Deții în tine mai multă informație decât îți imaginezi. Cunoști locul de unde vii și știi încotro te îndrepți. Știi de ce ai venit pe acest pământ. Știi ce îți place să faci. Pasiunea ta se află în tine. Dacă nu ai descoperit-o încă înseamnă că nu ai căutat suficient. Ești plin de viața care îți curge prin vene, și tot prin vene îți curg răspunsurile.
Articolul pe care tocmai îl citești, îți dă niște sugestii. Decizia cu privire la ce aplici și ce nu, este a ta. Am făcut o listă cu principalele lucruri pe care eu le-am făcut și care m-au ajutat în găsirea răspunsurilor. Poți folosi aceste idei indiferent de situație. Ele îți dezvoltă intuiția. Nu contează dacă vrei să îți descoperi pasiunea, cauți modalități prin care să faci mai mulți bani sau ai o dilemă cu privire la o situație de viață. În tine sunt toate răspunsurile.
Fotografie de Ahmed Ib
6 pași prin care poți căuta și găsi răspunsuri în tine
1. Pentru început ia o pauză
Așază-te în pat sau adoptă o poziție pe care tu o consideri comodă. Pentru un minut două fii atent la respirația ta. Asta te liniștește. În același timp devii mai receptiv la stimulii care contează.
De ce este important să iei această pauză?
Ai putea să treci direct la sugestia următoare, dar dacă ești de exemplu pe stradă sau ai televizorul pornit sau în jurul tău este gălăgie, vei fi inevitabil distras. Iar cu fiecare distragere, fie devii tot mai iritat, fie uiți să faci ceea ce ți-ai propus. Așa că ar fi indicat să te înconjori pentru început cu liniște.
2. Mai apoi adresează-ți întrebarea
Probabil că știi bancul cu cel care se ruga lui Dumnezeu să câștige și el la loto. Și s-a tot rugat zi de zi până când a primit un răspuns din cer: Joacă un bilet!. Dacă nu joci la loto, nu ai cum să câștigi. La fel, dacă nu pui întrebarea este foarte puțin probabil să primești un răspuns.
3. Fii pregătit să primești un răspuns
Iar ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, imaginează-ți cam ce fac surferii când așteaptă un nou val. Trăiești într-o lume alcătuită din energie, iar toată această energie are o vibrație. Tot ceea ce trimiți, ți se întoarce într-un fel sau altul înapoi.
Atunci când lansezi întrebarea, imaginează-ți că este ca și cum ai fi aruncat cu o piatră într-un lac. Impactul pietrei cu apa creează niște valuri, iar după ceva timp, valurile se propagă și ajung la mal în locul din care ai aruncat.
Tu trebuie să fii calm și să aștepți să vină „valul” cu răspunsul.
4. După ce primești un răspuns, renunță la frici
Fă lucrul de care îți este frică!
Să presupunem că ai întrebat: „Care este acel lucru pe care l-aș face cu multă plăcere indiferent dacă aș fi plătit sau nu, iar activitatea ar fi utilă atât mie cât și celorlalți?”
Să spunem că ai primit drept răspuns: „Să fii alpinist care șterge pe dinafara geamurile zgârie-norilor.” Dacă îți spui imediat că ți-ar fi frică, că ideea este stupidă sau că nu o să ajungi niciodată să faci asta, greșești. Să nu adopți o atitudine deschisă, înseamnă să nu vrei cu adevărat răspunsuri, ci confirmări. Dacă nu ești dispus să renunți la frici, mai bine nu mai aplici nici una dintre sugestii pentru că ți-ai irosi timpul fără rost.
Este însă alegerea ta. Sugestia mea este ca indiferent de răspuns să încerci să pui în practică. Rezultatele vor veni, iar numai așa vei putea ști dacă ideea a fost într-adevăr stupidă sau folositoare.
5. Continuă
Poate acesta era doar un pas pe care trebuia să îl faci pentru a afla răspunsul la întrebarea ta. Indiferent de rezultat, acum ai o experiență în plus. Fii recunoscător pentru ceea ce ai trăit și nu te opri aici.
Pământul este un loc în care poți experimenta cu atât de multe activități, încât nu îți ajunge o viață pentru a le face pe toate. Acumulează cât de multe experiențe poți pentru că indiferent de modul în care tu le vei caracteriza ele sunt nicicum, te vor ajuta însă să evoluezi.
6. Reia procesul
Începe cu o binemeritată pauză. Fii atent la respirația ta, calmează-te, întreabă-te, fii atent la răspuns, pune în practică, continuă.
La final, o sugestie utilă
Fă o plimbare în aer liber
Singur! Nu ieși din casă doar dacă vrei să faci cumpărături, trebuie să mergi la serviciu sau ai un obiectiv anume. Ieși din casă, fără a fi însoțit de nimeni, și fără nici un scop altul decât acela de a purta o discuție prietenească cu tine.
Mulți oameni cărora le-am spus asta, mi-au răspuns speriați: „Cum să fac așa ceva doar nu am înnebunit?”. Mie mi se pare o dovadă de nebunie să nu faci asta.
Cel mai bun prieten al tău trebuie să fii tu însuți. Dacă ești prietenul tău cel mai bun, îți va fi foarte ușor să legi prietenii de calitate și cu ceilalți. Cum te împrietenești cu tine? Urmând sugestiile de mai sus fără să le consideri niște bla-bla-blauri de care ai mai auzit și pe care nu le vei face niciodată.
Referitor la acest subiect, circulă o anecdotă despre Eckhart Tolle.
Se spune că acesta stătea singur pe o bancă în parc. Un prieten l-a zărit de la distanță și s-a gândit să îi țină companie. Ajuns lângă Tolle, prietenul l-a întrebat: „Ce mai faci?”, iar Tolle i-a răspuns: „Până să vii tu, eram eu cu mine însumi, acum că ai venit, mă simt singur.”
Bineînțeles că nu este altceva decât o poveste exagerată și menită să stârnească râsul. Nu aș vrea însă să termini de citit acest articol fără a lua decizia de a te plimba și tu singur măcar o dată pe săptămână timp de 30 minute. Dacă o să încerci îți vei putea da singur seama de beneficii.
De ce ți-am spus toate acestea? Pentru că ele au funcționat și funcționează pentru mine. Așa cum îți spuneam la început, te-ai născut cu toate informațiile de care ai nevoie. Ține de tine dacă vrei să înveți să le accesezi sau nu.
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share pe rețelele sociale pentru a contribui și tu la o lume mai armonioasă. Pentru completări și impresii te invit să folosești secțiunea de comentarii de mai jos, iar pentru a-ți da un motiv în plus să îmi lași un comentariu îți lansez o întrebare: „Tu ce alte metode de a găsi răspunsuri în tine mai știi?”.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu