Nu știu dacă ești un cititor mai vechi al acestui blog, sau ești nou venit. Indiferent dacă ești pentru prima dată aici sau ai mai fost, vreau să încep acest articol prin două afirmații. Prima dintre ele ar fi aceea că te afli pe un blog de spiritualitate și dezvoltare personală. A doua este aceea că banii sunt spirituali.
În toți acești ani de când scriu pe Fii Împlinit am primit multe e-mailuri în care cititorii mă rugau să abordez subiectul banilor. Am refuzat de fiecare dată. Nu voiam să scriu despre bani decât după ce o să am primul milion de euro în cont. Cu câteva săptămâni în urmă am conștientizat însă că această idee a mea nu este altceva decât o limită auto-impusă și o convingere limitativă. Așa a luat naștere conceptul din spatele articolului pe care îl citești tu acum.
De ce scriu acum acest articol și nu când o să am milionul de euro în cont? Răspunsul în parte amuzant și în parte adevărat este acela că atunci când o să am un milion de euro în cont o să scriu un alt articol. Revenind la motivele serioase pentru care scriu aceste rânduri, există două rațiuni mari și late pentru care există acest articol:
- 30% dintre români câștigă lunar salariul minim pe economie. Asta înseamnă, ținând cont și de cât câștig eu lunar, că stă în puterea mea să pot învăța cel puțin 30% din români cum să câștige mai mulți bani. Fiindcă eu câștig mai mult ca ei. Și nu spun asta pentru a mă lăuda, o spun pentru că atunci când vine vorba de bani lucrurile stau foarte simplu. Poți învăța cum să faci mai mulți bani numai și numai de la oamenii din jurul tău care fac mai mulți bani decât tine. Și ține minte următorul lucru: Niciodată un om care câștigă lunar mai puțini bani decât tine, nu te va putea învăța cum să faci tu mai mulți bani decât faci deja. Fiindcă dacă omul respectiv chiar ar ști, ar face el însuși respectiva sumă de bani. Așadar, ca să nu mai lungesc acest punct unu, primul motiv pentru care scriu articolul este acela că 1 din 3 români are ceva de învățat din el.
- Știu foarte mulți oameni care și-ar dori să facă bani din pasiunea lor. Să faci de dimineață până seara exact ceea ce îți place și să fii și plătit pentru asta sună ca un vis frumos pentru mii de români. Ei bine, eu câștig bani frumoși făcând lună de lună exact ceea ce îmi place. Iar pasiunea mea este scrisul. Cu alte cuvinte trăiesc din scris în România anului 2016 și sunt profund recunoscător pentru asta. Așadar, al doilea motiv pentru care m-am decis să abordez subiectul banilor este acela că principiile care urmează, vin de la un om care câștigă bani urmându-și pasiunea pentru scris. Speranța mea este ca făcându-ți aceste dezvăluiri destul de personale să te inspir să îți urmezi și tu la rândul tău visul și să reușești în viitorul cât mai apropiat să obții venituri consistente din pasiunea ta.
Observație: În cele ce urmează am marcat principiile cu litere în loc de numere. Asta pentru a face o mică aluzie la alfabet. Personal văd lista care urmează ca pe un mic abecedar al prosperității și finanțelor personale. Am pus mai jos principii învățate la cursurile la care am fost și pe care le-am aplicat ulterior, dar și conștientizări personale. Citește cu atenție lista care urmează și îți vei da seama de ce să deschizi acest articol a fost una dintre cele mai înțelepte decizii pe care le-ai luat astăzi.
A. Respectă Banii
Bucata de hârtie, plastic sau metal numită ban se simte bine atunci când îi arăți respect. Această bucata de hârtie, plastic sau metal este reprezentatul unei energii. Energia banilor. Dacă tratezi cu respect reprezentantul, energia te va trata cu respect pe tine vizitându-te și așezându-te în portofelul tău. Loc în care știe că este respectată.
Ai și tu prieteni sau cunoștințe care tot timpul au banii mototoliți prin buzunar, sau îi țin pe unde apucă, îi îmboțesc, murdăresc și așa mai departe? Dacă nu ai prieteni sau cunoștințe care fac asta, cu siguranță ai văzut pe cineva făcând-o. Cu o probabilitate destul de mare, cei care tratează în acest fel banii, au puțini bani. Energia banilor nu se îndreaptă către oamenii care nu o respectă. Exact la fel cum și ție nu îți place să stai în compania oamenilor care nu te respectă, la fel face și energia banilor.
Am pus acest principiu al respectului primul pe listă pentru că el poate și ar trebui să fie aplicat chiar și de către copii. Dacă ai copii, învață tu să te porți respectuos cu banii, iar mai apoi învață-i și pe dânșii. Vor avea numai de câștigat. Atunci când ești copil poate nu produci tu însuți bani, dar să înveți să îi respecți așezându-i frumos în portofelul personal și fără să-i mototolești se poate dovedi de un real folos pe termen lung.
O să închei aici această primă sugestie fiindcă sunt convins că ai prins ideea. O singură observație vreau să mai fac. Te rog să nu confuzi respectul cu atașamentul. Una este să respecți și alta să fii atașat. Eu te invit să respecți banii, nu să fii atașat de ei.
B. Zeciuiala
Energia banilor merge acolo unde este respectată, așa cum am văzut la punctul A. dar tinde să se îndrepte și înspre oamenii care o administrează corect. Tu trebuie să știi exact ce intenționezi să faci cu banii care îți intră în cont. Astfel Intenția Universală a abundenței va tinde să se manifeste prin intermediul tău. Ce vreau să spun cu asta?
De exemplu eu fac cu 10 lei exact același lucru pe care îl fac și cu 10.000 de lei. Și pe bună dreptate poate te întrebi cum vine asta. Intenționat am scris propoziția anterioară în așa fel încât să se poată înțelege mai multe lucruri din ea 🙂 . Când spun că fac cu 10 lei exact același lucru pe care îl fac și cu 10.000 de lei mă refer că pentru început mă plătesc pe mine însumi. Asta înseamnă că pun 10% din venitul lunar deoparte. Alți 10% îi pun într-un loc separat pentru a-mi face anumite bucurii. De 10% din bani îmi cumpăr cărți, cd-uri audio educaționale etc. Și, 10% întorc înapoi în societate. Îi dăruiesc unor cauze în care cred.
Restul banilor intră la cheltuieli uzuale cum ar fi chirie, mâncare, haine etc.
Recomandarea mea este să îți găsești propriul sistem de administrare a banilor pe care să îl aplici lună de lună. Ca idee generală, majoritatea oamenilor găsesc folosirea acestor diviziuni de 10% foarte ușor de aplicat. Urmând ca banii rămași să fie cheltuiți pentru lucruri sau servicii de rutină.
Tu nu trebuie să adopți neapărat acest model, însă două lucruri ar trebui să le faci neapărat. Iar acestea sunt:
- Pune 10% în fiecare lună deoparte(concept supranumit „plătește-te mai întâi pe tine însuți”)
- Dăruiește 10%(înspre un om, activitate sau cauză în care crezi. Este foarte important să alegi acea cauză sau om în care tu crezi cu adevărat. Acest concept de a întoarce înapoi 10% din ce ai câștigat este un principiu consemnat și în biblie și are un impact major asupra sănătății tale financiare)
După ce ai avut grijă de aceste două procente de 10% poți să cheltui restul banilor cum vrei tu. Cu toate că ideal ar fi să adopți conceptul complet fiindcă să te educi este și ea o activitate esențială, iar să îți cumperi lucruri care pur și simplu îți plac este și această o activitate sănătoasă în anumite limite.
Tot schepsisul la acest model de administrare al banilor este că după ce ai găsit unul care ți se potrivește îl aplici pentru orice sumă. Iar aici subliniez încă o dată. Poți să îți faci propriul model adaptat personalității tale. Atât doar să respecți două reguli esențiale. Indiferent de cum va arăta modelul să ai grijă ca un procent să îl dăruiești, iar un alt procent să îl pui deoparte.
Odată modelul stabilit, indiferent dacă faci 100 de lei sau 100.000 de lei tu faci cu banii exact aceleași lucruri. Procentual vorbind. Adoptând un astfel de model Energiei Banilor îi va fi clar ce urmează să se întâmple cu ea dacă se lasă pe mâinile tale. Și crede-mă că îți va da voie să o manipulezi tot mai mult. Și asta fiindcă foarte puțini oameni știu exact ce fac cu banii lor.
Și apropo de asta….
C. Ține un jurnal al cheltuielilor
Făcând asta arăți respect Energiei Banilor în mod practic. Poate ai observat până acum în articol că am tot folosit sintagma „energia banilor”. Am făcut-o pentru că la fel ca și orice altceva banii sunt în esență energie. Tu ești energie. Tot ceea ce te înconjoară este energie. În cazul lucrurilor de care ești înconjurat s-ar putea totuși să îți fie mai greu să îți dai seama că ele sunt de fapt energie. În cazul banilor mie mi se pare însă mult mai evident.
Banii sunt energie care la comanda ta se convertesc în ce vrei tu. Experiențe, lucruri etc. Este adevărat că nu pot fi convertiți chiar în orice. Dar au un spectru foarte larg. Banii sunt o forță invizibilă care au capacitatea de a lua un număr aproape infinit de forme. Îi poți transforma în covrigi sau îi poți transforma în haine. Îi poți transforma într-o experiență plăcută împreună cu familia pe un vapor în Caraibe sau îi poți transforma într-un kalashnikov. Tu alegi.
Ce te îndemn eu prin intermediul acestui punct este să ții de fapt un jurnal al tuturor acestor convertiri. De fiecare dată când alegi să transformi banii în altceva notează-ți undeva în ce ai ales să îi transformi. Sau cu alte cuvinte ce ai ales să cumperi cu ei.
Vreau să te asigur că absolut toate principiile pe care le enumăr aici le aplic eu însumi în viața mea în fiecare zi. De exemplu acest jurnal al cheltuielilor îl țin de aproximativ 3 ani și funcționează de minune.
Jurnalul se va dovedi de un real folos în câteva luni de la implementare sau poate chiar mai rapid de atât. Cea mai des întâlnită obiecție referitor la practica jurnalului este următoarea: „Cosmin, dar eu nu văd rostul acestui jurnal. Și asta fiindcă știu sigur câți bani cheltui. Pe toți îi cheltui” 🙂
Principiul pe care ți-l propun la acest punct are foarte multe implicații. Ca să nu mă lungesc prea mult vreau să știi că cele mai importante implicații sunt următoarele:
- Oricând vrei poți afla unde s-au dus banii. Dacă te întrebi des: „Oare pe ce am cheltuit eu banii de nu mai am?” atunci aplicarea principiului C. îți va oferi răspunsul la această întrebare.
- Arăți respect banilor. Lucrurile asupra cărora ne concentrăm atenția tind să funcționeze mai bine decât cele pe care le ignorăm. Dacă îți concentrezi atenția spre fluxul banilor din viața ta. Fluxul va tinde să devină mai plăcut pentru tine.
D. Banii sunt o măsură a valorii
Și țin să precizez că eu vorbesc aici despre principii ale banilor făcuți în mod onest. Fiindcă dacă banii nu intră în posesia ta în mod onest și îi furi de exemplu, atunci intri sub incidența altor legi și principii Universale despre care am discutat în alte rânduri pe acest blog.
Atunci când vine vorba despre banii făcuți în mod onest ei nu sunt altceva decât o măsură a valorii pe care tu o oferi societății. Atenție. Nu a valorii pe care ești capabil să o oferi societății, ci a valorii pe care o oferi societății. Am vrut să subliniez asta fiindcă sunt foarte mulți oameni capabili care totuși nu fac bani. Aceasta este explicația. Valoarea trebuie oferită, livrată eficient înspre ceilalți oameni. Degeaba ai o valoare potențială imensă dacă nu ești în stare să găsești modalități eficiente prin care ceilalți oameni să se poată bucura de respectiva valoare.
Cu alte cuvinte, degeaba ești triplu medaliat cu aur la olimpiada internațională de matematică, ai 7 mastere și 3 doctorate, dacă nu dai o cursivitate tuturor acestor cunoștințe în așa fel încât să te pui în slujba oamenilor.
Cifra care există în acest moment în contul sau portofelul tău reflectă cu o precizie uluitoare valoarea pe care tu o oferi oamenilor din jurul tău.
Steve Pavlina este un fost programator și antreprenor. Inițial el și-a transformat pasiunea de a juca jocuri pe calculator într-o afacere. Și-a făcut firmă de programare care producea jocuri. Ulterior a construit în USA cel mai mare blog de dezvoltare personală pe care scrie o singură persoană(el).
A reușit să obțină lunar din blog sume mai mari de 100.000$ pe lună, a scris o carte bestseller internațional, iar acum ține workshop-uri prin toată lumea. El fiind în continuare pasionat de jocuri pe calculator, în articolele sale despre bani a venit cu un concept foarte interesant.
El a spus că cifra din contul său nu este nici mai mult nici mai puțin decât o cifră. Atunci când joci jocuri pe calculator, valoarea ta ca jucător este reflectată de punctajul pe care îl obții. Cu cât joci mai bine și mai mult, devii un jucător mai bun, iar punctele pe care le primești sunt din ce în ce mai multe.
Viața, spune el, este destul de identică. În funcție de cât de valoros ești la „jocul numit viață”, suma din contul tău este mai mare sau mică. Banii din cont sunt echivalentul punctelor la jocurile pe calculator. 🙂
Paralela mi s-a părut amuzantă și educativă în același timp. Dezvoltă-ți abilități pe care societatea per ansamblu le percepe ca fiind valoroase. Mai apoi pune aceste abilități în slujba celorlalți și în mod sigur oamenii vor fi fericiți să deschidă portofelul în fața ta.
E. În acest moment al vieții tale, câștigi lună de lună exact atât cât meriți
M-am obișnuit deja să fiu înjurat și făcut în toate felurile când fac astfel de afirmații. Totuși nu o să mă opresc niciodată din a spune adevărul. Iar adevărul este că în această viață tu ai exact ceea ce meriți, iar banii nu fac excepție.
Nu există niciun spiriduș care să îți aducă în portofel mai mulți bani decât meriți. Bineînțeles, cu excepția faptului în care îi furi sau faci bani prin lipsă de onestitate. Atunci, așa cum spuneam și în unul din punctele anterioare, intri sub incidența altor legi care nu fac subiectul acestui articol.
Chiar dacă „ai câți bani meriți” sună a sentință pentru mulți, nu este deloc așa. Pentru mine sună a entuziasm și provocare. Fiindcă întrebarea pe care mi-o pun este: „ce pot să fac ca să merit mai mult?”. Dacă ți-ai pus și tu această întrebare citind paragrafele precedente, țin să te felicit. Asta înseamnă că în scurt timp îți vei crește veniturile.
Atunci când mă uit la societate văd multe greșeli. Sunt multe lucruri pe care oamenii le-ar putea face altfel. Iar acest altfel le-ar aduce prosperitate, sănătate și împlinire. Dintre toate acestea, o greșeală fundamentală care îndepărtează majoritatea oamenilor de prosperitate și abundență financiară este aceea că se opresc din învățat.
Există acest design al societății cu loc de muncă în tinerețe, urmând ca după aceea să ieși la pensie și să te relaxezi făcând cu totul altceva decât ai făcut câțiva zeci de ani din viața ta. Viziunea mea este cea unei societăți în care oamenii să nu își dorească să iasă la pensie. Nu contează dacă ești antreprenor sau angajat. Poți duce o viață fericită și împlinită și ca angajat, sunt convins de asta. Ce este foarte important și în 99% din cazuri omis este că trebuie să faci ceea ce îți place. Făcând ceea ce îți place nu îți vei mai dori să ieși la pensie. Vei fi activ până la ultima suflare, iar asta îți va aduce mult mai multă împlinire decât sistemul actual.
Uitându-mă la mine, mă întreb cum aș putea să ies la pensie? Și ce să fac, să nu mai scriu? Nici nu vreau să îmi imaginez asta. Voi scrie până în ultima zi din viața mea. Aceasta este viziunea mea pentru o societate împlinită. Oameni care fac ceea ce le place și oferă valoare celorlalți prin munca lor. Oameni care se educă încontinuu.
Personal mi-am făcut un calcul și mi-am dat seama că la 45 de ani voi fi citit mai mult de 1000 de cărți. Majoritatea de dezvoltare personală, self-help, spiritualitate, carte practică. Calculul e simplu. O carte pe săptămână înseamnă aproximativ 50 de cărți pe ani. În 20 de ani, voi citi 20*50=1000 cărți. Asta pe lângă cele pe care le-am citit deja până la 25 de ani câți am acum. Aplicând măcar 10% din tot ceea ce voi citi, îmi voi dezvolta abilități. Abilități pe care le voi pune cu plăcere în slujba celorlalți. Și abilități pentru care ceilalți vor fi fericiți să mă recompenseze.
Vreau să închei acest punct cu un mesaj foarte clar. Tu în acest moment câștigi lunar suma de bani pe care o meriți în raport cu abilitățile tale și cu capacitatea ta de a pune aceste abilități în slujba celorlalți. Este atât de simplu ce trebuie să faci dacă vrei mai mulți bani. Dezvoltă-ți abilitățile pe care le ai deja sau învață altele noi și pune-le în slujba oamenilor din jur. Societatea va fi fericită să te plătească din ce în ce mai mult.
***
Acestea au fost cele mai importante 5 principii pe care eu le-am învățat până acum despre bani. Sper din tot sufletul că ai aflat lucruri noi și interesante pe care le poți aplica în viața ta începând de astăzi pentru a-ți spori veniturile.
Iar dacă simți că informația din acest articol este utilă, te invit să îți ajuți și prietenii să facă mai mulți bani. Dă un share acestui articol pe facebook și contribuie astfel la bunăstarea prietenilor tăi.
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu