-o și pune obiectul de mobilier acolo.
Dacă îți dorești o vacanță pe o insulă exotică, caută insula pe care ai descris-o inițial, găsește o poză pe internet, iar mai apoi adaugă-te și pe tine în poză. Fă lucrurile să arate cât mai autentic posibil.
Iar mai apoi, pune pozele respective undeva în casa ta în așa fel încât să le vezi în fiecare zi. Să le vezi chiar de mai multe ori pe zi dacă se poate.
Nu spun că imediat ce ți-ai printat poza, experiența respectivă sau obiectul vor pica din cer. Tot ceea ce vreau să îți transmit este faptul că dând curs acestei sugestii vei accelera semnificativ transformarea acelui vis al tău în realitate.
Și o să închei această idee cu un exemplu din viața mea.
În acest moment eu am 3 poze din acestea trucate lipite pe o ușă din camera în care lucrez. Le văd pe fiecare în parte cam de câteva zeci de ori pe zi. Două dintre poze sunt niște excursii. Iar cealaltă poză este un obiect. Un laptop pe care mi-l doresc fiindcă este special conceput să vină în întâmpinarea unui om cu stilul meu de viață. Principalul lucru care mă atrage este că dacă deschid un editor de text pentru a scrie, acel laptop îmi va permite să fac asta aproximativ 12 ore pe baterie.
Însă motivul pentru care îți dau acest exemplu este acela de a-ți confirma că sugestia chiar funcționează. Cea de-a treia poză era cu mine în timp ce folosesc acel laptop ținându-l pe picioare.
Ei bine, știi cum scriu acum această propoziție? Exact cu acel laptop pe picioarele mele. Sunt pe drum. Vin din Fălticeni în Iași, iar dacă m-a lovit inspirația am scos laptop-ul din ghiozdan și am început să scriu.
Dar să îți mai spun încă ceva. O să vezi cât de interesant au decurs lucrurile pentru ca poza de pe ușă cu laptopul să devină realitate.
Într-o zi stăteam la birou și scriam. Atunci când încep să scriu de obicei întrerup toate distracțiile și mă concentrez exclusiv pe a scrie porția de 1000 de cuvinte a fiecărei zile. Ei bine, în acea zi, cum stăteam eu la birou și scriam la vechiul laptop am simțit un impuls inexplicabil de a intra pe un site destul de popular de electronice din România. La început mi-am spus: „Ce e și cu ideea asta stupidă? O să continui să scriu”, dar ulterior fiindcă senzația persista m-am deci să îi dau totuși curs.
Când am deschis site-ul respectiv exact pe prima pagină era anunțată o ofertă la produsele din gama în care se afla și laptopul meu. Fiindcă mi-l doream de mai bine de jumătate de an, eu știam care este prețul real al produsului. Reducerea din fața mea era o reducere reală de 1000 de lei. Am dat comanda, iar de câteva luni bune mă bucur de produs.
Laptopul nu a picat din cer, a trebuit să ascult activ și un semnal pe care l-am primit la un moment dat. Dar eu sunt convins 100% că poza trucată de pe ușa mea a accelerat procesul. Acest principiu al vizualizării este universal valabil și ar fi păcat să nu începi să profiți și tu de el.
***
După cum îți spuneam și în cadrul articolului, tot ce am făcut în acest articol a fost să mă concetrez pe esențial. Ți-aș putea spune 100 de principii ale succesului. Fiecare în parte te-ar ajuta să duci o viață mai armonioasă și în care să fii fericit și împlinit. Din tot ce am experimentat eu însă am ajuns la concluzia că ideile despre care am vorbit astăzi sunt cele mai puternice. Ele amplifică chiar forța celorlalți pași pe care tu îi faci pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus.
De aceea am o mare rugăminte pentru tine. De obicei la finalul articolelor îți sugerez să alegi acel principiu cu care simți că rezonezi cel mai mult și să îl aplici astăzi. Pentru articolul pe care tocmai l-ai terminat de citit, o să te rog aplici toate cele 6 puncte. Am făcut eu deja selecția pentru tine. Nu a mai rămas nimic de dat la o parte. Pur și simplu aplică tot și în câțiva ani te vei felicita pentru această alegere făcută astăzi.
Dacă vrei să studiezi mai în detaliu și dintr-o altă perspectivă principiile succesului îți recomand cartea lui Jack Canfield – Principiile Succesului.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu