Iei o nouă îmbucătură din mâncarea ta favorită. Când mâncarea îți atinge papilele gustative, ești în al nouălea cer. Mesteci, iar aromele te pătrund parcă în profunzime. Nu știi exact să îți explici de ce, dar acea mâncare îți atinge sufletul. Să savurezi oare momentul încet sau să devorezi tot ce este în farfurie? Până la urmă te hotărăști să savurezi și să trăiești momentul. Iar dacă te-ai hotărât să faci asta, vreau să te asigur că ai luat decizia potrivită.
În ultima vreme am început să mă concentrez pe esențial în mod activ. Mai multe despre asta îți voi spune într-un articol următor. În concentrarea mea pe esențial am căutat lucruri în aparență mărunte, dar care odată aplicate pot avea un impact major în viețile oamenilor. Iar acum îți voi expune una dintre concluziile la care am ajuns: „Fii recunoscător și conștient în timp ce mănânci”.
Asta este tot ce vreau să îți transmit astăzi. Dacă simți că ai prins ideea poți închide articolul și să treci la aplicat. În cele ce urmează o să explic cum anume poți pune în practică această idee. Gestul și atitudinea pe care ți-o propun pot părea în primă fază banale sau fără niciun sens. Aparențele nu reflectă însă întotdeauna miezul lucrurilor.
Eu de exemplu sunt convins că dacă majoritatea oamenilor ar aplica această idee simplă, în lume ar fi mai puțini oameni bolnavi și mai mulți oameni fericiți și împliniți. Și am ajunge la acest rezultat printr-un gest atât de simplu.
În primul o să îți spun pe scurt „de ce?” merită să aplici sugestia în viața ta, iar mai apoi o să mă concentrez pe „cum?”.
Așadar…
De Ce?
1. Pentru ceea ce îți oferă raportat la efortul pe care îl investești. Tu oricum mănânci în fiecare zi. Asta dacă nu cumva ții post negru periodic. Dar dacă ești ca 99.9% dintre oameni, mănânci în fiecare zi. Cu alte cuvinte, nu trebuie să investești timp în plus. Ci doar să faci lucrurile puțin diferit.
2. Pentru că este ceva ușor de pus în practică pentru toată lumea. Nu cred că este om care atunci când ia masa singur, nu poate să exprime recunoștință pentru mâncarea din farfurie. Dacă iei masa în grup, alături de alți oameni, atunci s-ar putea să ți se pară foarte greu de implementat. Cu accent pe „s-ar putea să ți se pară”. În realitate ce alegi să faci este 100% responsabilitatea ta. Dacă vei alege să continui să iei masa alături de colegii de muncă sau alături de alți oameni, nu te poate nimeni opri să faci asta. Dacă iei masa în grup și subiectele de discuție sunt armonioase și pozitive, atunci este chiar excelent. Asta ar însemna practic că aplici deja sugestia din articol. Numai că în general sunt șanse foarte mici ca subiectele abordate în aceste discuții din timpul mesei să fie armonioase și pozitive.
3. Fiindcă astfel obții o stare de claritate care se menține cel puțin câteva ore după masă. Să mănânci pe fugă, te va face să faci totul pe fugă și eventual să simți o stare de agitație și tensiune pe tot parcursul zilei. Nu te pun să mă crezi pe cuvânt. Privește doar sincer în viața ta și rememorează o zi în care ai mâncat pe fugă. Dacă ai mâncat astăzi pe fugă, rememorează ziua de astăzi. Eu îți spun că este imposibil ca dacă ai mâncat pe fugă într-o stare de agitație să fii ulterior zen 🙂 Este ciudat de imposibil. În schimb, dacă mănânci așezat, concentrându-te pe pozitiv și armonios, asta se va reflecta în deciziile tale ulterioare de peste zi.
Iar acum că am stabilit punctele esențiale ale întrebării „de ce?”, hai să trecem la…
Cum?
1.Cea mai simplă modalitate este aceea de a fi recunoscător fiecărei părți din procesul care a făcut să ai în farfurie ceea ce ai în farfurie. Și o să iau un exemplu fictiv pentru asta. Să zicem că mănânci ciorbă de legume. Acesta este exemplul care mi-a venit acum în minte. Așadar să o luăm sistematic.
Emite gânduri de recunoștința la adresa oamenilor care au plantat cartofii pe care tu îi ai în ciorbă. Simte recunoștință la adresa oamenilor care s-au asigurat că acei cartofi au tot ce le trebuie ca să crească. Fii recunoscător la adresa oamenilor care au cules cartofii. Chiar dacă se folosesc mașini automatizate, tot sunt niște oameni care le acționează. Mai apoi fii recunoscător șoferului care a transportat cartofii de pe plantație până la magazinul de unde i-au cumpărat tu. Ca să transporți cartofii de la magazin acasă, ai folosit o sacoșă. Emite gânduri de recunoștință la adresa oamenilor care au făcut ca sacoșa să existe. Mai apoi, dacă nu ai făcut tu ciorba, emite gânduri de recunoștință la adresa persoanei care a făcut mâncarea.
Însă te rog să nu uiți ceva. În ciorba de legume nu există doar cartofi. Există și morcovi și păstârnac și pătrunjel și poate și alte câteva lucruri. Pentru fiecare legumă în parte au fost implicați alți oameni, și deci te invit să fii recunoscător și la adresa acestora. S-ar putea să termini ciorba de mâncat și să nu termini cu a emite recunoștință la adresa armatei de oameni care s-a pus în mișcare pentru ca tu să ai ceva în farfurie. Asta nu este însă nicio problemă. Important este ca pe tot parcursul mesei să te păstrezi într-o stare de recunoștință. Eu ți-am dat o sugestie simplă prin care poți aplica recunoștința în timp ce mănânci. Tu însă poți fi recunoscător în orice mod consideri tu de cuviință. Important este să înveți să ai în tine vibrația recunoștinței în timpul mesei.
2. Îți recomand ca pentru început să folosești sugestiile pe care ți le-am dat aici atunci când mănânci singur. Este mai ușor să începi așa, iar pe lângă asta poți simți și beneficiile mult mai ușor. Pe de altă parte, dacă mănânci în permanență alături de alți oameni, îți recomand ca pentru început să te strădui să aduci subiecte armonioase în discuție. Dacă propunerile îți sunt refuzate, iar tot ce se întâmplă la masă este bârfă și vibrație joasă, sincer să fiu, dacă aș fi în locul tău eu aș alege să mănânc singur.
3. Recunoștința poate fi aplicată în multe moduri. Însă de foarte multe ori am auzit întrebarea: „Cui sau pentru ce să fiu recunoscător?”. Dacă începi să fii recunosctor în timp ce mănânci, ai motive suficiente. Tu ai ce mânca, iar milioane de alți oameni de pe acest pământ nu au ce pune pe masă. Așa cum am descris și mai sus, în procesul ce are loc pentru ca mâncarea să ajungă la tine pe masă sunt implicați o mulțime de oameni. Cu cât mai mulți oameni implicați, cu atât mai multe motive ai tu pentru a fi recunoscător.
***
Așadar, sper că este clar și pentru tine ce îți propun să faci. Pur și simplu fii recunoscător la fiecare masă. Iar dacă ești ca majoritatea oamenilor, ți-ai asigurat trei momente de recunoștință peste zi.
Un alt lucru interesant la care nu știu dacă te-ai gândit în tot acest timp este acela că fiind recunoscător în timpul mesei, vei imprima mâncarea cu această vibrație înaltă. Iar dacă acesta ar fi singurul beneficiu al acestei practici, tot ar merita să o introduci în viața ta.
Armonizează-ți deci mâncarea și fii împlinit! 🙂
Iar dacă ți-a plăcut acest articol și îl consideri util, dă-i te rog un share pe rețelele sociale. Astfel cresc șansele ca tot mai mulți oameni să practice recunoștința în timpul mesei și să fie fericiți.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu