Observ în jur mult prea des cum oamenii poartă cu ei povara unui set de credințe toxice. Aceste convingeri îi fac pe toți cei care le au să se simtă nefericiți. Neîmplinirea, tristețea și lipsa sunt la ordinea zilei în viețile acestor oameni.
Scopul și datoria mea sunt însă acelea de a ajuta cât mai mulți oameni să ducă o viață împlinită. De aceea, am simțit necesar să scriu un articol în care să pun sub o altă lumină cele mai comune convingeri toxice ale societății.
Sper ca în acest fel, tu, cel care citești aceste rânduri, să le poți identifica mai ușor. Iar după ce le-ai identificat să le elimini pe rând din viața ta. Să faci astfel loc fericirii și împlinirii. Să spui adio vechiului și să îmbrățișezi convingerile noi care te vor ajuta să conștientizezi fericirea și armonia de care ai fost întotdeauna înconjurat.
Cred că poți fi fericit. Cred, fără nicio urmă de îndoiala, că tu poți fi 100% împlinit. Și este vorba doar de o simplă alegere pe care trebuie să o faci.
În cele ce urmează eu o să-ți prezint lista cu acele convingeri pe care le-am identificat la oamenii din jur. Convingeri care îi țin pe aceștia departe de fericire și armonie. Observă dacă le ai și tu și înlocuiește-le cu gânduri armonioase și pozitive.
1. Banii sunt ochiul dracului
Am auzit foarte mulți oameni susținând sus și tare că: „banii sunt ochiul dracului”. Fiecare om care susținea asta era sărac lipit pământului sau, în cazuri mai fericite, trăia într-o sărăcie „onorabilă”. Și am pus cuvântul „onorabil” între ghilimele fiindcă nu este nimic onorabil în a fi sărac.
Combină credința că banii sunt ochiul dracului cu aceea că: „banii se fac muncind din greu” și ai obținut cadrul perfect pentru o viață tristă și nefericită.
Când o să auzi pe cineva spunând că „banii se fac muncind din greu” să știi că asta nu înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât faptul că respectivul face bani muncind din greu.
Oamenii care au bani puțini cred că aceștia sunt ochiul dracului și că se obțin muncind din greu. Oamenii care au bani mulți știu că banii sunt o măsură a valorii pe care ei o oferă societății.
Ar fi multe de spus referitor la subiectul banilor. Poate voi face asta într-un articol viitor despre bani. Ce am vrut să îți transmit astăzi este faptul că a crede că „banii sunt ochiul dracului” este o credință toxică care te face nefericit.
Iar dacă ești dispus să faci un mic pas astăzi spre o viață împlinită, te invit să te gândești la bani ca la ceva care respectă cu sfințenie principiile karmice. Ce oferi aia primești. Oferi societății ceva valoros? Atunci societatea îți oferă mulți bani.(ca o măsură a valorii pe care tu o oferi). Nu oferi nimic valoros societății? Societatea nu întoarce spre tine niciun ban.(tot ca măsură a valorii pe care tu o oferi). Crește-ți capacitatea de a oferi valoare și vei primi mai mulți bani.
2. Este prea târziu pentru o schimbare
Am auzit foarte mulți oameni care aveau următorul discurs: „Este prea târziu pentru mine domnle` că dacă aș fi fost acum tânăr câte nu aș fi făcut”. Mesajul meu pentru tine este acela că niciodată nu este prea târziu. Indiferent cât de tânăr sau bătrân ești, poți realiza tot ce îți trece prin cap.
Lumea ar fi pierdut o sursă de inspirație dacă Young Cliff și-ar fi spus că este prea târziu pentru el. În cele ce urmează o să îți prezint pe scurt povestea acestui mare om:
În Australia se organizează în fiecare an o cursă de anduranță. Zeci de atleți acceptă provocarea de a alerga 875 km între Sydney și Melbourne.
De obicei participanții sunt tineri. Majoritatea au sub 30 de ani și sunt sponsorizați de companii puternice cum ar fi nike sau adidas.
Anul 1983 a fost însă unul foarte special pentru această competiție.
Și asta pentru că la start s-a aliniat un fermier în vârstă de 61 de ani. După lungi discuții cu organizatorii care nu erau de acord să îl accepte în competiție, fermierul a fost totuși acceptat ca și concurent.
Atât presa cât și ceilalți atleți au devenit contrariați și i-au spus: „Ești nebun, nu ai nicio șansă să termini această cursă.”
Fermierul le-a răspuns: „Ba da, pot. Vedeți voi, eu am crescut la o fermă unde nu ne permiteam să avem cai sau tractoare, iar pe toată perioada copilăriei mele, de fiecare dată când era o furtună, trebuia să ies afară și să am grijă să țin turma de oi compactă. Aveam 2000 de oi pe 80 de km pătrați. Uneori trebuia să alerg după oile acelea câte 2-3 zile. Îmi lua mult timp, dar le prindeam de fiecare dată. Cred că pot termina această cursă.”
Când a început cursa, toți participanții mai tineri l-au depășit și l-au lăsat cu mult în urmă pe bătrânul fermier.
Însă toți acești participanți sub 30 de ani știau că pentru a termina cursa este nevoie de cam 5 zile. În fiecare zi trebuiau să alerge cam 18 ore, iar restul de 6 ore să doarmă. Secretul a constat în faptul că fermierul Cliff Young nu știa asta!!
Când a început cea de-a doua zi a cursei, toată lumea a fost surprinsă din nou. Cliff nu numai că încă era în cursă, dar el continuase să alerge toată noaptea. În timp ce alții au dormit, el a continuat să alerge.
Până la final, el i-a depășit pe toți atleții tineri. Și nu numai că a câștigat cursa, dar a stabilit și un nou record mondial pentru cursa respectivă obținând cel mai bun timp de până atunci.
Astăzi, stilul lui Cliff de a alerga încet, dar fără pauze de somn a fost adoptat de majoritatea atleților care participă la această competiție. Pentru ca cineva să poată spera la a bate recordul din anul precedent nu poate face altceva decât să adopte „tactica” lui Cliff.
Și astfel bătrânul care nu cunoștea regulile alergatului de anduranță, a scris istorie!
Nu este niciodată prea târziu pentru o schimbare și nu este niciodată prea târziu pentru tine. Tot ceea ce poți imagina, poți realiza. Asta fiindcă tot ceea ce este astăzi realizat, a existat cândva doar în imaginația cuiva. Renunță la credința toxică conform căreia ar fi prea târziu pentru o schimbare și fă lucrurile care te fac fericit.
3. Guvernul și toți ceilalți sunt de vină
Aceasta este o altă convingere toxică pe care am întâlnit-o foarte des în jur. În realitate, tu ești singurul responsabil pentru absolut toate experiențele tale.
Să dai vina pe ceilalți oameni pentru experiențele pe care tu însuți le alegi este o atitudine care în timp te va umple de nefericire. Faptul că tu ești 100% responsabil pentru tot nu este neapărat o idee nouă. Dacă ești un cititor mai vechi a acestui blog, cu siguranță ai mai auzit acest mesaj. În contextul articolului de astăzi o să îți prezint această idee dintr-un unghi diferit. Am descoperit de curând că există un concept filosofic perfect detaliat și elegant schițat care susține exact același lucru. Conceptul poartă numele de Realitate Subiectivă, iar eu habar nu aveam că el există. Dacă citești în engleză îți recomand articolele de aici, aici, aici și aici.
O schiță extrem de generală a acestui concept ar suna în felul următor: Viața este o experiență subiectivă, o manifestare a propriilor tale gânduri. Realitatea ta este în mod unic numai și numai a ta. Nimic nu există „în afară” cu excepția propriilor tale experiențe. Conform acestui concept filosofic, mediul înconjurător îți citește toate gândurile, inclusiv pe cele subconștiente sau inconștiente și îți prezintă o realitate fizică congruentă cu aceste gânduri. Realitatea ta este o manifestare a ceea ce tu gândești. Absolut tot ceea ce vezi în lume este pur și simplu o reflexie a anumitor părți din tine însuți.
Conceptul este însă foarte detaliat și bine pus la punct. Răspunde elegant la toate întrebările care i s-au pus și au încercat să îl destabilizeze. Poate îl voi detalia într-un articol viitor. Deocamdată am vrut să îți reamintesc că a da vina pe guvern și pe ceilalți pentru ceea ce experimentezi tu este un comportament toxic la care ar trebui să renunți chiar astăzi. Tu ești 100% responsabil pentru toate experiențele tale, iar dacă ai întrebări referitor la asta, folosește cu încredere secțiunea de comentarii fiindcă voi răspunde acolo tuturor.
4. Trebuie să fiu în rând cu lumea
Gândește-te puțin de câte ori ai acționat din impulsul acestui gând. De obicei oamenii acționează astfel atunci când își fac anumite modificări prin casă pentru că așa au toți vecinii. Se căsătoresc pentru că așa face toată lumea și trebuie să fie și ei în rând cu lumea. Când fac un credit și își cumpără apartament pentru că așa face toată lumea. Sau când cred anumite lucruri….fiindcă….așa crede toată lumea.
Ei bine, dragul meu prieten care citești acest articol,(îmi consider cititorii prieteni, iar fiindcă citești acest articol, îmi permit să îți vorbesc așa) citește te rog cu atenție rândurile care urmează: dacă faci ce face toată lumea, vei avea ce are toată lumea.
Iar acum te invit să ne gândim împreună la ceva. Pentru asta răspunde la câteva întrebări. Fii te rog sincer. Sunt majoritatea oamenilor din jurul tău fericiți? Sunt majoritatea oamenilor din jurul tău bogați? Sunt majoritatea oamenilor din jurul tău sănătoși?
Dacă ai fost sincer, ai răspuns cu NU la fiecare din întrebările de mai sus. Și atunci te întreb: De ce să fii în rând cu lumea? De ce să faci ce face majoritatea? Este foarte clar că făcând acele acțiuni pe care majoritatea le face, vei avea ce are majoritatea. Iar majoritatea are nefericire, sărăcie și boală.
În realitate tu nu vrei să fii „în rând cu lumea”. Tu vrei să fii fericit. Așa că fă lucrurile care te fac pe tine fericit. Nu ceda presiunilor societății. Fă acele acțiuni cu care tu rezonezi.
Personal prefer să nu fiu în rând cu lumea, dar să fiu fericit și împlinit. Te invit și pe tine să alegi fericirea în detrimentul credinței toxice că trebuie să fii în rând cu lumea.
5. E greu de trăit în România
Pe cine auzi spunând asta? Pe acei oameni cărora viața li se pare dificilă. De ce li se pare dificilă? Fiindcă asta aleg ei să experimenteze. Să crezi că în România se trăiește greu este o convingere toxică care te blochează.
Tu ești lumină. Iar în loc să lași lumina din tine să strălucească, tu alegi să permiți gândurilor pesimiste să îți întunece orizonturile. Această convingere toxică a punctului 5 te limitează și te face să trăiești în minciună. Să crezi că în țara în care tu locuiești se trăiește mai greu decât în altele este o credință asemănătoare cu aceea că soarele se rotește în jurul pământului. Cu precizarea că a crede că soarele se rotește în jurul pământului este o convigere mai puțin toxică decât cea pe care o discutăm noi aici.
Și apropo de soare, se spune că odată a existat o bătrână care a observat cum cocoșul ei începe să cotcodăcească – cu o precizie de ceasornic – chiar înainte de răsăritul soarelui.
Fiind o femeie simplă, ea a ajuns la concluzia că soarele răsare din cauza cocoșului ei.
De aceea, când cocoșul a murit de moarte naturală, ea s-a grăbit să-l înlocuiască, pentru ca soarele să nu apună definitiv.
Într-o zi, ea s-a certat foarte tare cu vecinii și i-a amenințat că se va muta la sora ei, care locuia la câțiva kilometri distanță de sat.
Zis și făcut!
A doua zi, când cocoșul a început să cotcodăcească, soarele a răsărit din nou, ca întotdeauna.
Femeii i s-a confirmat astfel ceea ce știuse dintotdeauna: că soarele răsare acum aici, ceea ce înseamnă că satul ei natal rămăsese în întuneric.
Așa le trebuie!
Un lucru pe care nu l-a putut înțelege totuși a fost acela că vecinii ei nu au venit niciodată să o roage să se întoarcă în sat, împreună cu cocoșul.
Până la urmă a tras concluzia că sunt niște oameni încăpățânați și înguști la minte. 🙂
Dacă tu crezi că e greu de trăit în România, pentru tine așa va fi. Realitatea este cu totul alta. De aceea te invit să renunți și la această convingere toxică.
6. Aș fi fericit dacă aș fi într-o relație
„Fericirea vine din interior. Ea nu depinde de lucruri externe sau de alți oameni. Devii vulnerabil și ușor de rănit când sentimentele tale de securitate și fericire depind de comportamentul și acțiunile altor oameni. Nu îți ceda niciodată puterea altcuiva.” – Brian L. Weiss
Chiar dacă ai impresia că ai fi mai fericit dacă ai fi într-o relație, să știi că este doar o impresie. Fericirea ta ține numai și numai de tine. De cel care ești tu în interior. Să fii nefericit și să intri într-o relație nu va conduce decât la și mai multă nefericire.
Așa că te invit la modul cât se poate de sincer să renunți la această convingere toxică și să cauți fericirea în interiorul tău. Caută fericirea dincolo de zidurile create poate în viața ta de cele 11 convingeri toxice detaliate în acest articol.
7. În ziua de azi, nu poți avea încredere în nimeni
Oamenii din jurul tău sunt exact așa cum crezi tu despre ei că sunt. Oamenii sunt ceea ce tu vezi în ei. Dacă ești de părere că nu poți găsi în jurul tău oameni de încredere, atunci ai dreptate. La fel cum și dacă ai fi de părere că te poți baza pe cei din jur, ai avea dreptate.
Credințele tale despre lume sunt o reflexie a lumii tale interioare. Nimic mai mult. De aceea, eu văd aici o puternică punte între lumea în care trăiești și viziunea ta despre o lume ideală. Și asta pentru că dacă ești deschis, te poți folosi foarte ușor de judecățile tale despre oamenii din jur. În ce fel te poți folosi de aceste judecăți? Tot ce trebuie să faci este să te observi atunci când gândirea ta tinde să generalizeze. Observă ce spui. Observă cum gândești. Și, mai ales, observă ce gândești. Mai apoi adu-ți aminte că tot ceea ce spui despre alții, crezi de fapt despre tine. Poate fi greu de acceptat această perspectivă, însă ea nu reprezintă altceva decât realitatea pură. Ai mai jos o poveste în aceeași notă. Povestea aparține lui Bruno Ferero
Era odată un bărbat care şedea la marginea unei oaze la intrarea unei cetăţi din Orientul Mijlociu. Un tânăr se apropie într-o bună zi şi îl intrebă:
– Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?
Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare:
– Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?
– Egoişti şi răi. De aceea mă bucur că am putut pleca de acolo.
– Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.
Puţin după aceea, un alt tânăr se apropie de omul nostru şi îi puse aceeaşi întrebare:
– Abia am sosit în acest ţinut. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?
Omul nostru răspunse cu aceeaşi întrebare:
– Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?
– Erau buni, mărinimoşi, primitori, cinstiţi. Aveam mulţi prieteni acolo şi cu greu i-am părăsit.
– Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.
Un neguţător care îşi aducea pe acolo cămilele la adăpat auzise aceste convorbiri şi, pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărta, se întoarse spre bătrân şi îi zise cu reproş:
– Cum poţi să dai două raspunsuri cu totul diferite la una şi aceeaşi întrebare pe care ţi-o adresează două persoane?
– Fiule, fiecare poartă lumea sa în propria-i inimă. Acela care nu a găsit nimic bun în trecut, nu va găsi nici aici nimic bun. Dimpotrivă, acela care a avut şi în alt oraş prieteni va găsi şi aici tovarăşi credincioşi şi de încredere. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce ştim noi să găsim în ei!
8. După ce termin facultatea trebuie să îmi iau un job
Acest punct este mai mult pentru tinerii care de abia termină facultatea, dar este și pentru tine indiferent de vârsta pe care o ai. Poate ai copii. Te rog din suflet, nu le inocula această convingere toxică. Și da, îmi asum și afirm cu toată convingerea că această credință conform căreia după ce termini studiile trebuie să te angajezi este o credință toxică.
Și nu vorbesc din cărți. Eu nici nu am terminat facultatea și m-am angajat. Eram în anul 2 de facultate și am făcut acest pas. Am avut job în următorii 3 ani în paralel cu facultatea și blog-ul. Slavă domnului că acum nu trebuie să îmi mai pierd timpul cu job-ul și cu facultatea. Sunt recunoscător că pot trăi din scris în România.
Revenind, poate o să îmi spui: „Cosmin, în România majoritatea tinerilor ar face orice pentru un loc de muncă. Job-urile se găsesc greu și așa, și tu vii și îmi spui că a-ți dori un job este o convingere toxică?”
Prima parte a răspunsului ar fi aceea că în România nu este o criză a locurilor de muncă. În România este o criză de oameni competenți, profesioniști și cu abilități. Cunosc câțiva proprietari de afaceri care ar angaja astăzi o persoană competentă în firma lor chiar dacă nu ar avea ce să îi dea de muncă din prima zi. Persoanele competente nu bat însă la ușa lor. Fiindcă aceasta este adevărata criză. Lipsa acută a oamenilor cu abilități reale.
Dacă ești inteligent și dispus să muncești, crede-mă că job-ul este o alegere cât se poate de proastă. Dacă nu ai niciun fel de abilități reale și nici nu ai de gând să îți însușești, atunci da, job-ul este o idee excelentă. Totuși sute de tineri cu abilități reale aleg să se angajeze și își irosesc astfel tot potențialul. Și asta datorită unei credințe toxice care le-a fost inoculată încă din copilărie.
Există mii de modalități de a face bani, iar job-ul este doar una dintre ele. O să aprofundez acest subiect într-un articol viitor. Deocamdată, dacă vrei să fii un om fericit te invit să pui sub semnul întrebării convingerea conform căreia trebuie să te angajezi după ce termini studiile. Dacă ești tânăr, decizia stă în mâinile tale. Dacă ești mai în vârstă, te rog oprește-te din a răspândi toxicitate. Menirea oamenilor nu este job-ul, menirea oamenilor este să ofere ceva valoros celorlalți.
9. Dacă altcineva îmi zice ceva negativ înseamnă că are ceva cu mine
Aceasta este o altă credință toxică a majorității oamenilor. Ea este și strâns legată de fericirea sau nefericirea ta. Ce te invit eu pe tine să înțelegi este că viața este nicicum. Iar atunci când oamenii zic ceva despre tine, în majoritatea cazurilor vorbesc despre ei înșiși. Extrem de puține și rare sunt situațiile când cineva spune ceva despre tine, lucrurile pe care le-a spus au cu adevărat vreo legătură cu tine.
Și o să îți dau un exemplu din viața mea. Prin natura activităților pe care le fac zi de zi, personal interacționez cu zeci de oameni zilnic. Primesc săptămânal sute de e-mailuri și discut cu foarte mulți oameni. Primesc și foarte mult feedback cu privire la ceea ce scriu. Nu o dată mi s-a întâmplat ca la același articol să primesc următoarele mesaje: Părere 1. „Ce-i cu porcăria asta?” Părere 2. „Acest articol mi-a schimbat viața” Părere 3. „Acesta e cel mai tâmpit articol pe care l-am citit vreodată” Părere 4. „Acesta este un articol senzațional, m-am abonat la blog, și ți-am cumpărat și cartea după ce l-am citit”.
Îți reamintesc că toți acești 4 oameni vorbesc despre unul și același articol. Sau cel puțin aceasta este credința generală. În realitate ei vorbesc despre impactul pe care articolul l-a avut în viața LOR. Vorbesc despre ei și despre senzațiile lor. Articolul a rămas în permanență același. Nu am schimbat niciun cuvânt în el, și totuși părerile sunt împărțite.
Exact același lucru îl experimentezi și tu în viața ta. Când oamenii spun ceva despre tine, de cele mai multe ori vorbesc chiar despre ei înșiși. Așa că renunță la a lua lucrurile personal. Faptul că ceilalți ar avea ceva cu tine este o convingere toxică la care te invit să renunți chiar acum.
10. Dezvoltarea personală e o prostie
Sunt în România oameni care urăsc de-a dreptul dezvoltarea personală și cărțile de self-help. O parte din ei există chiar în media. Discursul acestor oameni sună în felul următor: „Ce bă?! Vin toți neica nimeni să îmi explice mie cum să îmi trăiesc viața? Lasă mă că bunicu` nu a avut nici traineri nici coach-i și a trăit o viață extraordinară. Ce e domnle` cu invazia asta de vorbitori în public și life coach-i care nu fac nimic. Toți se dau deștepți în România, dar să pună mâna să muncească nu se apucă nimeni!” Este posibil să fii și tu familiarizat cu astfel de reacții.
Ele sunt din păcate alimentate și de calitatea scăzută a unei părți din articolele care se doresc a fi de dezvoltare personală în România. Orice pădure are însă și uscături.
În cazul meu, lucrurile stau destul de simplu. Dacă literatura de dezvoltare personală nu exista, nu mai avea cine scrie aceste rânduri. Am trecut printr-o criză acută în viața mea. Dacă nu era Ron Jensen cu a sa Piramidă a succesului, și dacă nu era Pavel Coruț să mă învețe ce e aia autosugestie, se prea poate să fi fost deja oale și ulcele. Am avut și conștientizări personale, despre care am scris în nenumărate rânduri pe acest blog, dar acești doi oameni, cu a lor literatură de dezvoltare personală, m-au ajutat enorm. Momentan nu mai rezonez cu Pavel Coruț, iar pe Ron Jensen îl urmăresc foarte puțin. Impactul însă a fost la momentul potrivit, și nu îl voi uita niciodată.
Prin urmare, cam aceasta este diferența pe care o poate face dezvoltarea personală. Este diferența dintre viață și moarte. Iar mie asta nu mi se pare puțin lucru. Este destul de probabil ca tu să nu ai această credință toxică. Articolul pe care îl citești poate fi ușor încadrat în literatura de dezvoltare personală. Iar dacă ai ajuns până aici se prea poate ca tu să înțelegi rolul self-help-ului în viața ta.
Ca și concluzie a acestui punct, dacă ești de părere că dezvoltarea personală este o prostie, renunță la această convingere toxică. Îți pot recomanda niște materiale care să te ajute să îți schimbi părerea. Texte cu adevărat valoroase. Dacă nu ai această convingere toxică, dă un share articolului pe care tocmai îl citești. Astfel sunt șanse mari să aduci o binecuvântare în viața unui alt om.
11. Eu nu trebuie să mă educ, știu deja totul
Chiar dacă poate părea ciudat, există oameni care lasă anii să treacă fără să citească ceva nou sau să învețe ceva nou. Iar pentru asta au foarte mult de pierdut. Să consideri că nu ai nevoie de educație este o convingere toxică care te ajută la un singur lucru: să pierzi multe oportunități și nu numai.
Și aici am un alt exemplu din viața mea. Exemplu practic și clar. Luna trecută am lansat o carte. Titlul ei este „Arta de a duce o viață împlinită” și poate fi comandată de AICI. Am avut o săptămână de lansare care a fost un succes și am vândut câteva sute de exemplare, motiv pentru care sunt recunoscător. Nu mă voi opri însă până ce această carte nu va ajunge în mâinile a cel puțin 1000 de oameni. Pentru asta fac toate demersurile pe care le cunosc.
Mi s-a oferit de curând oportunitatea de a participa cu un stand la un eveniment de dezvoltare personală care va avea loc în săptămânile următoare. Excelent mi-am spus! Când am verificat însă obiectul de activitate al firmei pe care o dețin, mi-am dat seama că statutul actual al firmei, nu îmi permite să fac asta. Așa că a trebuit să plătesc o taxă de 400RON la finanțe. Băieții de la finanțe, au adăugat un cod pe o hârtie, iar acum totul este în ordine, voi participa la eveniment. Dacă treceam codul pe hârtie când am înființat firma nu mai trebuia să plătesc nimic acum. 🙂
Ce vreau să îți transmit cu acest exemplu este faptul că informația și educația sunt extrem de importante. Nu lăsa să treacă nicio zi din viața ta fără să înveți ceva nou. Educă-te. Citește. Învață. Experimentează! Nu te lăsa păcălit de convingerea toxică și falsă conform căreia ai ști deja totul. În permanență poți învăța ceva nou. Iar ceva nou învățat astăzi te poate scuti să plătești câteva sute de lei în viitor.
Ți-am dat acest exemplu și pentru ca tu să conștientizezi că aceste îndemnuri nu sunt povești, ci situații reale prin care eu însumi am trecut. Punctele cărora nu le-am alăturat un exemplu personal sunt puncte pentru care am considerat că o poveste ar fi mai semnificativă sau că o prezentare dintr-un alt unghi ar avea mai mult impact.
Ca să concluzionez acest ultim punct, te invit să spui adio acestei convingeri toxice conform căreia nu ai mai avea nimic de învățat. Citește zilnic și trăiește viața pe care cu adevărat o meriți. Fii fericit și împlinit!
***
Dacă ți-a plăcut acest articol și consideri că poate fi util și altora, dă-i te rog un share pe rețelele sociale. Astfel îți poți ajuta prietenii să facă un mic pas spre o viață fericită.