Am constatat la modul cel mai sincer că dacă mi-ai da 1 milion de euro pentru a omorî un țânțar nu aș face-o. Știu, îți prezint din nou un tablou care poate fi ușor catalogat ca absurd. Aceasta este însă modalitatea prin care simt că informația te atinge pe tine în cel mai profund mod posibil.
Așadar, pentru nici o sumă de bani nu aș omorî un țânțar. Și am ales acest exemplu pentru că este banal să omori un țânțar nu-i așa? Toată lumea omoară țânțari. Mai ales în perioada verii atunci când te atacă din toate părțile. Sau atunci când într-o dimineață în care ai da orice pentru încă jumătate de oră de somn, individul îți bâzâie la ureche. I-ai da o palmă și unui om care nu te lasă să dormi, darămite unui țânțar.
Eu totuși nu o fac. Nu omor nici un fel de vietate, chiar dacă am această putere. Nu o fac din respect pentru Dumnezeu. Și m-am gândit că ar fi interesant să îți prezint și ție această caracteristică a mea.
Poți vedea în fotografie un țânțar așa cum poate nu l-ai mai văzut niciodată. Știi acel punct negru zburător pe care îl plesnești tu în zilele de vară? Ei bine, cam așa arată el de fapt.
Chiar dacă mai mic, are proprietatea de a fi în viață. Iar eu am ales conștient să nu mai fiu un criminal. Și fac asta…
Din respect pentru Dumnezeu
Respect și recunoștință.
Nu există nici un fel de expresie a vieții în care să nu se regăsească Dumnezeu. Atât tu cât și țânțarul sunteți animați de către aceeași sursă. Omorând țânțarul, omori o mică parte din energia care te ține și pe tine în viață. Omorând orice este viu, omori o parte din tine. Dar nu poți conștientiza asta decât după scufundarea în totalitate. După reîntoarcerea la întreg. Din oricare altă postură îți este imposibil să înțelegi că ucigând, ucizi o parte din tine.
Îmi amintesc că acum câteva luni am scris pe facebook faptul că nu aș omorî o muscă nici dacă mi s-ar da un milion de euro. Un prieten a postat atunci un video scurt cu Dalai Lama. În video un reporter îl întreabă pe Dalai Lama ce face atunci când este atacat de un țânțar. Puțin amuzat, el răspunde că dacă are o dispoziție bună îl lasă pe țânțar să pape puțin. Iar dacă nu este bine-dispus suflă asupra lui pentru a-l alunga. Nici vorbă să îi trântească o palmă.
Invitația mea pentru tine este aceea de a medita atât cât consideri tu de cuviință la ultimele două paragrafe. Observă atent unde te situezi tu în raport cu ideile întâlnite acolo. Întreabă-te de ce tu, exact acum, ai intrat pe blog-ul fiimplinit.ro și ai întâlnit aceste idei. Este o întâmplare, sau nu există lucruri întâmplătoare?
1 Milion de euro pentru un țânțar
Iar aceasta nu este decât o sumă de referință. Poți să îmi oferi 2 milioane, 3…100 nu contează. Nu o să ucid indiferent de suma pe care o primesc pentru că nu sunt un criminal plătit și nici măcar un criminal de plăcere.
Indiferent de acțiunile pe care o altă ființă le face, existența i-a fost îngăduită de Dumnezeu. Iar eu nu îl fac incompetent pe Dumnezeu. Orice formă de viață are un rol important odată ce există. Spunând că un țânțar este neînsemnat, este o modalitate prin care tu afirmi că Dumnezeu a creat un lucru neînsemnat. Nimic nu este neînsemnat sau nefolositor în interiorul lui Dumnezeu, acolo unde și tu te afli.
Aș putea continua articolul analizând din diverse unghiuri ideea pe care am ridicat-o la fileu. Totuși mi-am propus să public astăzi un text scurt. Vreau să îți ofer o singură idee la care să te gândești, și putem continua discuția în secțiunea de comentarii. Această singură idee este: „Eu nu aș omorî nici un fel de ființă pentru nici un motiv”.
Tu ce părere ai despre asta? Folosește secțiunea de comentarii pentru că mi-ar face plăcere să abordăm tema din cât mai multe unghiuri posibile. Invită-ți și prietenii la discuții cu un share dat articolului pe rețelele sociale. În articolele viitoare o să vin poate cu completări pe subiect, acum nu uita să folosești secțiunea de comentarii. Abia aștept să îți aud părerea.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu